μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Καβάλα επηρέασε την ατμόσφαιρα, μετά από καιρό την έκανε πάλι προεκλογική. Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα την χαρακτηρίσουν πετυχημένη. Έχουν λόγους για κάτι τέτοιο. Βασικό πάντως είναι το προαναφερθέν γεγονός. Για την προεκλογική κατάσταση. Τις είχαμε ξεχάσει τις εκλογές μιας και αποκτήσαμε μεγάλη απόσταση από αυτές. Οι πιο πρόσφατες έγιναν το 2019, αρκετά πριν και την πανδημία.

 

Ωστόσο οι εκλογές όπως πάντα ξανάρχονται, πλησιάζουν. Οι υποψήφιοι (όλοι οι υποψήφιοι) το ίδιο. Χθες ο κ. Τσίπρας έκανε την αρχή. Σύντομα, δεδομένης και της βολικής Καλοκαιρινής περιόδου, θα υπάρξει συνέχεια. Ο Πρωθυπουργός σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το Καλοκαίρι του 2023 αλλά σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα (παραδόσεις, ήθη και έθιμα), όλοι τις περιμένουν νωρίτερα. Άλλοι πολύ νωρίτερα κι άλλοι έστω λίγο.

 

Η οργάνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρούσα στη χθεσινή περιοδεία του προέδρου. Συνεχώς κοντά και δίπλα του. Ενισχυμένη με κόσμο από τη Δράμα, τη Ξάνθη, την Κομοτηνή. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους απολυμένους, τότε όντως ήταν όντως μια «ζεστή» ατμόσφαιρα. Η οποία γεμίζει αυτοπεποίθηση όσους επιθυμούν να επανέλθουν στα πράγματα.

 

Στα παραλειπόμενα η παρατήρηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τα καταστήματα των προέδρων που όπως διαπίστωσε είναι κοντά το ένα με το άλλο. Το κατάστημα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλη Λεμονίδη με το φαρμακείο της προέδρου του Φαρμακευτικού συλλόγου κ. Ρακιτζή.

 

Από πλευράς αυτοδιοίκησης τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στην οδό Ομονοίας οι Βέρρος, Μουρτασάγας και Λυμπεράκης. Η έκπληξη έγινε λίγο αργότερα. Στην πλατεία Καπνεργάτη εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος κ. Μουριάδης. Ο οποίος αυτήν την εβδομάδα έχει δύο στα δύο. Συνάντησε στην Αλεξανδρούπολη τον Πρωθυπουργό, στην Καβάλα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ο κ. Τσίπρας εκτός του βασικού προγράμματος επισκέφθηκε τον τηλεοπτικό σταθμό Σέντερ, τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Στο Σέντερ έδωσε σύντομη συνέντευξη και στο κόμμα συναντήθηκε με τους συντονιστές των οργανώσεων κτλ. Και πριν αναχωρήσει, παρακάθισε σε γεύμα (πολλών ανθρώπων) που έγινε στο εστιατόριο Νέμεσις. Εκεί βγήκε πολλές φωτογραφίες. Σχεδόν με όλους τους παρευρισκόμενους. Η επίσκεψη Τσίπρα στην Καβάλα άρχισε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Τέλειωσε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

 

Μια διαφορετική είδηση σχετικά με τη σημερινή Λευκή Νύχτα. Στο πλαίσιο διαφήμισης του γεγονότος υπήρξαν πανό που μπήκαν σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να αναφέρουν τις λεπτομέρειες του. Κι όμως ένα από αυτά … εξαφανίστηκε. Κλάπηκε. Είχε τοποθετηθεί μπροστά από τα κτίρια του ΟΑΕΔ στο Περιγιάλι. Σε κάποιον…. άρεσε και το πήρε! Απίστευτο μα και αληθινό ταυτόχρονα.

 

Θα απουσιάζουν από τη σημερινή Λευκή Νύχτα αρκετοί παράγοντες της πόλης και του Νομού. Όσοι έχουν στενές σχέσεις με τη ΝΔ. Βρίσκονται ήδη στην Αθήνα (ή θα ταξιδέψουν εκεί σήμερα) προκειμένου να παραστούν στο συνέδριο του κόμματος. Το συνέδριο ξεκινά σήμερα το απόγευμα.

 

Μετά από εορταστική διακοπή λόγω των ημερών του Πάσχα, μεγαλύτερη ίσως της συνηθισμένης, ξανάρχισαν χθες τα δικαστήρια και στην Καβάλα. Συνεδρίασαν ταυτόχρονα το Μονομελές και το Τριμελές. Το Δικαστικό Μέγαρο έχει… «στολιστεί» με πρωτοβουλία του σωματείου των δικαστικών υπαλλήλων. Πανό (στην είσοδο του) και αφίσες εσωτερικά και εξωτερικά υπενθυμίζουν και ενημερώνουν για την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Ειδικά όσον αφορά τα δικαστήρια της Θάσου.

 

Αρχίζει σήμερα στο Νοσοκομείο και κυρίως στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο παιδονευρολόγων. Με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων γιατρών. Το συνέδριο γίνεται στην Καβάλα χάρη στον συμπολίτη γιατρό Θανάση Ευαγγελίου ενώ σε αυτό θα μιλήσει και η κ. Γεωργία Ραμαντάνη, καβαλιώτισσα επίσης που προοδεύει ως πανεπιστημιακή γιατρός στο εξωτερικό. «Είναι το πρώτο δια ζώσης ιατρικό συνέδριο στην Καβάλα μετά τα 2,5 χρόνια της πανδημίας» σημείωσε η παιδίατρος κ. Δέσποινα Ιατρού. Ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, είναι μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Καλή επιτυχία.

 

Η παράδοση των κατοίκων της Νέας Καρβάλης συνεχίζεται και φέτος. Δεν περιμένουν το Δήμο Καβάλας και τα συνεργεία του για την κοπή των Ανοιξιάτικων χόρτων. Αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση! Και τα καταφέρνουν μια χαρά. Εξ αυτού του λόγου το χωριό ήδη δεν έχει χόρτα κι αν έμειναν κάποια, θα κοπούν άμεσα. Η πάσης φύσεως εθελοντική δουλειά στη Νέα Καρβάλη πέραν του ότι υπάρχει πάντα, είναι σταθερή και άξια συγχαρητηρίων. Γίνεται μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Τώρα που χαλάρωσαν τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού μπορούν να επανέλθουν όλες οι παλαιές συνήθειες, παλαιές και απαραίτητες διαδικασίες. Προχθές – παραμονή της γιορτής- έγινε περιφορά της εικόνας της Αγίας Ειρήνης. Έκλεισαν – για λίγο- δρόμοι στην Κηπούπολη αλλά και η οδός Τενέδου. Οι οδηγοί είχαν την υπομονή, περίμεναν εντός των αυτοκινήτων τους όσο χρειάζονταν. Για την ρύθμιση της κατάστασης, είχε παρουσία στο γεγονός προσωπικό του τμήματος Τροχαίας Καβάλας.

 

Είδηση προερχόμενη από την Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας. Θα διαθέσει το απαραίτητο ποσό των 15.000 ευρώ προκειμένου να μελετηθούν (κι αμέσως μετά να υλοποιηθούν): 1)Νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (αφορά την εγκατάσταση φωτισμού για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και την εγκατάσταση φωτισμού στα καμαρίνια των ηθοποιών). 2) Μελέτη φωτισμού της ακρόπολης των Φιλίππων 3) Μελέτη νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στην αρχαιολογική αποθήκη της πρώην καπναποθήκης Κούφλερ.

 

Ένα ενδιαφέρον κείμενο (ανάρτηση στο Facebook) του συμπολίτη επαγγελματία κ. Στέργιου Ξυδά, με αφορμή τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Εμμέσως πλην σαφώς ζητά συνεννόηση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση (αν και όπως φαίνεται γνωρίζει ότι αυτή η συνεννόηση δεν θα υπάρξει ποτέ). Γράφει μεταξύ άλλων: «Το αστείο βέβαια είναι πως τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αποφάσεις και το νομοθετικό τους έργο συμβάλλαν τα μάλα για την σημερινή κατάσταση. Σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα και επιδίδονται σε φτηνές και λαϊκιστές κορώνες. Το λιγότερο που θα περίμενε ο κόσμος θα ήταν τουλάχιστον να έβλεπε έστω και για πρώτη φορά τα δύο κόμματα εξουσίας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά κυρίως τις από κοινού προτάσεις τους για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ο πρωθυπουργός θα φέρει το θέμα στη Βουλή. Είμαι σίγουρος πως για ακόμη μια φορά θα γίνουν παράλληλοι μονόλογοι μόνο για το κομματικό ακροατήριο. Ο λαός ας περιμένει».

 

Είδηση από τη Δράμα, καταδίκη του Δημάρχου Δράμας στο δικαστήριο (πηγή dramini.gr): «Σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος ,για εξύβριση δημοτικής υπαλλήλου. Ο Δήμαρχος Δράμας το 2018 είχε βρίσει με “χυδαίους χαρακτηρισμούς” και απείλησε εργαζόμενη στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΔ). Πρόκειται για το γνωστό θέμα που δημιουργήθηκε μέσα από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με χαρακτηρισμούς και εκφράσεις κατά του Δημάρχου, στις οποίες  η εργαζόμενη  έκανε  “like”,  το like εξόργισε τον Δήμαρχο  όπως ομολόγησε τότε με αποτέλεσμα να εκφράσει την αγανάκτησή του, με τρόπο “απαράδεκτο”».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης