μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ορισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε ένα διαφορετικό από το πραγματικό περιβάλλον. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπως λέγεται συχνά. Όσα επιθυμούν, προσπαθούν να τα εμφανίσουν ως πραγματικά περιστατικά. Ως τετελεσμένα γεγονότα. Οι ευσεβείς τους πόθοι είναι η εικονική πραγματικότητα εντός της οποίας κινούνται. Υπό αυτές τις συνθήκες προεξόφλησαν ότι ο Εριφυλλίδης πάει στα δικαστήρια τον Χρόνη και τον Γενικόπουλο. Βιαστικά και επιπόλαια. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη διάταξη της εισαγγελικής αρχής, η υπόθεση της μήνυσης δεν πήγε στο δικαστήριο αλλά στο αρχείο…. Ο μηνυτής μάλιστα υποχρεώθηκε να πληρώσει τα σχετικά δικαστικά έξοδα! Σημειώνουμε ότι οι προτεινόμενοι μάρτυρες κατηγορίας ήταν τυχαία και συμπτωματικά συνεργάτες του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Και οι δύο.

Η δε εφημερίδα που προέβλεπε δικαστήριο (μάλλον και καταδίκη των κατηγορούμενων) ούτε που ανέφερε την εξέλιξη. Αν και την γνώριζε. Κάπως έτσι τα πρωτοσέλιδα μένουν, αλλά η πραγματικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Συχνά και εντελώς αντίθετο…

 


 

Αξίζει τον κόπο να επανέλθουμε στο ζήτημα των προσφύγων, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα φιλοξενούνται στην Καβάλα. Περίπου από το 2019 στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Μία ακόμη φορά προκύπτει μικρή αλλά σταθερή μείωση του αριθμού τους. Αποχωρούν, φεύγουν από την Καβάλα για να συναντήσουν τις οικογένειες τους κάπου αλλού στην Ευρώπη. Πλέον οι ευρισκόμενοι στη δομή είναι λιγότεροι κι από 600.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς που παραμένουν είναι Αφγανοί. Ούτε που σκέπτονται να επιστρέψουν στον τόπο τους. Και λόγω των Ταλιμπάν. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε επί του παρόντος να είμαστε αισιόδοξοι ότι η δομή είναι πιθανό να αδειάσει εντελώς. Άλλωστε σχεδόν κανείς από όσους έφυγαν ή θα φύγουν (Αφγανοί και μη) δεν επιστρέφει στην πατρίδα του. Αυτό είναι όντως ένα κακό νέο. Και για την Καβάλα και για το προσφυγικό πρόβλημα γενικά.

 

Θυμόμαστε με την ευκαιρία την κινδυνολογία εκείνης της εποχής, τα σενάρια περί περαιτέρω αύξησης του αριθμού τους και τις δηλώσεις για τη… μυστική συμφωνία Μουριάδη- Χρυσοχοϊδη. Μπούρδες. Ήταν μπούρδες που τρόμαξαν άδικα την τοπική κοινωνία. Ξεχάστηκαν από τους περισσότερους αλλά τότε προβάλλονταν ως φοβερές αποκαλύψεις!

 

Δυστυχώς φαίνεται να συνεχίζεται με την ίδια σφοδρότητα η αντιπαράθεση του σωματείου των εργαζόμενων με την Ενεργειακή. Γεγονός που δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, της Καβάλας και όχι απλά μια συνηθισμένη εργατική διαφορά.

 

Παράλληλα με τα βασικά γεγονότα της υπόθεσης υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που προκαλούν εντύπωση. Κάποια ψεύτικα προφίλ στο Facebook, τα οποία δεν χάνουν ευκαιρία να σχολιάζουν αρνητικά πάντα και μόνο τις ανακοινώσεις του σωματείου. Ποιος να σκέφθηκε άραγε αυτήν την «παιδική» αντίδραση; Η απάντηση στο ερώτημα προσομοιάζει με την γνωστή απορία και παροιμία: Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια….

 

Αρκετοί συμπολίτες χρειάστηκε να ταξιδέψουν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες. Για συνδικαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις τους. Οι περισσότεροι έπραξαν το συνηθισμένο. «Πέταξαν» από τα όμορα αεροδρόμια. Είτε της Θεσσαλονίκης, είτε της Αλεξανδρούπολης. Τα δρομολόγια από αυτό της Καβάλας παραμένουν σε γενικές γραμμές άβολα. Και κάπως έτσι η επιβατική κίνηση ενώ θα μπορούσε, δεν αυξάνεται.

 

Κάτι ακόμη. Συμπολίτης που ταξιδεύει στην Αθήνα συνήθως από την Αλεξανδρούπολη μας εξηγεί ότι προτιμά την πρωτεύουσα του Έβρου γιατί οι «παράπλευρες» δαπάνες είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τα δεδομένα εντός και εκτός του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Δεκτό και πλήρως κατανοητό.

 

Με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, ανατίθεται σε ιδιώτη η απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων- παλαιών επίπλων και φυσικά στρωμάτων από τους δρόμους της γειτονικής μας πόλης. Η απόφαση αυτή μας θυμίζει μια παρόμοια που έλαβε ήδη (και θα ξαναλάβει όπως φαίνεται) ο Δήμος Καβάλας. Γιατί παντού οι Δήμοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου αντιλαμβάνονται ότι προτιμότερος είναι ο ιδιωτικός τομέας. Ο Δήμος Δράμας σκοπεύει να διαθέσει για την προαναφερθείσα εργασία ποσό έως 50.000 ευρώ.

 

Για το νέο έτος μετατίθενται τα έργα στο Περιγιάλι. Έργα σημαντικά που θα γίνουν τόσο επί της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού όσο και στο δρόμο μπροστά από τον ΟΑΕΔ (προς τις παλιές εργατικές κατοικίες). Ο Δήμος Καβάλας είναι αρκετά έτοιμος, δεν είναι έτοιμη η…. γραφειοκρατία και η συνήθως μακρά διαδικασία. Πάμε λοιπόν για το 2022, με ευχή και ελπίδα να μην φθάσουμε στον Μάρτιο του 2022. Να αρχίσουν νωρίτερα.

 

Μια άλλη μικρή παρέμβαση στον Αμυγδαλεώνα φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ευχαριστήρια ανάρτηση του πολιτιστικού συλλόγου Αμυγδαλεώνα: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο κ. Μουριάδη του Δήμου Καβάλας που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του για την συντήρηση του κτηρίου όπου στεγάζεται. Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτήριο με αρκετά προβλήματα (καταγράφονται στο αντίστοιχο έγγραφο που κατατέθηκε στην Τεχνική υπηρεσία του Δ. Καβάλας ). Η αρχή έγινε ευελπιστούμε να συνεχιστούν οι εργασίες έτσι ώστε να έχουμε ένα κτήριο που θα κοσμεί τον τόπο μας θα μας θυμίζει το παρελθόν και θα είναι ασφαλές για μελλοντικές χρήσης. Με εκτίμηση το Δ.Σ».

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» γίνεται δεκτό το αίτημα ενός ακόμη τοπικού συλλόγου. Η «Αλληλεγγύη» παραχωρεί χώρο στο ΚΑΠΗ του Αγίου Λουκά για τις ανάγκες του συλλόγου «Γλυκιά Αγκαλιά», συλλόγου ατόμων με νεανικό διαβήτη.

 

Μια άλλη απόφαση, αυτήν την φορά του Επιμελητηρίου, είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση. Στηρίζει οικονομικά με ποσό 500 ευρώ την οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού». Η πρωτοβουλία έχει σχέση και με την επικείμενη περίοδο των εορτών.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη έκανε πράξη την υπόσχεση της. Με μια μικρή αλλά φυσιολογική για την Ελλάδα καθυστέρηση. Προχθές υπέγραψε την απόφαση με την οποία επιχορηγεί με 5.000 ευρώ το Λύκειο των Ελληνίδων της Καβάλας. Τα χρήματα αφορούν εκδήλωση που έγινε με επιτυχία τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Φρούριο κι είχε τίτλο «Τούτη η γη έχει φωνή».

 

Το δραστήριο Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη. Συμφωνήθηκε ήδη να γίνει στο κτίριο του δράση εορταστικής ζωγραφικής, την οποία προετοιμάζει η δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια.

 

Καλά νέα και για τη ΔΕΥΑ Καβάλας. Μετά από καιρό επωφελείται της κινητικότητας μεταξύ εργαζομένων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ειδικότερα έρχεται να εργαστεί στη ΔΕΥΑ Καβάλας υπάλληλος της ΔΕΥΑ Κορίνθου. Η απόσπαση της αρχίζει την 1η Δεκέμβρη κι η εργαζόμενη είναι ειδικότητας ΤΕ Λογιστών.

 

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία δίδεται πιστοποίηση στον δραστήριο σύλλογο Καβάλας «Εθελοντές κατά του Καρκίνου». Η πιστοποίηση αφορά την αναγνώριση του συλλόγου ως φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης