• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Λόγω και του καλού καιρού, σχεδόν Ανοιξιάτικου, η παραλία είχε πολύ κόσμο χθες το πρωί. Κόσμος που έκανε την βόλτα του ή απολάμβανε των ωραίο της ημέρας. Ξεχώριζαν ωστόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες. Διάλεξαν την περιοχή του κεντρικού λιμανιού για τις δοκιμαστικές, για τις πρόβες της παρέλασης. Η σφυρίχτρα και οι εντολές των εκπαιδευτικών πρόδιδαν τη διαδικασία που ήταν για εξέλιξη για αρκετά λεπτά. Καλή παρέλαση λοιπόν αύριο αλλά με μάσκα!


 

Το καταπληκτικό αυτής της ιστορίας, της ιστορίας των πολλών αγροτικών πυρκαγιών στον κάμπο του Νέστου, είναι ότι δεν υπάρχει όχι σύλληψη αλλά ούτε καν υποψία για το ποιος είναι ο εμπρηστής! Η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης δηλώνει πλήρη αδυναμία. Δεν έχει κανένα στοιχείο στη διάθεση της. Όσο κι αν το προσπάθησε.

 

Καθώς λοιπόν δεν θα βρεθεί ποτέ ο δράστης (ή οι δράστες), θα μπορούν να επανέλθουν και να συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι (ή ανενόχλητος). Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες οφείλουν να εμπλακούν στην υπόθεση κι οι άλλες υπηρεσίες. Πρώτη και καλύτερη η αστυνομία. Γιατί η «πληγή» που άνοιξε, με έναν τρόπο θα κλείσει. Μόνο αν συλληφθεί κάποιος από αυτούς που βάζουν τις φωτιές. Διαφορετικά η Πυροσβεστική κάθε μεσημέρι, κάθε απόγευμα και κάθε βράδυ θα τρέχει πίσω από πολλές φωτιές. Και όχι μία μόνο.

 

Χωρίς εκπρόσωπο της Κυβέρνησης οι αυριανές εκδηλώσεις στην Καβάλα, για την επέτειο και την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Μέχρι και χθες το μεσημέρι η ενημέρωση ήταν ότι δεν θα έρθει κανείς. Σε όμορους Νομούς οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης θα υπάρξουν (όχι σε όλους) αλλά θα είναι σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων.

 

Κατόπιν τούτου το πιο φυσιολογικό είναι η αυριανή μαθητική παρέλαση στην πόλη μας να γίνει μπροστά από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξη Πολίτη. Δίπλα και κοντά του φυσικά θα είναι όλοι οι άλλοι επίσημοι. Βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κτλ.

 

Στο μεταξύ χθες έγινε η καθιερωμένη τελετή για την αλλαγή διοικητή της ΧΧ Μεραρχίας. Δεν ενημερώθηκαν και δεν προσκλήθηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες μέσω ανάρτησης του Συνδέσμου Εφέδρων, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στο γεγονός: «Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας “Μακεδονία”, παρουσία του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού “Θράκη” Αντιστρατήγου Τσιόπλου Ιωάννη. Ευχόμαστε στον απερχόμενο Διοικητή Υποστράτηγο Τριάντη Γεώργιο καλή συνέχεια στα νέα του καθήκοντα, ως Υποδιοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού και καλή δύναμη στον παραλαμβάνοντα Διοικητή Υποστράτηγο Γαρίνη Αθανάσιο».

 

Η συμπαθής και πάντα δραστήρια κ. Σταυρούλα Γκουλούση, πρόεδρος σήμερα του συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου, μίλησε δημόσια χθες για τον λογαριασμό ρεύματος που έλαβε. Φθάνει στο ποσό των 1.871 ευρώ! «Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό μόλις το είδα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Η περιγραφή του προβλήματος είναι κι η ουσία όλης αυτής της περιόδου που διανύουμε. Ενώ άλλοι τυρβάζουν περί πολλών και άσχετων θεμάτων, οι πολίτες μία ακόμη φορά έχουν τα δικά τους. Την ακρίβεια τους. Την αγωνία και τον καημό τους. Η άνοδος των τιμών, και του ρεύματος ειδικότερα, επηρεάζει και την ψυχολογία τους και την υγεία τους. Με τέτοια νούμερα που στέλνουν οι εταιρίες, ο κόσμος δεν κινδυνεύει μόνο οικονομικά. Κινδυνεύει και από πλευράς υγείας!

 

Αλήθεια αν κάποιος λάβει έναν τέτοιο λογαριασμό ρεύματος για το σπίτι του, μπορεί να τον πληρώσει; Φυσικά και όχι. Θα δώσει ότι μπορεί. Θα ρυθμίσει και θα περιορίσει τα έξοδα του ώστε να μπορεί να τηρήσει τη δέσμευση που θα αναλάβει. Αν όμως κι ο επόμενος λογαριασμός είναι του ιδίου επιπέδου; Τότε το πράγμα σοβαρεύει αφού το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Προσοχή, άλλο πράγμα ένας αυξημένος λογαριασμός ρεύματος κι άλλο πράγμα όλοι οι επόμενοι λογαριασμοί αυξημένοι.

 

Από συμπολίτη αναγνώστη της Πρωινής λάβαμε την ακόλουθη επιστολή- ενημέρωση: «Από την έξοδο του τούνελ στο όρος Σύμβολο και έως και την είσοδο στην Καβάλα,

υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός (πάνω από 100) καμένων λαμπτήρων φωτισμού. Όπως

αντιλαμβάνεστε, εγκυμονεί κίνδυνος ατυχημάτων ειδικά τις βραδινές ώρες. Το πρόβλημα

αυτό υφίσταται αρκετό καιρό τώρα, αλλά προς μεγάλη μου λύπη και αγανάκτηση, δεν

έχει γίνει καμμιά ενέργεια από πλευράς εργολάβου. Αν θέλετε κάνετε και εσείς μια βόλτα την διαδρομή το βράδυ ώστε να έχετε ακριβή εικόνα και θίξετε το θέμα στους αρμόδιους».

 

Ενδιαφέρουσα και εύστοχη ανάρτηση του Κωστή Σιμιτσή, σχετικά με σχόλια που συχνά διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γράφει ο Αντιπεριφερειάρχης: «Γιατί κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα έργο από τον Δήμο ή την Περιφέρεια αμέσως εμφανίζεται από κάποιον εξυπνάκια (πάντα υπάρχει κάποιος) το γελοίο σχόλιο “όλα τα είχε η Μαριορή”; Ή σε παραλλαγή: “Λύσατε τα υπόλοιπα αυτό έλειπε να δείτε τώρα”».

 

Είναι προφανής ο λόγος της … απορίας. Έχει σχέση με την παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας των Ποταμουδίων. Πάλι κάποιοι βρέθηκαν να δηλώνουν μη ικανοποιημένοι. Γενικώς και αορίστως αλλά μη ικανοποιημένοι. Τα έχει αυτά η ζωή. Θα λέγαμε στον κ. Σιμιτσή ότι σε αυτές τις περιπτώσεις άλλος φταίει (για τους μη ικανοποιημένους, για τους παραπονούμενους πολίτες) και άλλος την πληρώνει.

 

Από την Τρίτη έως και χθες (24 περίπου ώρες) υπήρξαν ένα σωρό απόψεις και σχόλια επί της προτεινόμενης ανάπλασης. Κάθε άνθρωπος έγραψε ή διατύπωσε την άποψη του επί όσων είδε. Η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία σχολίασε θετικά το έργο των μελετητών. Ας μείνουμε σε αυτό κι ας αφήσουμε την μειοψηφία να γκρινιάζει. Όντως γκρινιάζει σε υπερβολικό βαθμό και πάντα.

 

Η Αλεξανδρούπολη είναι πραγματικά ένας ανταγωνιστής της Καβάλας στα θέματα τουρισμού. Κι ενώ η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου ανησυχεί, μήπως τουριστικά ξεπεράσει την Καβάλα, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι άλλη. Η Αλεξανδρούπολη συγκεντρώνει όλο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων αλλά και δύο πλωτά LNG λίγο έξω από το λιμάνι της. Αυτά τα δεδομένα ίσως της δίνουν μια άλλη ανάπτυξη. Καθόλου τουριστική.

 

Η κ. Ιωσηφίδου όπως είπε πρόσφατα, έχει τους λόγους της που ανησυχεί. Τα στατιστικά στοιχεία και τις ενέργειες Βούλγαρων κυβερνητικών παραγόντων υπέρ της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα του Έβρου. Να δεχθούμε τα επιχειρήματα της. Με την πρώτη όμως ευκαιρία η δική μας πόλη θα αποδείξει τη δυναμική που είχε και διατηρεί. Αρκεί το επόμενο Καλοκαίρι να είναι φυσιολογικό. Πράγμα σίγουρο έως πρόσφατα, περίπλοκο με την ακρίβεια και τους πολέμους που στην πορεία ανέκυψαν.

 

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε μια άλλη εξέλιξη, την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Από τον Μάη, λένε δημοσιεύματα στην Αθήνα, θα αρχίσει να υπάρχει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη. Είναι μια σύνδεση που θέλαμε κι εμείς, για το λιμάνι μας. Κάποτε την είχαμε σχεδόν σίγουρη. Με εναλλακτικό σενάριο τη γραμμή Καβάλα- Τσανάκαλε. Δυστυχώς εκείνα τα σχέδια δεν επανήλθαν. Προς το παρόν (αν είναι έτσι τα πράγματα) αφορούν τη συμπρωτεύουσα.

 

Διαβάστε επίσης