Στην αρχή της Βενιζέλου και πολύ κοντά στον κόμβο Φαλήρου. Εκεί – στο πεζοδρόμιο- συναντάμε το δέντρο με τα… μπάζα! Ακριβώς δίπλα στο συγκεκριμένο δέντρο βρίσκονται οι μπλε σακούλες με μπάζα. Οι οποίες καθημερινά αυξάνονται. Προστίθενται μάλιστα και λίγα παλιά έπιπλα. Και καλά αυτή η γνωστή κακή συνήθεια των καβαλιωτών. Τόσο με τα μπάζα όσο και με τα παλιά έπιπλα. Το δέντρο- που είναι και μικρό- τι τους φταίει; Ή μήπως ο μικρός λεπτός κορμός του είναι κατάλληλος να στηρίζει όρθια μπάζα και ογκώδη αντικείμενα; Μάλλον αυτό ισχύει. Αυτή είναι η εξήγηση.
Σε μια περίοδο που εκδηλώσεις και άλλα τοπικά γεγονότα δεν γίνονται, οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου «τάραξαν» την ηρεμία στο κέντρο της πόλης. Πρόσθεσαν το κάτι διαφορετικό προκειμένου να μας θυμίσουν τις προηγούμενες καταστάσεις. Τότε που ναι μεν υπήρχε κορωνοϊός αλλά μαζί με αυτόν υπήρχαν και πολλά άλλα.
Τώρα που «πλάκωσε» ο πραγματικός Χειμώνας, αυτά τα ξεχάσαμε. Και πολλά ακόμη. Κλειστήκαμε στο σπίτι (χωρίς να υπάρχει επίσημο λοκ ντάουν) κι απλώς περιμένουμε. Προσέχουμε και περιμένουμε. Οι αγρότες με λίγα λόγια δημιούργησαν χθες αφορμή μιας αναστάτωσης. Της καλώς εννοούμενης αναστάτωσης.
Μετά από πολύ καιρό επανήλθαν στο Διοικητήριο ψάχνοντας μια συμπαράσταση. Μια κατανόηση και μια δικαίωση (των αιτημάτων τους). Κι έχουν παράπονα όχι μόνο από τους σημερινούς. Έχουν παράπονα κι από τους προηγούμενους. Ίσως κι από τους προ προηγούμενους. Έχουν παράπονα γενικά και διαχρονικά. Γιατί όλο αυτό το διάστημα, ακούνε καλά λόγια μα στην εργασία τους τα καλά λόγια από καιρό δεν αρκούν. Ζητούν ως εκ τούτου πράξεις αν και γνωρίζουν ότι πάλι καλά λόγια θα εισπράξουν…
Ποιο είναι το ιδιαίτερο της χθεσινής κινητοποίησης; Το ιδιαίτερο είναι ότι αρχικά έλαβαν αποστάσεις από αυτήν οι γνωστοί μας αγρότες συνδικαλιστές. Π.χ. δεν ήταν κανείς από το Νέστο. Δεν συμμετείχαν οι κτηνοτρόφοι όλου του Νομού και οι αγρότες της ΔΕ Φιλίππων.
Και το αγροτικό κίνημα (όσο υπάρχει) έχει τα θέματα του. Κυρίως δεν έχει την απαραίτητη ενότητα. Κι έτσι χθες κάποιοι απουσίαζαν κι άλλοι προσέγγισαν δειλά δειλά. Φάνηκε ωστόσο ότι ο λαός κινητοποίηση θέλει. Ο απλός αγρότης με λίγα λόγια θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα. Της δράσης και της πίεσης. Κι ας ξέρει ότι μία ακόμη φορά πρέπει να κρατά πολύ μικρό καλάθι.
Οι εργαζόμενοι, εσχάτως και απολυμένοι, των Πετρελαίων πρέπει να παρακολουθήσουν το… «καλό» παράδειγμα υπαλλήλων της Eurobank. Και να τους μιμηθούν… Να σιωπήσουν και να μην κάνουν το παραμικρό αν και θίγονται βασικά τους δικαιώματα. Γιατί ναι, υπάρχει κι αυτός ο δρόμος. Της σιωπής και της υπακοής.
Λες και έγινε επίτηδες. Την περίοδο των σημαντικών γεγονότων στα Πετρέλαια, ανέκυψε το ζήτημα στο τραπεζικό κατάστημα της πόλης. Σε έναν χώρο με ελάχιστο συνδικαλισμό και μπόλικο συμβιβασμό. 10 περίπου οικογένειες τραπεζοϋπαλλήλων στην Καβάλα πρέπει να αποφασίσουν: Ή θα εργαστούν (μετακομίζοντας) στη Θεσσαλονίκη ή θα βγουν σε εθελούσια έξοδο. Καθώς το σκέπτονται, ούτε που περνά από το μυαλό τους κάτι άλλο. Κάτι αγωνιστικό. Τους καταλαβαίνουμε. Όποιος τα έβαλε με το θεριό, το θεριό στο τέλος τον νίκησε. Κατά κράτος. Αυτό μάλλον έπρεπε να … σκεφθούν και οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Οπότε και θα ήταν απολυμένοι- με μειωμένο μισθό κτλ -και η εταιρία πιθανόν να τους έδινε συγχαρητήρια για την στάση τους…
Και μην πει κάποιος ότι όλα αυτά – τα αγωνιστικά- περιλαμβάνουν τις συμπεριφορές που καταγγέλλονται. Όχι, δεν τις περιλαμβάνουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων απλώς αγωνίζεται για το σήμερα και το αύριο, χωρίς να προβαίνει σε άλλες ενέργειες. Αυτές είναι ελάχιστες και όπως αποδεικνύεται (όποτε και αν γίνονται), βοηθούν την εργοδοσία. Μόνο αυτή.
Η μεγάλη και συνεχώς αναπτυσσόμενη παρέα συναντάται και γευματίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Προχθές όμως έγινε το αντίθετο. Από σύμπτωση. Βρίσκονταν στην ταβέρνα του «Σάββα» στα Σφαγεία. Καλεσμένοι του καλού ψαρά κ. Χρόνη Ποθητάκη. Τότε στο κατάστημα εμφανίστηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΟΚ. Με επικεφαλής τον Άλεξ Χατιντάτζη. Ο μεγαλομέτοχος δεν έχασε την ευκαιρία για νέες γνωριμίες και φυσικά συζητήσεις. Κάπως έτσι η παρέα τον υποδέχθηκε, του έδωσε συγχαρητήρια για την νίκη επί των Τρικάλων και φυσικά του ευχήθηκε πάντα τέτοια.
Τι ακριβώς κάνει η συγκεκριμένη παρέα; Ποιοι την αποτελούν; Οι πρόσφατες φωτογραφίες τα λένε όλα. Άγγελος Τσατσούλης, Γιάννης Παναγιωτίδης, Χρόνης Ποθητάκης, Βασίλης Λεμονίδης, Γιάννης Κελγιώργης, Γιώργος Βαφείδης, Μάκης Καφετζής, Δημήτρης Βρανάς και Θανάσης Φιλόσογλου συζητούν πολλά και διάφορα. Συζητούν θέματα της πόλης και του Νομού. Παρακολουθούν και φυσικά σχολιάζουν. Αν προκύψει κάτι επιπλέον, εδώ είμαστε. Να το πουν και να το ανακοινώσουν!
Πλησίον του δημοτικού γηπέδου «Βερούλειο» μπήκαν χθες οι πρώτες οδικές πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς για το πώς θα βρεθούν στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Δείχνουν το δρόμο προς τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και νυν Πανεπιστημίου. Και κάτι ακόμη για το ΔΙΠΑΕ της πόλης. Θα ξοδευτούν περίπου 6.000 ευρώ προκειμένου να διορθωθούν οι κολώνες φωτισμού, να ανάψει ο φωτισμός στους εσωτερικούς δρόμους του ιδρύματος.
Μία ακόμη αποχώρηση δημοτικού υπαλλήλου. Αυτή τη φορά της Καθαριότητας και για λόγους υγείας. Αποχωρεί από την υπηρεσία της Καβάλας για να εργαστεί σε αυτή του Δήμου Δράμας. Η μετακίνηση θα γίνει για ένα έτος. Μετά βλέπουμε.
7 χρόνια ήταν Δήμαρχος στην Καβάλα ο Κωστής Σιμιτσής. Ξέρει καλά από κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις. Με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής, επί όσων έγιναν στην Αθήνα, σχολιάζει: «Ξύπνησε και η έγκυρη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τα βάζει με τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου. Έχω γράψει πως ο χειρότερος δήμαρχος επαρχιακής πόλης δουλεύει πολύ περισσότερο και πιο αποτελεσματικά από τον καλύτερο δήμαρχο Δήμου της πρωτεύουσας. Τι ξέρει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου ή του Περιστερίου ή του Ζωγράφου από άρδευση, δίκτυα ύδρευσης, αγροτικούς δρόμους, σχολική ΣΑΤΑ, επεξεργασία απορριμμάτων και άλλα πολλά; Κι όμως οι Δήμοι αυτοί, με επιφάνεια που είναι δέκα φορές μικρότερη του Δήμου Καβάλας παίρνουν την ίδια επιχορήγηση».
Κάποιοι επιμένουν και κόβουν βασιλόπιτες, τηρούν ταυτόχρονα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πρόκειται για «οικογενειακές» διαδικασίες. Δηλαδή με λίγους παρόντες. Κάπως έτσι έκοψε πίτα ο σύλλογος των Μικρασιατών, το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αλλά και ο Σκοπευτικός Όμιλος της Καβάλας. Η εκδήλωση του Σκοπευτικού έγινε προχθές το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λούσυ.