• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει εντός του γηπέδου μπάσκετ του κλειστού της Καλαμίτσας (γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου») το πανό της φωτογραφίας. Που αν και σε χώρο άθλησης,  περιλαμβάνει μηνύματα στήριξης της τοπικής αγοράς και τοπικής οικονομίας. «Πίσω» από την πρωτοβουλία βρίσκεται ο κ. Βαγγέλης Παππάς, (και) διοικητικός παράγοντας της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης. Ένα μήνυμα «αφύπνισης» των πολιτών ώστε σε κάθε τους ενέργεια, απόφαση αλλά και δαπάνη να σκέπτονται και να λειτουργούν με τοπικά κριτήρια. Όπως άλλωστε κάνει κι η συγκεκριμένη ομάδα μπάσκετ. Το πανό είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όσους βρίσκονται στο συγκεκριμένο γήπεδο.

 


 

Κάθε πρωί τις προηγούμενες ημέρες μαθητές επιχειρούν να κάνουν κατάληψη στο σχολείο τους. Μια διαμαρτυρία για την υποχρεωτική χρήση μασκών. Η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα την προηγούμενη Παρασκευή σε Γυμνάσιο της πόλης. Ούτε χθες σε Γυμνάσιο- Λύκειο της Χρυσούπολης. Οι δύο αυτές αποτυχίες φαίνεται να είναι καθοριστικής σημασίας αφού μάλλον δεν θα επιχειρηθεί νέα κατάληψη. Την προσεχή Παρασκευή 1η Οκτώβρη, με τη βοήθεια του καιρού, όλα σχεδόν τα σχολεία προετοιμάζονται για την πρώτη εκδρομή του σχολικού έτους.

 

Οι τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη δείχνουν να είναι αναπάντεχα Καλοκαιρινές. Οι καιρικές συνθήκες, μαζί με την ευκαιρία του Σαββατοκύριακου, «σπρώχνουν» τους Καβαλιώτες στις παραλίες. Εκεί τους περιμένει μια πεντακάθαρη, απόλυτα ήρεμη θάλασσα. Μια θάλασσα, μας λένε, να την πιείς στο ποτήρι!

 

Πρόκειται για μια διαδικασία άτυπης «αποζημίωσης» αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα το προηγούμενο και πρόσφατο Καλοκαίρι, η θάλασσα δεν ήταν αυτή που ξέραμε. Με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Κι όσοι πιστοί προσέλθετε. Αρκεί φυσικά να συνεχίσουν να είναι σύμμαχος της όλης διαδικασίας οι θερμοκρασίες…

 

Κι όσο περισσότερο συζητάμε για την καθαρή θάλασσα στην Καβάλα, τόσο πιο πολύ σκεπτόμαστε εκείνες τις αμέτρητες μέδουσες που στο τέλος Αυγούστου είχαν εντοπιστεί στον κόλπο της πόλης. Φαίνεται ότι όντως εμφανίστηκαν για καλό. Ένα γενικό καλό που ίσως άργησε να γίνει αντιληπτό.

 

Χθες που η μέρα ήταν παγκοσμίως αφιερωμένη στον τουρισμό, στάλθηκε ηλεκτρονικά το σχετικό μήνυμα μόνο του Δημάρχου της Θάσου. Του πιο τουριστικού προορισμού του Ν. Καβάλας. Οι άλλοι σιώπησαν μιας και αυτό το διάστημα επιτέλους ξεκουράζονται… Η σεζόν τελείωσε κι η παγκόσμια μέρα τουρισμού τους βρήκε σε μια απαραίτητη διαδικασία. Και περισυλλογής!

 

Τι θα γίνει με το τελευταίο μέρος των εκδηλώσεων του Cosmopolis, τι θα γίνει με το φεστιβάλ Παπαϊωάννου (CosmoClassical, σύμφωνα με τη νέα του ονομασία); Θα γίνει ότι συνήθως. Κάποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και κάποιες άλλες όχι. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν προχθές ότι δεν θα γίνει ο διαγωνισμός σύνθεσης έργου tango. Τα άλλα και βασικά, στη Μεγάλη Λέσχη, φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Όπως θα γίνει- με τα έως τώρα δεδομένα- και η μουσική εκδήλωση όπερας στο Εκθεσιακό Κέντρο.

 

Ότι πραγματοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί με όρους και προϋποθέσεις. Αυτοί οι όροι, αυτές οι προϋποθέσεις θα γίνουν γνωστές την κατάλληλη στιγμή. Π.χ. άλλα θα είναι τα μέτρα αν την περίοδο των εκδηλώσεων η Καβάλα είναι στο «κόκκινο», κι άλλες και ηπιότερες θα είναι οι προφυλάξεις αν ως τότε το «κόκκινο» έχει καταργηθεί….

 

Τέλος Καλοκαιρινής περιόδου και για την Τόσκα. Το Καλοκαιρινό τμήμα της επιχείρησης σταμάτησε να λειτουργεί από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η Τόσκα θα είναι παρούσα τον Χειμώνα κυρίως μέσω κοινωνικών εκδηλώσεων που θα επιχειρήσει να αναλάβει και να διοργανώσει.

 

Αντιγράφουμε ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου της Θάσου, εκλεγμένου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, κ. Λάμπρου Λαμπρινίδη. Η ανάρτηση αφορά τα Λιμενάρια και την κατάσταση στο χωριό μετά τη διακοπή λειτουργίας της τράπεζας Πειραιώς: «Η “Τράπεζα Πειραιώς” έκλεισε το “Υποκατάστημα” της στα Λιμενάρια. Στις διαμαρτυρίες που έγιναν συμμετείχαν οι “συνήθεις γραφικοί” που αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο μας. Οι υπόλοιποι δεν συμμετείχαν για πολλούς και διάφορους λόγους. Η αγορά των Λιμεναρίων θα δει από εδώ και πέρα την “υποβάθμιση του χωριού” μας. Κάθε μέρα ερχόταν στο χωριό 30 – 40 άνθρωποι από τα γύρω χωριά για να κάνουν συναλλαγές στην Τράπεζα. Πάντα κάτι αγόραζαν από την αγορά των Λιμεναρίων. Τώρα ερήμωσε η “διασταύρωση”. Και έπεται και συνέχεια με το “κλείσιμο” των ΕΛ.ΤΑ. Δήμος Θάσου και Κυβέρνηση αρκέστηκαν στο… «παρηγοριά στον άρρωστο».

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάκης Εμμανουηλίδης. Σε συνέχεια όσων είπε στην εκδήλωση του κόμματος για την παιδεία (την περασμένη Παρασκευή), σχολίασε αρνητικά την υπουργό. Την χαρακτήρισε ακραία ιδεοληπτικό άτομο, θυμίζει- συνέχισε- μέλος παραθρησκευτικών οργανώσεων της δεκαετίας του ’60.

 

Πριν λίγες ημέρες και με αφορμή την χρηματοδότηση της επένδυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο, εκπρόσωποι της Εργοανάπτυξης και της Περιφέρειας ΑΜΘ συνάντησαν την οικογένεια Χαρακίδη. Συζήτησαν για τις αλλαγές στα Λουτρά των Ελευθερών. Πληροφορήθηκαν, από την οικογένεια Χαρακίδη, ότι άμεσα θα γίνει οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού στην περιοχή και διευκόλυνση της πρόσβασης στην παραλία. Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι τα έργα για την επένδυση στην περιοχή των Λουτρών των Ελευθερών θα συνεχιστούν με έντονους ρυθμούς προκειμένου οι νέες εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν από το Φθινόπωρο του 2024.

 

Συνδικαλιστές συνταξιούχοι από την Καβάλα ταξίδεψαν χθες στην Αλεξανδρούπολη. Έλαβαν μέρος σε μεγάλη σύσκεψη συνταξιουχικών σωματείων. Προετοιμάζονται Φθινοπωρινές κινητοποιήσεις που περισσότερο αφορούν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τον Οκτώβρη στην Αθήνα. Και εκεί η Καβάλα θα είναι παρούσα.

 

Οριστικοποιήθηκε χθες μια ακόμη μετάταξη δημοτικού υπαλλήλου της Καβάλας. Αποχωρεί από υπηρεσία ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας, μετατάσσεται σε υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ειδικότερα στο τμήμα Αδειών Παραμονής εδώ στην Καβάλα.

 

Μετά από αρκετό καιρό συνεργείο του ΕΟΔΥ ήταν χθες στη Νικήσιανη, εκεί έκανε δωρεάν ράπιντ τεστ. Μόνο για εμβολιασμένους. Από την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ δρα αποκεντρωμένα στο Ν. Καβάλας κι επιλέγει να βρίσκεται και σε άλλες περιοχές και όχι μόνο στις πρωτεύουσες των 4 Δήμων. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί, να οριστικοποιηθεί.

 

Δεύτερη συνεχόμενη Δευτέρα ήρθε χθες το πρωί στο κεντρικό λιμάνι το πλοίο «Αρμενιστής». Συνδέει μόνο για φορτηγά (γεμάτα εμπορεύματα) την Καβάλα με τη Μυτιλήνη. Ήρθε στην Καβάλα στις 6 περίπου το πρωί, αναχώρησε για τη Μυτιλήνη στις 6 το απόγευμα. Από σήμερα αναλαμβάνουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καβάλας με τα νησιά του Β. Αιγαίου πιο γνωστά μας πλοία. Και πιο μεγάλα του «Αρμενιστή».

 

Εκπρόσωπος της ΔΕΔΑ θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στο ΤΕΕ ΑΜ για ενημερωτική συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή του τμήματος. Μια … προθέρμανση εν όψει της εκδήλωσης για το έργο του οικιακού φυσικού αερίου που θα γίνει την Παρασκευή το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

 

Και μια και το έφερε η κουβέντα. Ο συγκεκριμένος χώρος, το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, δεν έχει φιλοξενήσει εκδήλωση από την Άνοιξη του 2020 και μετά. Από τότε που άρχισαν τα … βάσανα της πανδημίας. Αυτό το σερί διακόπτεται κι ο χώρος θα φιλοξενήσει πάλι εκδήλωση και κόσμο την Παρασκευή. Με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων φυσικά.  Μια ακόμη προσεκτική επιστροφή σε όσα γνωρίζαμε πριν τον κορωνοϊό.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης συνεδριάζει δια ζώσης. Η πιο πρόσφατη συνεδρίαση δια ζώσης έγινε στις 22 Σεπτέμβρη. Λίγες μέρες μετά ένας εκ των παρόντων στη συνεδρίαση δημοτικών συμβούλων βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό! Κι έτσι όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε ως χθες να ελεγχθούν με τεστ μήπως κόλλησαν!

 

 

 

Διαβάστε επίσης