Άρχισε χθες το πρωί για να ολοκληρωθεί σήμερα, κατεδάφιση κατοικίας στην οδό Υψηλάντου 30 (συνοικία Αγίου Ιωάννη). Η εργασία έγινε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας. Σύντομα στη θέση της κατοικίας θα ξεκινήσει η κατασκευή πολυώροφης πολυκατοικίας. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πιο συχνά τέτοιες αλλαγές στην Καβάλα λες και η κρίση στην οικοδομή πάει να ξεπεραστεί. Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και νέες υπό κατασκευή πολυκατοικίες σε διάφορες συνοικίες της πόλης (Δεξαμενή, Βύρωνας ακόμη και όπισθεν της Ιχθυόσκαλας).
Οι απαραίτητες γεωτρήσεις στην πεσμένη γέφυρα συνεχίστηκαν και χθες, παρά την βροχή και την κακοκαιρία. Το γεωτρύπανο μετακινήθηκε προκειμένου να ερευνήσει την κατάσταση της γέφυρας σε ένα δεύτερο σημείο της. Μπροστά ακριβώς από την είσοδο του παλιού νοσοκομείου. Ευτυχώς ούτε τώρα επηρεάζεται η κίνηση των οχημάτων στην περιοχή. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτήν την εβδομάδα προσφέροντας στους μελετητές στοιχεία που τα έχουν μεγάλη ανάγκη. Και σε αυτά θα στηρίξουν την πρόταση τους για την κατεδάφιση όλης της γέφυρας ή τη διατήρηση κάποιων τμημάτων της.
Φανερή η χαρά των γνωστών ελλήνων μεγαλοξενοδόχων. Μεγάλα τα κείμενα των δηλώσεων τους, οι φωτογραφίες τους το ίδιο. Πολύς χώρος στις σελίδες των προχθεσινών Κυριακάτικων εφημερίδων. Ανακοινώνουν την επαναλειτουργία των μονάδων τους ακόμη και τον Απρίλιο! Ως μέρος ενός ευρωπαϊκού συστήματος που αντιδρά και επανέρχεται, ξέρουν ότι αν χρειαστεί θα έχουν τη μέγιστη στήριξη. Έμμεση ή άμεση.
Κι αν οι μεγαλοξενοδόχοι είναι λίγοι, τι γίνεται αλήθεια με όλους τους άλλους; Τους πολλούς, τους μικρούς και μικρομεσαίους; Αυτοί συνεχίζουν να αγωνιούν μιας και στην περίπτωση τους συνεχίζει να υπάρχει η γνωστή αβεβαιότητα και η εξίσου γνωστή μη επαρκής στήριξη. Π.χ. στην Καβάλα, στη Θάσο κτλ τα ξενοδοχεία απλώς περιμένουν. Κι αυτά δεν ξέρουν τι ακριβώς. Η πανδημία συνεχίζεται ενώ ταξίδια δεν γίνονται. Γενικώς για τους πολλούς επαγγελματίες στον τουρισμό δεν υπάρχει ακόμη φως στο τούνελ.
Στις ίδιες εφημερίδες της προχθεσινής Κυριακής διαβάσαμε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, στην οποία διαψεύδει – και μάλιστα κατηγορηματικά- τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Καλή η αντίδραση του, βοηθά την σταθερότητα και την ομαλότητα. Στοιχεία που ο τόπος αναζητά μιας και τα έχει απόλυτη ανάγκη. Ταυτόχρονα όσοι είχαν στο μυαλό τους άλλα πράγματα, καλούνται να ηρεμήσουν. Η ώρα των εθνικών εκλογών θα έρθει αλλά όχι τόσο σύντομα όσο νόμιζαν. Κάποιοι μάλιστα εκ των … βιαστικών, τις είχαν τόσο σίγουρες που είχαν αρχίσει να επηρεάζονται. Να αλλάζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα! Έκαναν πλάνα και προεκλογικά σχέδια μα δεν είχαν υπολογίσει τον Μητσοτάκη. Που έχει άλλα πλάνα στο μυαλό του.
Τέλος οι εφημερίδες των Αθηνών επανέρχονται στα σενάρια περί της ιδιωτικοποίησης των 3 πρώτων περιφερειακών λιμένων της χώρας. Ανάμεσα στα οποία και το νέο λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β’». Γράφουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ επειδή άργησε στη διαδικασία, πιέζεται να κάνει πιο γρήγορα. Κι εκεί που την υπό παραχώρηση την περιμέναμε για το τέλος του έτους (στην καλύτερη περίπτωση), ίσως μας προκύψει πιο νωρίς. Λέτε; Είναι αυτή η ανάγκη (ώστε να υπάρξουν έσοδα στο κράτος), είναι κι η συνηθισμένη καθυστέρηση της ανίκητης γραφειοκρατίας.
Τελικά στα δικαστήρια της Καβάλας δεν υπήρξε καμία απολύτως αλλαγή. Όλα και χθες ήταν όπως ακριβώς τις πολλές προηγούμενες ημέρες. Η επανεκκίνηση της δικαιοσύνης, για την οποία πιέζουν οι δικηγόροι, έρχεται μεν. Δεν ήρθε δε. Από χθες οι διαδικασίες είναι ίδιες στην Αθήνα με αυτές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Αθήνα κέρδισε λίγο από το χαμένο έδαφος, πρόλαβε και έφθασε όλα τα άλλα πρωτοδικεία της χώρας. Μόνο αυτό.
Αφιέρωμα στο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη φιλοξένησε η αθηναϊκή εφημερίδα «Δημοκρατία». Με πολλές και μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες. Σε αυτόν τον τομέα ο κ. Κοκκινίδης δεν πρέπει να έχει παράπονο. Συχνά πυκνά τα αθηναϊκά μέσα τον θυμούνται και τον προβάλλουν. Όπως άλλωστε το αξίζει.
Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα άγνωστος , ίσως κάτοικος της περιοχής, γέμισε ασφυκτικά τρεις μπλε κάδους ανακύκλωσης. Και οι τρεις βρίσκονται μπροστά από το γυμναστήριο της Καλαμίτσας. Τους γέμισε δυστυχώς όχι με ανακυκλώσιμο υλικό. Έβαλε και στους τρεις κάδους το αποτέλεσμα εργασίας στο σπίτι του, τα στόρια που ξήλωσε και προφανώς αντικατέστησε. Αυτό αισθάνθηκε σωστό, αυτό έκανε. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα αργεί. Το αντιλαμβανόμαστε και επειδή στο μυαλό του καθενός συνεχίζουν να υπάρχουν μη ξεπερασμένες και ενοχλητικές, επικίνδυνες νοοτροπίες. Ανίκητες.
Στο πλαίσιο δημοτικού έργου προστίθενται οδικές πινακίδες εκεί όπου υπάρχουν διαβάσεις. Προκειμένου και οι πινακίδες να λειτουργήσουν υπέρ της διευκόλυνσης των πεζών. Τέτοιες πινακίδες μπήκαν πρόσφατα στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και μπροστά από την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού. Με την ελπίδα ο σεβασμός στις διαβάσεις να είναι τώρα μεγαλύτερος.
Η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο «Ασημακοπούλου» χρησιμοποιεί και δεύτερη είσοδο- έξοδο. Αυτήν δίπλα στο παλιό στρατοδικείο. Η πόρτα είναι ανοιχτή όσο χρειάζεται για να μπαίνουν και να βγαίνουν πεζοί και όχι οχήματα. Οι βροχές συγκέντρωσαν στο σημείο νερά όπου τελικά δημιουργήθηκε μια μικρή λίμνη. Κι αντί άλλης παρέμβασης για να φύγουν τα νερά, κάποιος πέταξε μέσα σε αυτά δύο τρεις μεγάλες πέτρες. Πατάς πάνω στις πέτρες και μπαίνεις (ή βγαίνεις) χωρίς να βραχείς. Μια διαδικασία ισορροπίας, μια δοκιμασία πραγματική. Κι επειδή συνήθως μπαινοβγαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες, δεν διαμαρτύρονται για την προχειρότητα. Άλλωστε για να έρθουν στην Ελλάδα πέρασαν πολύ χειρότερα από τα συγκεκριμένα.
Η Κυβέρνηση κάνει νέα αναδίπλωση μεταθέτοντας για τον Απρίλιο την επαναλειτουργία της εστίασης. Εν τω μεταξύ δεν είναι λίγα τα –κλειστά- καταστήματα εστίασης στην Καβάλα που δείχνουν να προετοιμάζονται. Κάτι βαψίματα, κάτι αλλαγές και συντηρήσεις δίνουν ένα πρώτο μήνυμα ότι η ώρα της επαναλειτουργίας πλησιάζει. Αυτό ακόμη κι αν δεν γίνει αύριο, που δεν θα γίνει, δεν αργεί τόσο πολύ όσο φαίνεται. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν.
Στην Νέα Ηρακλείτσα ανέκυψε θέμα, σοβαρό πρόβλημα για τη μικρή κοινωνία του χωριού. Εκ των πρωταγωνιστών ο ιερέας. Διαπιστώνεται μια κατάσταση διχασμού. Κι ενώ άπαντες αναγνωρίζουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να διορθωθούν τα πράγματα, οι μέρες περνούν χωρίς καμία μεσολάβηση και παρέμβαση. Δυστυχώς από την όλη κατάσταση απουσιάζει ο Μητροπολίτης Ελευθερούπολης λες και όλα αυτά δεν τον αφορούν. Η παθητική μέχρι και χθες στάση του γίνεται αφορμή να σχολιαστεί αρνητικά. Ο Μητροπολίτης οφείλει πρώτα να ενημερωθεί και μετά να δράσει προστατεύοντας αυτόν που έχει δίκιο.
Χωρίς εκδηλώσεις κι αυτή η εθνική γιορτή. Οι συνοικιακοί-πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής απέχουν αναγκαστικά για να έχουν την καλή τους υγείας. Έτσι η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 «περνά» με ανακοινώσεις στο διαδίκτυο. Όπως αυτή του συλλόγου του Αμυγδαλεώνα: «Πλησιάζει η μέρα της 25ης Μαρτίου. Μέρα εθνικής και θρησκευτικής εορτής για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την είδηση απο τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ για την γέννηση του Ιησού Χριστού. Επίσης στις 25 Μαρτίου του 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Μας λυπεί που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε, ειδικά φέτος, που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Ας είμαστε γεροί να γιορτάσουμε του χρόνου την ημέρα αυτή με την λαμπρότητα και την επισημότητα που της αρμόζει».