Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απότον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Δημήτρη Φατούρου. Ενός αρχιτέκτονα και καθηγητή πανεπιστημίου, ενός ανθρώπου που συνδέθηκε με την Καβάλα καθώς και εδώ υπάρχει έργο του. Σχεδίασε τα κτίρια των αρχαιολογικών μουσείων στην Καβάλα και τους Φιλίππους. Ο Δημήτρης Φατούρος πέθανε μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας. Ήταν 92 ετών.

Η φωτογραφία του, μαζί με τον αείμνηστο Ντίνο Παναγιωτόπουλο, από εκδήλωση που έγινε στην Καβάλα τον Οκτώβρη του 2000. Ο Δημήτρης Φατούρος μαζί με τον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ ενημέρωσαν τους τοπικούς φορείς σε εκδήλωση με θέμα την ολοκλήρωση του έργου της Παράκαμψης Καβάλας. Του τμήματος της Εγνατίας Οδού, το οποίο παρακάμπτει την πόλη. Εκείνο το διάστημα ο Δημήτρης Φατούρος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

 

Φωτογραφία από τους ελέγχους που έγιναν και χθες στις εισόδους της πόλης προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι άρχισαν την Κυριακή κι είναι καθημερινοί. Πρόστιμα συνήθως δεν μπαίνουν αφού οι καβαλιώτες είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία νόμιμοι. Μετακινούνται νόμιμα και φορούν σωστά τις μάσκες τους. Ρόλο παίζει και η πολύ καλή συμπεριφορά των αστυνομικών που πολλές φορές δίνουν οδηγίες και συμβουλές αποφεύγοντας τα άδικα και υπερβολικά πρόστιμα. Αυτό το διάστημα χτυπά συνεχώς το τηλέφωνο του 100, οι πολίτες διατυπώνουν στην αστυνομία απορίες επί ειδικότερων θεμάτων για μετακινήσεις τους. Αποδεικνύεται και σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Αθήνα, ότι το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας βοηθά όσους προσπαθούν να μάθουν και κυρίως να προσαρμοστούν στα δεδομένα της καραντίνας.

 


 

Η ατμόσφαιρα παραμένει «βαριά», δικαιολογημένα και παρατεταμένα. Η Ελλάδα παρόλα αυτά αναζητά καλές ειδήσεις, ευκαιρίες να χαρεί. Και να πανηγυρίσει. Ο … πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά κι οι έλληνες χαίρονται επειδή κέρδισε ο Μπάϊντεν τις Αμερικάνικες εκλογές κι επειδή είναι ορατή η παραγωγή ενός σωτήριου εμβολίου για τον κορωνοϊό. Λίγο ακόμη δηλαδή και θα αρχίσουμε τις σχετικές εκδηλώσεις. Χαράς και ανακούφισης.

 

Σύντομα θα δικαιωθούν οι πιο προσεκτικοί, όσοι απλώς παρακολουθούν και δεν αντιδρούν. Δεν βιάζονται. Η ιστορία απέδειξε ότι το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών ελάχιστα μας επηρεάζει, το δε εμβόλιο όντως θα αλλάξει τα δεδομένα. Μα είναι ακόμη και τώρα κάτι αρκετά μακρινό. Κι όταν μπει στη φάση της υλοποίησης και της χρησιμοποίησης του, αυτό θα γίνεται σταδιακά.

 

Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να πορεύεται μόνη της αφού οι διάφοροι σύμμαχοι της είναι μόνο λόγια. Στη δε μάχη για τον κορωνοϊό καλό είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στα μέτρα, τα οποία οφείλουμε να τηρούμε χωρίς «εκπτώσεις». Το κάνουμε, είναι βέβαιο. Πρέπει να συνεχίσουμε για αρκετές ακόμη εβδομάδες και κυρίως χωρίς εξυπνάδες και χωρίς τα μυαλά μας να πάρουν αέρα.

 

Σε αυτό το κλίμα του γενικότερου σκεπτικισμού και του έντονου προβλήματος φυσικά και είναι καλή ιδέα η περισσότερη συναίνεση και μεταξύ μας συνεργασία. Έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει κοινής αποδοχής Υπουργό Υγείας (μόνο Υγείας;) αλλά θα έκανε δεκτό ένα τέτοιο αίτημα αν αυτός σήμερα ήταν στα πράγματα; Μάλλον θα το απέρριπτε, όπως το απορρίπτει κι η σημερινή κυβέρνηση.

 

Τα κόμματα τις καλές ιδέες τις έχουν μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση. Όταν έρθουν στα πράγματα, αλλάζουν. Τις αφήνουν στην άκρη κι αφοσιώνονται στα … κεκτημένα τους. Μερίδιο από τα οποία δεν επιτρέπουν να πάρει, ούτε καν να αγγίξει κανείς άλλος. Αν η Ελλάδα ήταν περισσότερο ενωμένη κι αν μαλώναμε μεταξύ μας μόνο όταν έπρεπε τότε οι κυβερνόντες (μαζί με αυτούς της αντιπολίτευσης) θα ενέπνεαν περισσότερο την κοινωνία. Τους ταλαίπωρους έλληνες πολίτες.

 

Οι ειδήσεις από την ελληνική επικαιρότητα είναι καθημερινά πολλές. Αυτές που απωθούν είναι οι μεταξύ των κομμάτων αντιπαραθέσεις. Οι καταγγελίες επί καταγγελιών. Βαρεθήκαμε αυτές τις ατέλειωτες και χωρίς ουσία συζητήσεις. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι είδηση η συνεργασία, η οποία όλοι αποδέχονται ότι «γεννά» θετικές αποφάσεις που όντως βοηθούν τις κοινωνίες. Λύνουν προβλήματα. Γιατί τις αποφεύγουν; Αυτή η ερώτηση πρέπει να απαντηθεί από αυτούς που ήταν ή είναι σήμερα στην εξουσία κι αντιμετωπίζουν όλους τους άλλους σα να είναι μιρμίγκια…

 

Κάπου εδώ αξίζει να αντιγράψουμε τη χθεσινή ανάρτηση του συμπολίτη και συνταξιούχου γιατρού Βασίλη Τραϊφόρου. Ασχολείται με τη διαφαινόμενη επιτυχία του εμβολίου, τονίζοντας ότι αυτή προήλθε και προέκυψε από συνεργασία και όχι από αντιπαράθεση: «Τα άσχημα νέα είναι ότι ο ιός καλπάζει και παγκόσμια και στην χώρα μου και στην πόλη. Στα νοσοκομείο οι καταστάσεις που επικρατούν δεν περιγράφονται.Τα καλά νέα είναι η νίκη του Μπαιντεν και η ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιο της κατά του Covid-19 είναι αποτελεσματικό ,χωρίς παρενέργειες στο 90%.Πίσω από την Pfizer βρίσκεται μικρή γερμανική εταιρεία η BioNTech και πίσω από αυτήν ένα ζευγάρι Γερμανοί επιστήμονες Τούρκικης καταγωγής ,γιατροί πανεπιστημιακοί ειδικευμένοι στο ανοσοποιητικό σύστημα.Αυτοί ουσιαστικά είναι και οι “σωτήρες” της ανθρωπότητας.Στο “τιμόνι” της Pfizer από το 2019 βρίσκεται ένας Έλληνας από την Θεσσαλονίκη Εβραϊκής καταγωγής ο Αλβέρτος Μπουρλα. Δηλαδή Τουρκοι,Έλληνες,Εβραίοι Γερμανοί,τα αίματα τους ανακατεύτηκαν και έδωσαν στην ανθρωπότητα αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα του εμβολίου.Είναι και απάντηση στους Εθνικιστές-ναζιστές παντός τύπου για την καθαρότητα του αίματος και της καταγωγής».

 

Πολίτης παρατήρησε εύστοχα ότι η ελληνική σημαία στο Φρούριο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ότι απέμεινε μοιάζει να κυματίζει μεσίστιο στον κεντρικό πύργο. Ζητά την αντικατάσταση της. Σχετική παρατήρηση εκτός από την Πρωινή έκανε και στη Δημοτική Αστυνομία. Ελπίζουμε η παρατήρηση να έφθασε εκεί που πρέπει. Αρμόδια για το Φρούριο είναι πάντα η δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια.

 

Παρά το ότι βρισκόμαστε σε καραντίνα- στην αρχή της μάλιστα- η εστίαση δεν μένει ποτέ ήσυχη. Αυτό το διάστημα συνεχίζεται χωρίς βιασύνη η ανακαίνιση αρκετών επιχειρήσεων του είδους για να λειτουργήσουν όταν το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες. Μια τέτοια κινητικότητα παρατηρήθηκε χθες στο ήμισυ των καταστημάτων της πρώην ταβέρνας «Ωραία Μυτιλήνη». Περιοχή κεντρικού λιμανιού.

 

Ούτε τα τουριστικά μένουν σε ησυχία αν και είμαστε στο Νοέμβρη κι είναι σχετικά πρόσφατη η αρνητική εμπειρία του προηγούμενου Καλοκαιριού. Η Πολεοδομία Καβάλας εγκρίνει σε εβδομαδιαία βάση άδειες που αφορούν νέα τουριστικά καταλύματα. Τα πιο πρόσφατα στη Σκάλα Ποταμιάς, τη Χρυσούπολη και αλλού.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Καβάλας, στις πρόσφατες εκλογές για εκπροσώπους στα υπηρεσιακά συμβούλια (από τις οποίες απείχαν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης) ψήφισαν (στο Ν. Καβάλας) μόνο 67 άνθρωποι. Σε σύνολο 1.000 καθηγητών του Νομού μας, σχολιάζει με νόημα ο κ. Σωτήρης Τόττης.

 

Δικαιώνονται και τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας. Με απόφαση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη τα μεγάλα καταστήματα θα δικαιούνται να διαθέτουν στους πελάτες τους μόνο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή η εξέλιξη, χθες, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους μικρομεσαίους όλης της χώρας. Η δε πρωτοβουλία ξεκίνησε όχι από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη αλλά πιο συγκεκριμένα από την Καβάλα.

 

Για το θέμα αντιγράφουμε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας: «Σχολιάζοντας την θετική αυτή εξέλιξη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του περιφερειακού συμβουλίων των επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, έκανε λόγο για «μία κίνηση του αρμόδιου υπουργείου που ικανοποιεί τον κόσμο του λιανεμπορίου» και εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, ώστε ο εμπορικός κόσμος να βγει από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

Επόμενο άρθρο

Γίνεται συναυλία μόνο με ένα ακορντεόν ;