Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα πρώτο και βασικό συμπέρασμα περί των γεγονότων της Τρίτης στα Πετρέλαια βγήκε χθες το μεσημέρι. Όταν αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 17 συλληφθέντες. Τότε αντιληφθήκαμε πλήρως το τι είχε συμβεί, πρωτοβουλία δυστυχώς συγκεκριμένων ενεργειών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ταυτόχρονα καταλάβαμε ότι τα γεγονότα της Τρίτης δεν πρέπει να επαναληφθούν. Πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος. Η συζήτηση. Κάτι για το οποίο ελπίζουμε, ευχόμαστε να είναι πρόθυμα και τα δύο μέρη.

 

Η εταιρία έκανε χθες ένα πρώτο βήμα. Ευχόμαστε να είναι πραγματικές οι προθέσεις της όπως διατυπώθηκαν στην επιστολή Σάρδη και κυρίως στις δηλώσεις Χιωτάκη (δημοσιεύονται σε άλλη σελίδα της Πρωινής). Στο ίδιο μήκος κύματος πρέπει να βρεθεί το σωματείο. Η όποια διαφωνία ας υπάρχει- όσο θα υπάρχει- στη συζήτηση και μόνο σε αυτήν.

 

Η οποία κακά τα ψέματα, πρέπει να αρχίσει πάλι στη βάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Ενός σχεδίου που παρουσιάστηκε ως ανάγκη προ έτους. Εν τω μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν. Άρα και οι όροι της αναδιάρθρωσης πρέπει να αλλάξουν. Προς το καλύτερο (για τους εργαζόμενους). Αν θυμόμαστε καλά την αναδιάρθρωση την κουβέντιαζαν καιρό. Άλλοτε ουσιαστικά, άλλοτε όχι. Από εκεί που τότε σταμάτησαν, από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουν. Χωρίς να βάζουν ανάμεσα τους ΜΑΤ και Αστυνομία. Αυτή, δυστυχώς, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

 

Αν κάποιος διαβάσει τα δύο δελτία τύπου της, θα βρεθεί μπροστά σε μια κατάσταση που μάλλον ποτέ δεν υπήρξε. Αυτό δεν το λέμε εμείς και γιατί έτσι μας αρέσει. Το είπε χθες με την εντολή της η εισαγγελική αρχή. Η κ. Εισαγγελέας απέρριψε τα… ευρήματα, αδιαφόρησε για τα αστυνομικά πορίσματα κι έβαλε τα πράγματα σε μια άλλη βάση. Κανονικά οι ανώτεροι αστυνομικοί σε επίπεδο ΑΜΘ θα πρέπει να ζητήσουν και συγνώμη. Από αυτούς που συνέλαβαν κακώς, από αυτούς που ταλαιπώρησαν.

 

Κάποιος πρέπει να εξηγήσει πώς γίνεται να συλλαμβάνονται αυτοί που δεν εμπλέκονται στα όποια επεισόδια, να κρατούνται 10 άνθρωποι σε μια «κλούβα» για 16 ώρες και να μην υπάρχει πρόβλεψη για φαγητό. Ακόμη και για νερό; Ναι, ούτε νερό δεν τους παρείχαν, ισχυρίζεται ο δικηγόρος κ. Λεωνίδας Παππάς.

 

Κι ενώ η αστυνομία σωστά είχε αυτήν την υποστήριξη από την εταιρία, ξέχασαν να συνδράμουν τους αρχικά συλληφθέντες. Τους ξέχασαν στην κλούβα και τους έβγαλαν το βράδυ. Μαζί με τους 7 του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου.

 

Άλλο πράγμα αυτό που ισχυρίζεται η εταιρία, κατάληψη του εργοστασίου, άλλο πράγμα το πώς διαχειρίστηκε την κατάσταση η αστυνομία. Με 200 και πλέον παρόντες αστυνομικούς. Είναι δε χαρακτηριστική η φωτογραφία του κουρασμένου, καταπονημένου αστυνομικού που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων και καπνίζει αμέριμνος το τσιγάρο του! Κάποιος δεν ενημέρωσε αναλυτικά τους αστυνομικούς που βρίσκονταν; Δεν το έκανε αυτό ως όφειλε η ηγεσία;

 

Καθώς η Εισαγγελία Καβάλας θα κάνει τη δική της έρευνα για τα γεγονότα της Τρίτης, είναι μια καλή ιδέα να ψάξει την υπόθεση και η Ελληνική Αστυνομία. Έπραξαν σωστά οι αστυνομικές δυνάμεις; Είχαν τις σωστές εντολές; Μπορούν να γράφουν στα δελτία τύπου για σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου; Είναι αντικείμενο παράνομης πράξης το ότι βρέθηκαν σε ένα εργοστάσιο και 16 κράνη! Και τι κράνη ήταν αυτά; Αναρχικών; Ή μήπως ήταν τα απαραίτητα για κάθε εργαζόμενο είδη προστασίας; Αφήστε δε που η αστυνομία περιέγραψε τα γεγονότα τόσο … αναλυτικά που ξέχασε να μνημονεύσει την έκρηξη του μετασχηματιστή ρεύματος. Αυτό αλήθεια πώς έγινε; Χρησιμοποιήθηκαν ή όχι κροτίδες κρότου και λάμψης;

 

Παράλληλα λοιπόν με την προκαταρκτική της δικαιοσύνης, αξίζει να γίνει και μια έρευνα για αυτούς που βρέθηκαν στο εργοστάσιο κατόπιν αιτήματος της εταιρίας. Έκαναν όπως έπρεπε όλα όσα όφειλαν να κάνουν; Μήπως ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια. Κι εντάξει, οι εργαζόμενοι θα ελεγχθούν και θα τιμωρηθούν αν παρανόμησαν. Αν όμως και οι εντολές των επικεφαλής ήταν λάθος; Αυτό δεν πρέπει να το εξετάσουν στην Ελληνική Αστυνομία; Ποιος αλήθεια είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη των επίμαχων δελτίων τύπου; Από πόση απόσταση άραγε τα έγραψε;

 

Κι επειδή η ζωή συνεχίζεται, ήρθαν μάλιστα τα Χριστούγεννα, ας ηρεμήσουμε άπαντες κι ας διδαχθούμε από τα λάθη και τα σφάλματα μας. Όλοι μας. Στην προκειμένη περίπτωση υπήρξαν λάθη, λάθη μεγάλα. Απ’ όλους. Ακόμη κι απ΄αυτούς που ήταν εκεί- στα Πετρέλαια-  για να διορθώσουν τα λάθη των άλλων. Ας τα βάλουμε κάτω κι ας τα σκεφθούμε ξανά. Καλή η κριτική αλλά κάθε τέτοια διαδικασία πρέπει να ξεκινά αλλιώς. Με αυτοκριτική!

 

Στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια κ. Μανώλης Κελαϊδάκης. Εξιτήριο θα λάβει μάλλον σήμερα. Ο κ. Κελαϊδάκης αισθάνθηκε αδιαθεσία και όσο ήταν με συναδέλφους του στον πύργο των εγκαταστάσεων.

 

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε χθες εργαζόμενος στα Πετρέλαια, μετά από εισπνοή χημικών των αστυνομικών. Το μικρής έκτασης επεισόδιο έγινε χθες το πρωί μπροστά στο δικαστήριο. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι αμύνθηκαν. Κι η άμυνα τους περιελάμβανε και αυτά τα σπρέι. Έδρασε διμοιρία ΜΑΤ που ήταν στην Καβάλα από τη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο. Στη συνέχεια η κατάσταση ηρέμησε, έως το τέλος της. Δηλαδή την αποχώρηση των παρευρισκόμενων.

 

Έξω από το δικαστήριο για ώρες ήταν (εκτός από εργαζόμενους στα Πετρέλαια) βουλευτής και στελέχη του ΚΚΕ Καβάλας, βουλευτής και στελέχη του κόμματος Βελόπουλου αλλά και άλλοι. Μεταξύ αυτών και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Βογιατζίδης, ο Θέμης Καλπακίδης κτλ.

 

Είχε κίνηση η αγορά της Καβάλας το απόγευμα της Τρίτης και παρά το κρύο. Τόση κίνηση που προέκυψε ένα ακόμη οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η ουρά στο φανάρι της Αβέρωφ, προς Βενιζέλου κτλ, έφθανε μέσω της Κασσάνδρου ως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη! Κι η αναμονή ήταν μεγάλη. Κάποιος τροχονόμος; Κανένας! Πιθανότερο είναι άπαντες να βρίσκονταν ακόμη και τη συγκεκριμένη ώρα στα Πετρέλαια… Κάποιος δημοτικός αστυνομικός; Επίσης κανένας. Αυτοί όχι, σίγουρα δεν ήταν στα Πετρέλαια.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η δεύτερη καλύτερη προσφορά για την Αλάνα ήταν αυτή που κατέθεσαν στο ΤΑΙΠΕΔ ο Σταύρος Κοθάλης και η κόρη του Δέσποινα. Η οικογένεια Κοθάλη μπήκε γερά στη διεκδίκηση της Αλάνας κι όπως λέγεται πρότεινε μόλις 2 εκ ευρώ λιγότερα από την τελική προσφορά του Άλεξ Χατιντάζι.

 

Ο οποίος με ανάρτηση του μας είπε προχθές ότι σκοπεύει να κατασκευάσει στην έκταση μόνο τουριστικές κατοικίες. Ακούμε ότι το σχέδιο Κοθάλη ήταν διαφορετικό. Στηρίζονταν σε κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου. Μεγάλου ξενοδοχείου όπως αυτά που λειτουργούν στη Θάσο.

 

Πανηγυρίζουν τα μέσα ενημέρωσης της Αλεξανδρούπολης. Ο λόγος είναι ότι κάτοικος της Αλεξανδρούπολης είναι μεταξύ των παικτών του Survivor! Του γνωστού ριάλιτι που ξεκινά να μεταδίδεται εντός των ημερών. Εμείς στην Καβάλα είναι αλήθεια ότι αυτήν την χαρά δεν την έχουμε. Ουδείς Καβαλιώτης στο παιχνίδι… Τι κρίμα….

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2021

Επόμενο άρθρο

Τελικά η μπίλια έκατσε στην ισχυρή σύσταση για self test