• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΕ στις 11 Μαρτίου συζητήθηκε η υπό εκπόνηση μελέτη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, τμήμα Θεσσαλονίκη- Αμφίπολη- Καβάλα. Από… σπόντα μαθαίνουμε ότι η μελέτη είναι στην α’ της φάση και χαρακτηρίζεται προμελέτη. Τα χρήματα για το σύνολο των μελετών του ίδιου έργου είναι περισσότερα από 2 εκ ευρώ! Η διαδικασία εξελίσσεται με τους συνήθεις αργούς ρυθμούς κι η απόφαση που έλαβε η διοίκηση του ΟΣΕ ήταν μόνο τυπικής σημασίας. Με λίγα λόγια ουδείς γνωρίζει το πότε οι μελέτες θα ολοκληρωθούν.

 


 

Αυτές τις μέρες «κυκλοφορεί» στην Καβάλα μια ανώνυμη επιστολή, σταλμένη με το ταχυδρομείο. Χθες την παρέλαβε και η Πρωινή. Όπως καταλαβαίνουμε, νωρίτερα και αρκετοί άλλοι. Το περιεχόμενο της αφορά αποφάσεις του διοικητή του Νοσοκομείου. Τα σχόλια -στο ίδιο κείμενο- επεκτείνονται και κατά άλλων τοπικών παραγόντων. Σχετικών ή λιγότερο σχετικών με το Νοσοκομείο. Δεν δημοσιοποιούμε το περιεχόμενο της για έναν και απλό λόγο. Είναι ανώνυμη. Και παραπλανητική ως προς αυτόν που την συνέταξε και την απέστειλε. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις βρίσκεις το δίκιο σου μέσω θάρρους. Το οποίο πρέπει να το έχεις ώστε να υπογράψεις το κείμενο που έχεις γράψει. Όλα τα άλλα είναι φόβος. Ή μήπως και κάτι χειρότερο; Η κάθε ανώνυμη επιστολή περιέχει πάντα και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.

 

Ο παραιτηθείς -και εξ αυτού του λόγου πρώην- πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας κ. Θανάσης Δασκαλούδης έδωσε χθες το πρωί συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή. Υποστήριξε ότι παραιτήθηκε από τη θέση για καθαρά προσωπικούς λόγους αλλά συμπλήρωσε «… δεν έφυγα στα δύσκολα». Είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη διοίκηση Μουριάδη μέσω και μιας νέας συνεργασίας που συμφωνήθηκε να αφορά τα μονοπάτια στο περιαστικό δάσος και την ανάδειξη τους. Υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στη διάδοχο του, νέα πρόεδρο της σχολικής επιτροπής.

 

Ο κ. Δασκαλούδης απάντησε το επιχείρημα της καλής οικονομικής κατάστασης της σχολικής επιτροπής σε σχέση- όπως κάποιοι λένε- με το ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν λόγω covid. Είπε ειδικότερα: « Όσοι αναφέρουν αυτό το θέμα, δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Ναι γλιτώσαμε 120.000 ευρώ από πετρέλαια που δεν αγοράσαμε. Ταυτόχρονα χάσαμε 100.000 ευρώ από ενοίκια κυλικείων που δεν πληρωθήκαμε».

 

Σε απάντηση των δηλώσεων κριτικής που έκανε και για αυτόν ο κ. Μπάμπης Δράκος, ο κ. Δασκαλούδης απάντησε λέγοντας ότι είναι θετικός να βοηθήσει τον τόπο του χωρίς «… να είμαι ερωτευμένος με την καρέκλα». Τέλος για την εικόνα που παρουσιάζουν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, σχολίασε: «Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις υπάρχει μια απογοήτευση. Μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου λέμε μεταξύ μας, ευτυχώς που δεν εκλεχτήκαμε δημοτικοί σύμβουλοι. Αντίθετα η εμπειρία μου στη σχολική επιτροπή ήταν μια καλή εμπειρία».

 

Το απόγευμα της Τετάρτης ένα μεγάλο μέρος της πόλης (ίσως και του Νομού) παρακολουθούσε τους πυκνούς καπνούς από φωτιά σε καλαμιές κοντά στην Κεραμωτή. Η γνωστή κατάσταση, ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε ακόμη. Κι ας λύθηκε σε περιπτώσεις όπως τα Τενάγη των Φιλίππων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης δεσμεύτηκε να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Η πρώτη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα.

 

Η ανάρτηση του κ. Αντωνιάδη αναφέρει: «Φωτιά σε καλαμιές το μεσημέρι της Τετάρτης στο κάμπο του Νέστου είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί ένα τεράστιο σύννεφο καπνού το οποίο έφτανε μέχρι την Θάσο και τη Νέα Πέραμο. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι που καίνε τις καλαμιές, χωρίς να λογαριάζουν την οικολογική ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον. Αυτό θα σταματήσει!!!! Συγκαλώ σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να λάβει τέλος αυτή η απαράδεκτη ενέργεια».

 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας έχει την αρμοδιότητα επί του ακινήτου Κούφλερ στο Περιγιάλι. Κοντά στα Σφαγεία. Καθάρισε την αυλή του κτιρίου και πολύ καλά έκανε. Η περίφραξη του, ειδικά από την πλευρά του πεζοδρομίου της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, χειροτέρεψε. Κινδυνεύει να πέσει πάνω στους πεζούς ή και στα αυτοκίνητα. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί. Με άμεση αντικατάσταση των συρμάτων και των στύλων που τα συγκρατούν.

 

Τεστ ράπιντ έγιναν την Τετάρτη (προχθές) στην Ξάνθη. Σε κεντρικό σημείο της γειτονικής πόλης. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 συμμετέχοντες και ένα μόνο θετικό περιστατικό. Ίδια τεστ έγιναν την ίδια μέρα σε Λιμένα- Πέρνη και Κεραμωτή. Συνολικές συμμετοχές λιγότερες από 150.  Κρούσματα ευτυχώς μόνο ένα. Όλη αυτή η καθημερινή διαδικασία των τεστ αποδεικνύει ότι οι Καβαλιώτες δεν τα προτιμούν και δεν τα κάνουν. Ειδικά όσοι αισθάνονται και είναι μια χαρά. Κι ας υπάρχει το ενδεχόμενο να εντάσσονται στους ασυμπτωματικούς. Αντίθετα αλλού υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση. Ελπίζουμε αυτή η υστέρηση σε προθυμία να μην έχει σχέση -και σύνδεση- με το ότι στην ΠΕ Καβάλας υπάρχουν εδώ και καιρό τα περισσότερα κρούσματα στην ΑΜΘ.

 

Είναι είδηση. Ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης μεσολάβησε συμφιλιωτικά κι έτσι επανήλθε η συνεργασία του ΟΛΚ με το Δήμο Νέστου. Μακάρι αυτές οι ευχάριστες εκπλήξεις να συνεχιστούν, να τελειώνουν γρήγορα τοπικοί καυγάδες που δεν συμφέρουν κανέναν. Υπάρχουν, είναι πολλοί και συχνά έντονοι. Ο Νομός Καβάλας χρειάζεται περισσότερες συνεργασίες, συμφιλιωτικές παρεμβάσεις. Τελικά μια ομαδική δουλειά που σίγουρα θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Οι καυγάδες δημιουργούν μόνο εντυπώσεις. Με αυτές δεν πρόκοψε κανείς.

 

Στις μεγάλες λαϊκές αγορές της Ελευθερούπολης σήμερα και της Καβάλας αύριο, θα δούμε πολλές μαύρες σημαίες. Ο διάλογος των μικροπωλητών και παραγωγών με την Πολιτεία (Υπουργείο Ανάπτυξης) δεν εξελίσσεται ομαλά κι έτσι υπάρχουν πάλι διαφωνίες για το υπό προετοιμασία νομοσχέδιο. Μαύρες σημαίες υπάρχουν αυτήν την εβδομάδα στους πάγκους όλων των λαϊκών αγορών της χώρας.

 

Από τα καλά, τα λίγα καλά, της πανδημίας. Δόθηκε χθες πρώτη φορά περιφερειακή συνέντευξη τύπου όπου μίλησαν οι 6 πρόεδροι των Επιμελητηρίων. Οι διοργανωτές με χαρά σημείωσαν ότι τη συνέντευξη τύπου την παρακολούθησαν περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης των 5 Νομών. Ήταν κάτι που πέτυχε κι έτσι θα ξαναγίνει. Ήταν μια διαφορετική επικοινωνία, που θα επαναληφθεί. Και δεν εννοούμε μόνο τα Επιμελητήρια αφού πλέον ο δρόμος άνοιξε για όλους.

 

Όσοι πίεσαν για να επανέλθει η επιδότηση των δρομολογίων των φέρι μποτ, τόσο στη γραμμή της Κεραμωτής όσο και σε αυτή της Καβάλας, κατάφεραν να ικανοποιήσουν πρώτα και βασικά τις εταιρίες. Ελπίζουμε – που δεν το βλέπουμε- ίδια ικανοποίηση να υπάρξει και από τους επιβάτες. Το τίμημα αυτών των επιδοτήσεων κινδυνεύουμε να το πληρώσουμε το προσεχές Φθινόπωρο. Όταν πάλι τα δρομολόγια θα αρχίσουν να μειώνονται εν όψει του επόμενου Χειμώνα. Γενικά η λύση των επιδοτούμενων δρομολογίων και στον Πρίνο και στην Κεραμωτή δεν είναι αυτή που οι περισσότεροι είχαν στο μυαλό τους.

 

Θύμωσε ο συμπολίτης δικηγόρος Μανώλης Βονικάκης κι έχει δίκιο. Περιγράφει το αεροπορικό του ταξίδι από την Αθήνα στην Καβάλα ως εξής: «Μας στριμώξατε 40 επιβάτες, μέσα στο ελικοφόρο της Ολυμπιακής στην απογευματινή πτήση από Αθήνα με προορισμό την Καβάλα, για τον πανάκριβο (στα όρια της αισχροκέρδειας) ναύλο ( του μονοπωλίου) δεν σχολιάζω τίποτα… Διερωτώμαι όμως η επιβολή κλειστών εκκλησιών ή λειτουργία τους με 11 άτομα το μέγιστο όταν οι ναοί είναι 600-800τμ τι εξυπηρετεί; Εκτός και εάν ο ιός με το λιβάνι καθίσταται πιο επικίνδυνος, επιθετικός και μεταδίδεται ευκολότερα ενώ στην στενή χαμηλοτάβανη ασφυκτική καμπίνα του ελικοφόρου παροπλίζεται και καθίσταται ανενεργός και ακίνδυνος …. Άλλη λογική εξήγηση δεν μπορώ να δώσω».

 

Χθες το απόγευμα αναρτήθηκαν φωτογραφίες του Θόδωρου Μουριάδη στη συνάντηση του στην Αθήνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Μηταράκη. Φανταζόμαστε την έκπληξη κάποιων μιας και νωρίτερα δεν είχαν ερωτηθεί και δεν είχαν αδειοδοτήσει τα δύο ραντεβού…

Διαβάστε επίσης