• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εντάξει, υπάρχουν πάντα και χειρότερα (στους δρόμους της πόλης).  Αυτό ωστόσο το stop για να το δει κανείς θα πρέπει να κάνει προπόνηση. Γυμναστική, προκειμένου να καταφέρει να γυρίσει κατάλληλα το κεφάλι του. Να έρθει σε ευθεία με το στραβό σήμα. Η στραβή πινακίδα υπάρχει κάπου στον Προφήτη Ηλία.

 


 

Το πρόσωπο των ημερών στην Καβάλα είναι ο επιχειρηματίας Άλεξ Χαντιτάτσι, ο νέος ιδιοκτήτης του ΑΟΚ. Πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα μας έχει μη καβαλιώτη ιδιοκτήτη. Ο οποίος μάλιστα μας έρχεται από μακριά. Από τον Καναδά. Ο άνθρωπος αυτός κυκλοφορεί καιρό στην περιοχή. Είναι ολοφάνερο ότι επιθυμεί να κάνει δουλειές εδώ κι όπως λέγεται κατέθεσε ήδη πρόταση (στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ) για την Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας. Ο κ. Χαντιτάτσι άλλωστε είναι ένας πετυχημένος μεσίτης, ο οποίος ξεκινώντας από αυτή τη βάση ανέπτυξε (στον Καναδά) κι άλλες δραστηριότητες.

 

Λέγεται πολύ κι είναι πιθανό να είναι αλήθεια, ότι ενδιαφέρεται ακόμη και για το ακίνητο του παλιού Νοσοκομείου. Άλλοι τον συνδέουν ακόμη και με το Διόνυσο. Γενικά οι φήμες περί του προσώπου του «τρέχουν» κι αυτός με ενθουσιασμό προσπαθεί να μάθει τόσο την περιοχή όσο και τους ανθρώπους της. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε και είδε από κοντά το ακίνητο του παλιού Νοσοκομείου.

 

Υπάρχει μια επιφύλαξη, αυτό είναι αλήθεια. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια σιγουριά από αυτούς που πρόλαβαν και τον γνώρισαν. Μας διαβεβαιώνουν για τις προθέσεις του, οι οποίες μας λένε μπορούν να στηρίξουν την περιοχή ενώ θα τον βοηθούν επιχειρηματικά. Οι Καβαλιώτες γενικώς ανταποδίδουν το χαμόγελο με το οποίο τους αντιμετωπίζει, όλο και περισσότεροι σπεύδουν να τον γνωρίσουν. Να μιλήσουν μαζί του και φυσικά να έχουν και την απαραίτητη φωτογραφία.

 

Όλα όσα είναι ποδοσφαιρικά έχουν προτεραιότητα και προβάδισμα. Θα τον μάθουμε καλύτερα ως νέο ιδιοκτήτη του ΑΟΚ. Θα τον κρίνουμε ανάλογα με τις αποφάσεις, τις πράξεις και τα χρήματα που θα χρειαστεί να πληρώσει προκειμένου η ομάδα από καλή να γίνει καλύτερη. Ευχόμαστε η εμπειρία της συνύπαρξης και της συνεργασίας να συνεχιστεί όπως άρχισε. Με θετικά σχόλια και καλά νέα. Μόνο καλά νέα.

 

Ακούμε ότι η εταιρία επιθυμεί να διακόψει τη λειτουργία του το εργοστάσιο, επειδή αυτό είναι υπό κατάληψη από το σωματείο. Και μόνο το άκουσμα της πρότασης δημιουργεί ανησυχία. Είναι δυνατόν να κλείσουν τα Πετρέλαια; Αυτό δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν και δεν πρέπει να γίνει ούτε τώρα. Η διαφωνία που υπάρχει πρέπει να λυθεί με διάλογο και με το εργοστάσιο να λειτουργεί. Πιθανό κλείσιμο των Πετρελαίων θα είναι σημαντικό «χτύπημα» της τοπικής οικονομίας. Κανείς άλλωστε δεν πιστεύει ότι αν κλείσει το εργοστάσιο, θα κλείσει προσωρινά.

 

Η ίδια εταιρία περιγράφει τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία του αρνητικά. Σε σημείο να προτείνει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Τα σενάρια για τον ζημιογόνο Πρίνο είναι πρόσφατα και πολλά. Ως εκ τούτου δεν θέλουμε να κλείσει ούτε μία στιγμή αφού ανησυχούμε ότι έτσι θα κλείσει μια για πάντα.

 

Σε διάφορα σημεία του δρόμου υπάρχουν τα ίδια προβλήματα. Ακριβώς ίδια. Λόγω της αυξημένης κίνησης και των πολλών διοδίων, σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων. Κι όταν άλλη λύση δεν υπάρχει τότε ανεβάζουν τις μπάρες κι η κίνηση στην Εγνατία Οδό γίνεται δωρεάν. Εμείς ζούμε το πρόβλημα κυρίως στα διόδια του Αγίου Ανδρέα. Αν όμως αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε στη Θεσσαλονίκη, αργούμε τόσο πολύ στα διόδια της Ασπροβάλτας που είναι σα να ταξιδεύουμε στη συμπρωτεύουσα από την παλιά εθνική οδό.

 

Η Εγνατία στη βιασύνη της να κατασκευάσει τα προβλεπόμενα διόδια, τόσο πολλά που μπορεί να πρόκειται για λάθος η κατασκευή και λειτουργία τους,  έφτασε στο απίστευτο σημείο να βγάλει μόνη τα μάτια της! Η ταχύτητα και η ασφάλεια που την χαρακτήριζαν πήγαν περίπατο. Τώρα και μεταξύ άλλων Εγνατία Οδός σημαίνει και αναμονή. Αν όχι σε όλα, σίγουρα στα περισσότερα διόδια που θα βρεις στον δρόμο σου.

 

Στην δε περιοχή του κόμβου του νέου λιμανιού κατασκευάζονται δύο ειδών διόδια. Πλευρικά και μετωπικά. Ή μάλλον φαίνεται να κατασκευάζονται. Τα δύο έργα άρχισαν και σταμάτησαν. Είναι σταματημένα εδώ και εβδομάδες. Έτσι όταν προσεγγίζει κάποιος τον κόμβο (μπαίνοντας ή βγαίνοντας από την Καβάλα), βλέπει την οδική σήμανση αλλά δεν βλέπει τίποτα να εκτελείται. Τα παράτησαν και τα δύο έργα κι έφυγαν. Προς άγνωστη κατεύθυνση!

 

Ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμοι του Νομού Καβάλας ανακοινώνουν τις διαδικασίες- τις υλοποιούν ταυτόχρονα- για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών της επόμενης εκπαιδευτικής περιόδου. Είναι η δεύτερη φορά του νέου συστήματος κι εμείς ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν ομαλά. Κι όχι όπως πέρσι. Πέρσι ειδικά στο Δήμο Καβάλας έγινε μεγάλος «καυγάς» αφού υπήρξαν διάφορα προβλήματα. Καθυστερήσεις, διχογνωμίες και λάθη. Φέτος ας ελπίσουμε να έμαθαν από τα λάθη τους. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Οι καθαρίστριες πιάνουν δουλειά σε λιγότερο από έναν μήνα και δυστυχώς κι αυτήν την φορά θα εργαστούν σε συνθήκες πανδημίας.

 

Και κάτι ακόμη. Εκεί όπου οι παλιές σχολικές καθαρίστριες αποχωρούν καθώς συνταξιοδοτούνται, θα πρέπει να αντικαθίστανται αξιοκρατικά. Αν λοιπόν χρειάζεται να προσληφθούν νέες αυτό θα πρέπει να γίνει παντού με τον γνωστό και νόμιμο τρόπο. Κριτήρια ΑΣΕΠ.

 

Από τουριστικής πλευράς η Θάσος συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σχεδόν άριστη. Από πλευράς κρουσμάτων έχει λιγότερα από 10 για το πρώτο διάστημα του Αυγούστου. Κατά συνέπεια τίποτα δεν την σταματά προκειμένου η επιτυχία να συνεχιστεί. Να μεγαλώσει. Προς τιμήν τους οι επαγγελματίες (του τουρισμού και της εστίασης) έπαψαν να γκρινιάζουν. Παραδέχονται τη βελτίωση της κατάστασης και αισιοδοξούν. Κι οι Ρουμάνοι που τάχα θα έφευγαν, κι αυτοί είναι παρόντες και μάλιστα με τρόπο μαζικό. Οι Ρουμάνοι είναι εξίσου πολλοί σε όλο το Νομό Καβάλας. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

 

«Δεν θα φθάσουμε την τουριστική κίνηση του 2019. Αλλά αυτό ας το αφήσουμε να το καταφέρουμε ή και να το ξεπεράσουμε του χρόνου το Καλοκαίρι» έλεγε με νόημα έμπειρος επαγγελματίας από τη νότια Θάσο. Κατά την ίδια εκτίμηση η τουριστική κίνηση φέτος θα ξεπεράσει το 50% αυτής του 2019. Με λίγα λόγια τουριστικά η Θάσος είναι σε πορεία ανάκαμψης. Γρήγορης και ουσιαστικής. Δεν θα ήταν υπερβολή ή λάθος αν υποστηρίζαμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον υπόλοιπο Νομό.

 

Διαβάστε επίσης