• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το παιχνίδι «μπριτζ» επανήλθε στη Μεγάλη Λέσχη μετά από 60 χρόνια! Χθες και προχθές φιλοξενήθηκε τουρνουά με τη συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας (από Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη). Οικοδεσπότης ο τοπικός σύλλογος. Άπαντες ήταν εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ή είχαν κάνει πρόσφατο τεστ. Στη φωτογραφία ο Σάκης Δελιούσης με τον 90χρονο συμπολίτη και παίκτη του «μπριτζ» κ. Καλαϊτζίδη.

 


 

Το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου έγιναν «σαρωτικοί» έλεγχοι στην Καβάλα. Τους έκανε η Αστυνομία κι αυτοί αφορούσαν την τήρηση των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης. Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους οι αστυνομικοί (κατά αυτόπτες μάρτυρες της ομάδας Δίας) «πιάστηκαν» αδιάβαστοι! Πήγαν να βάλουν πρόστιμο 300 σε θαμώνες εμβολιασμένους επειδή αυτοί ήταν στο εσωτερικό καταστήματος και δεν φορούσαν μάσκα!

 

«Ο νόμος λέει ότι οι εμβολιασμένοι όταν είναι στο εσωτερικό καταστήματος δεν υποχρεώνονται να φορούν μάσκα» απάντησαν οι πελάτες. Τρομαγμένοι από το πρόστιμο που τους είχε γνωστοποιηθεί ότι θα τους επιβληθεί! Μετά κόπων και βασάνων οι αστυνομικοί πείστηκαν κι αποχώρησαν χωρίς να βάλουν το πρόστιμο. Μάλιστα τους έγινε φιλική παρατήρηση για το λάθος τους ώστε στους επόμενους ελέγχους που θα έκαναν να μην είχαν την ίδια εντύπωση.

 

Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και διάφορες Περιφερειακές υπηρεσίες απάντησαν αναλυτικά στην ερώτηση δύο βουλευτών της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τις συνέπειες του πρόσφατου θερμού Καλοκαιριού στα μύδια. Στις καταστροφές μυδιών σε επιχειρήσεις καλλιέργειας μυδιών στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Ένα από τα ερωτήματα των βουλευτών αφορούσε το περιστατικό που έγινε τον Αύγουστο στην παραλία Περιγιαλίου. Τότε η θάλασσα είχε ξεβράσει μεγάλο αριθμό νεκρών μυδιών. Υπήρξαν φωτογραφίες και δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Κι ενώ το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε και συζητήθηκε στην Καβάλα, προβλήθηκε μάλιστα πανελλαδικά, η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας δηλώνει πλήρη άγνοια για αυτό! Στην απάντηση της προς το Υπουργείο (άρα και προς τους βουλευτές που έθεσαν το θέμα) αναφέρει μεταξύ άλλων: « Το τμήμα Αλιείας Καβάλας δεν έχει ενημερωθεί για νεκρά μύδια να ξεβράζονται στην αμμουδιά της παραλίας του Περιγιαλίου το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου».

 

Περίεργο αλήθεια. Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας δεν είδαν τα τοπικά μέσα; Δεν διάβασαν; Δεν είδαν τις σχετικές φωτογραφίες όπου η παραλία του Περιγιαλίου είναι γεμάτη νεκρά μύδια; Φαίνεται πως όχι. Την συγκεκριμένη απάντηση μη γνώσης του περιστατικού υπογράφει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Λεωνίδας Καστανάς.

 

Στο πλαίσιο της ίδιας αλληλογραφίας η ΠΕ Καβάλας δια της αρμόδιας υπηρεσίας της σημειώνει τις ζημιές που υπέστησαν τοπικές επιχειρήσεις και το ότι για τα μύδια που καταστράφηκαν δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία αποζημίωση. Αυτό άλλωστε ήταν το μήνυμα διαμαρτυρίας που προέκυψε από σχετική σύσκεψη που έγινε προ 20ημέρου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη.

 

Μεσημβρινές ώρες σήμερα θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καβάλας η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα. Θα έχει συνεργασία με τη διοίκηση προκειμένου οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και μέρες να έχουν αποτέλεσμα. Έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά του νοσηλευτικού προσωπικού (που αποχώρησε αφού δεν εμβολιάστηκε), κι αμέσως μετά το Νοσοκομείο να καταφέρει να λειτουργήσει δεύτερη κλινική κορωνοϊού. Απαραίτητη εδώ που έφθασαν τα πράγματα.

 

Το Νοσοκομείο της πόλης μας προσπαθεί να «νοικιάσει» νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα. Μια διαδικασία που γίνεται πιλοτικά, ώστε αν ολοκληρωθεί επιτυχώς να ακολουθηθεί ίδια σε όλη την Ελλάδα (στα Νοσοκομεία όπου υπάρχει το ίδιο πρόβλημα). Φθάνοντας σήμερα το μεσημέρι στο Νοσοκομείο την κ. Γκάγκα θα υποδεχθούν οι εργαζόμενοι του που είναι σε αναστολή. Μάλιστα λέγεται ότι η συγκέντρωση τους έξω από το Νοσοκομείο θα αρχίσει σήμερα το πρωί. Αρκετά νωρίτερα από την επίσκεψη της κ. Γκάγκα.

 

Το Σάββατο (προχθές) εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Καβάλας και Δράμας που αποχώρησαν επειδή δεν εμβολιάστηκαν, έκαναν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πάλι στο Δημοτικό Κήπο. Αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας τακτικής (κάθε Σάββατο) κινητοποίησης που γίνεται σε όλη την χώρα. Σε πλατείες μικρών και μεγάλων πόλεων.

 

Νωρίτερα σήμερα το πρωί θα γίνει μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καβάλα. Εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καπνεργάτη και θα διαμαρτυρηθούν κατά της διαδικασίας της αξιολόγησης. Άπαντες συμφωνούν στην αξιολόγηση (έμμεσα ή άμεσα των δημοσίων υπαλλήλων). Την θεωρούν αναγκαία. Όποτε αυτή ανακοινώνεται ότι ξεκινά, μαζί της ξεκινούν και οι αντιδράσεις. Οι οποίες συχνά έχουν κι αυτήν την μορφή. Απεργιών κτλ. Την αξιολόγηση επεδίωξαν χωρίς αποτέλεσμα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το προσπαθεί και η συγκεκριμένη, αρχίζοντας από την εκπαίδευση.

 

Το κλίμα δεν φαίνεται να είναι υπέρ της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία μιας και η χώρα κάθε φορά μας δείχνει ότι παρακολουθεί μεν αλλά από απόσταση. Μάλλον από τον καναπέ. Οι συνδικαλιστές της Καβάλας (κυρίως του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας) δηλώνουν αντίθετη εκτίμηση. Θεωρούν ότι η σημερινή απεργία θα έχει συμμετοχή και η απεργιακή συγκέντρωση (11.00 στην πλατεία Καπνεργάτη) θα έχει επιτυχία και συμμετοχή. Θα δούμε…

 

Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Οκτώβρη η διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας έλαβε μια αναμενόμενη απόφαση, αναβολής της προγραμματισμένης για σήμερα έναρξης των μαθημάτων. Με δια ζώσης διαδικασία. Η απόφαση φυσικά και αφορά και το ΔΙΠΑΕ Καβάλας, στο οποίο τα μαθήματα τελικά ξεκινούν σε μία εβδομάδα. Την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας έλεγαν ότι ακόμη και το Σάββατο 9/10 η αναβολή μιας εβδομάδας στην έναρξη των μαθημάτων δεν είχε γίνει επίσημα γνωστή. Δεν υπήρχε δηλαδή επίσημη ανακοίνωση ώστε τα παιδιά να μην έρθουν στην Καβάλα, να μείνουν σπίτια τους μια εβδομάδα ακόμη.

 

Το βράδυ της Παρασκευής το ΔΙΠΑΕ ανακοίνωσε και την πρόσληψη «ελεγκτών», προσωπικού που θα είναι εποχιακό και θα βρίσκεται και στην Καβάλα για να ελέγχει την τήρηση των μέτρων πριν από την έναρξη του μαθήματος. Σύμφωνα με την προκήρυξη, στην Καβάλα θα υπάρχουν δύο «ελεγκτές» που θα είναι στην είσοδο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας και θα κάνουν έλεγχο εμβολιασμού ή τεστ στους φοιτητές που θα μπαίνουν σε αυτό. Γιατί εκτός από καθαρίστριες, το ΔΙΠΑΕ γενικώς δεν έχει ούτε αυτό το απαραίτητο προσωπικό.

 

Αγιασμό για τη νέα περίοδο εκδηλώσεων τέλεσε το πρωί του Σαββάτου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ο δραστήριος σύλλογος των Μικρασιατών. Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη προσέλευση αιρετών. Πάρα πολλοί, περισσότεροι ίσως κι από τα παρόντα μέλη του ίδιου συλλόγου. Έχουμε και λέμε: Ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης που είναι και μέλος του συλλόγου. Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Ο Δήμαρχος κ.Μουριάδης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής, ο πρώην βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο περιφερειακός σύλλογος Αρχέλαος Γρανάς κτλ.

 

Η μεγάλη αυτή προσέλευση αιρετών (ή πρώην αιρετών) δείχνει την εκτίμηση που έχουν προς τον σύλλογο αλλά και τη διάθεση, την όρεξη τους, να επανέλθουν σε κανονική δραστηριότητα με παρουσίες σε διάφορα τοπικά γεγονότα. Με την προϋπόθεση φυσικά της τήρησης όλων των μέτρων. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι την ίδια μέρα ο κ. Λαζαρίδης παραβρέθηκε και στον αγιασμό που έκανε ο πολιτιστικός σύλλογος του Αμυγδαλεώνα. Ο συγκεκριμένος αγιασμός έγινε στο καπνομάγαζο του Αμυγδαλεώνα, που ουσιαστικά είναι η έδρα του συλλόγου.

 

Ο κ. Μπρας είναι σύμβουλος σε θέματα κρουαζιέρας των τοπικών φορέων. Με καλή ως τώρα συνεργασία. Προχθές συνόδευσε στην Κρήτη (όπου επίσης συνεργάζεται για την κρουαζιέρα) τον επικεφαλής γνωστής εταιρίας με κρουαζιερόπλοια και κρουαζιέρες. Στις δηλώσεις που έγιναν με την ευκαιρία, τονίστηκε η «επιστροφή» από το 2022 του τουρισμού κρουαζιέρας σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτές τις δηλώσεις έγινε συγκεκριμένη αναφορά και στο λιμάνι της Καβάλας. Στη δυναμική και την ετοιμότητα που παρουσιάζει.

 

 

 

Διαβάστε επίσης