• 22 Μαΐου 2024,

Μικρό πρόβλημα στις πλωτές από τον νοτιά

 Μικρό πρόβλημα στις πλωτές από τον νοτιά

Ο χθεσινός νοτιάς δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός. Προκάλεσε περιορισμένα προβλήματα στην πόλη, επηρέασε την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία προς τη Θάσο αφού δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια από τη γραμμή του Πρίνου από το πρωί της Τρίτης. Ενώ το επιβατικό πλοίο «Εξπρές Πήγασος» παρέμεινε δεμένο στο λιμάνι της Καβάλας από το απόγευμα της Τρίτης έως την απαραίτητη βελτίωση του καιρού.

Το έτερο μικρό πρόβλημα που δημιούργησε ο νοτιάς σχετίζεται με το σύστημα των πλωτών εξεδρών. Ο χθεσινός νοτιάς ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισαν από την τοποθέτησή τους το περασμένο καλοκαίρι. Αποτέλεσε δηλαδή ένα πρώτο τεστ για την αντοχή του συστήματος των πλωτών εξεδρών. Χθες το πρωί εντοπίστηκε πρόβλημα στην πρώτη συστάδα εξεδρών και συγκεκριμένα στη γωνία μπροστά από το πάρκινγκ του ΝΟΚ. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα από τον ανάδοχο. Επρόκειτο για ένα «φίνκερ», τα μπουλόνια του οποίου λασκάρισαν με αποτέλεσμα αυτό να μετακινηθεί και να παρασύρει μερικώς ένα ιστιοφόρο.

Ζημιά στο σκάφος δε διαπιστώθηκε και το πρόβλημα εντοπίστηκε αμέσως από εκείνους που έτσι κι αλλιώς είχαν αυξημένη την προσοχή τους εξαιτίας του νοτιά. Ήταν τα στελέχη της υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένα και των ναυταθλητικών συλλόγων αλλά ιδιοκτήτες σκαφών. Όλοι οι προαναφερόμενοι βρισκόταν από το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι ώστε να διαπιστώσουν πως θα ανταποκρίνονταν το σύστημα των πλωτών εξεδρών στο νοτιά. Διαπίστωσαν επομένως ταχύτατα το πρόβλημα κι έτσι ειδοποίησαν τον ανάδοχο ο οποίος το τακτοποίησε άμεσα.

Χθες μετρήθηκε νότιος άνεμος εντάσεως 8 μποφόρ στην εξέδρα των πετρελαίων, ενώ πλησιέστερα στο λιμάνι η ένταση του ανέμου υπολογίστηκε περίπου στα 5 μποφόρ. Εντός του λιμανιού το ύψος του κύματος έφτανε στο ένα μέτρο και γι’ αυτό ρόλο έπαιξαν οι πλωτοί κυματοθραύστες που προστατεύουν τις πλωτές εξέδρες.

Παρακολουθούμε τις αλλαγές του καιρικού σκηνικού σε σχέση με το σύστημα των πλωτών εξεδρών, είπε στην εφημερίδα μας για λογαριασμό της υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Κουνάκος. Στο σημείο εκτός από τον κ. Κουνάκου βρισκόταν χθες ο Θωμάς Καραβάς, ο κ. Κεκρόπουλος του ΟΛΚ, οι ιδιοκτήτες σκαφών και οι εκπρόσωποι του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ.

 

*Χθες το μεσημέρι λόγω της βροχής έκλεισε προσωρινά ο δρόμος από το Μοναστήρι Αρχαγγέλου ως την Αλυκή στη Θάσο. Αφού καθαρίστηκαν φερτές ύλες, ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία. Ο καθαρισμός θα συνεχιστεί σήμερα. Στο Καζαβήτι τμήμα της ασφάλτου «φούσκωσε» λόγω της βροχής.

 

Διαβάστε επίσης