• 4 Μαΐου 2024,

Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τους μαθητές για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

 Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τους μαθητές για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Αγαπητά μας παιδιά,

Η Ορ­θό­δοξη Εκ­κλη­σία ήδη από τον 11ο αι­ώνα έ­χει κα­θι­ε­ρώ­σει να ε­ορ­τά­ζον­ται από κοι­νού στις 30 Ι­α­νου­α­ρίου οι Τρείς Μέ­γι­στοι Φω­στή­ρες της Τρι­ση­λίου Θε­ό­τη­τος, οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες: ο Ά­γιος Βα­σί­λειος ο Μέ­γας, ε­πί­σκο­πος Και­σα­ρείας, ο Ά­γιος Γρη­γό­ριος ο Θε­ο­λό­γος, αρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως, και ο Ά­γιος Ι­ω­άν­νης ο Χρυ­σό­στο­μος, αρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως.

Ο κοι­νός ε­ορ­τα­σμός τους γί­νε­ται κυ­ρίως, για να προ­βλη­θεί η α­γι­ό­τητά τους και το Χρι­στι­α­νικό ή­θος τους. Ε­πί­σης εί­ναι μία ευ­και­ρία για να τι­μη­θεί η Ελ­λη­νορ­θό­δοξη Παι­δεία, να τι­μη­θούν οι εκ­παι­δευ­τι­κοί και οι μα­θη­τές. Η ε­ορτή τους γί­νε­ται α­φορμή για να α­να­λο­γι­σθούμε τους α­γα­θούς καρ­πούς μίας Παι­δείας, η ο­ποία βα­σί­ζε­ται στη Χρι­στι­α­νική Πί­στη και τη σκέψη των αρ­χαίων Ελ­λή­νων κλα­σι­κών. Μίας Παι­δείας, η οποία δεν δι­δά­σκει απλώς γνώ­σεις, αρι­θμούς, πει­ρά­ματα, αλλά πρώ­τι­στα μορ­φώ­νει, δι­α­μορ­φώ­νει αν­θρώ­πι­νους χα­ρα­κτή­ρες.

Οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες συν­δύ­α­σαν τις γνώ­σεις και το ή­θος, την Ε­πι­στήμη και την Πί­στη, τον σε­βα­σμό προς τον Θεό και την α­γάπη για τον πά­σχοντα συ­νάν­θρωπο. Το πα­ρά­δει­γμά τους κα­τα­δει­κνύει ότι και σή­μερα πρέ­πει να σε­βό­μα­στε και να α­ξι­ο­ποι­ούμε τα πο­ρί­σματα της Ε­πι­στή­μης. Η μαρ­τυ­ρία τους απο­δει­κνύει ότι ο ε­πι­στή­μο­νας και γε­νι­κό­τερα ο καλ­λι­ερ­γη­μέ­νος άν­θρω­πος μπο­ρεί κάλ­λι­στα να εί­ναι συγ­χρό­νως πι­στός Χρι­στι­α­νός και ε­νά­ρε­τος άν­θρω­πος. Ει­δι­κό­τερα, ο Μέ­γας Βα­σί­λειος γνώ­ριζε πολύ καλά την Ι­α­τρική ε­πι­στήμη και την α­ξι­ο­ποί­ησε στο πλαί­σιο του με­γά­λου φι­λαν­θρω­πι­κού έρ­γου του.

Οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες εί­χαν ά­ρι­στη γνώση των αρ­χαίων ελ­λη­νι­κών κει­μέ­νων και προ­έ­τρε­παν τους νέ­ους της ε­πο­χής τους να με­λε­τούν τους αρ­χαί­ους συγ­γρα­φείς ε­πι­λε­κτικά, α­πο­φεύ­γον­τας ο­ρι­σμέ­νες θρη­σκευ­τι­κές δο­ξα­σίες. Τα κεί­μενά τους απο­τε­λοῦν θη­σαυρό θε­ο­λο­γι­κών, παι­δα­γω­γι­κών, ι­α­τρι­κών και φυ­σι­ο­γνω­στι­κών δι­δα­χών. Πρό­κει­ται ε­πί­σης για μνη­μεία του ελ­λη­νι­κού λό­γου. Άλ­λω­στε, ο Μέ­γας Βα­σί­λειος και ο Ά­γιος Γρη­γό­ριος σπού­δα­σαν τα ελ­λη­νικά γράμ­ματα στην Α­θήνα.

Αξί­ζει μά­λι­στα να ση­μει­ω­θεί ότι ­δύο από τους Τρείς Ι­ε­ράρ­χες, ο Μέ­γας Βα­σί­λειος και ο Ά­γιος Γρη­γό­ριος ο Θε­ο­λό­γος, γεν­νή­θη­καν και με­γά­λω­σαν στην Καπ­πα­δο­κία της Μι­κράς Ασίας, θυ­μί­ζον­τάς μας τη μα­κρο­χρό­νια πα­ρου­σία της Εκ­κλη­σίας του Χρι­στού και του Ελ­λη­νι­σμού στην ι­στο­ρική Μι­κρα­σι­α­τική γή. Χρή­σιμη υ­πεν­θύ­μιση, α­φού φέ­τος είναι έτος μνήμης για τα 100 χρό­νια από τη Μι­κρα­σι­α­τική Κα­τα­στροφή του 1922, τις θυσίες και τον βί­αιο ξε­ρι­ζωμό των Ελ­λή­νων της Α­να­το­λής.

Είθε οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες να α­πο­τε­λούν πρό­τυπα προς μί­μηση στις σπου­δές και τη ζωή σας και με τη βο­ή­θειά τους να έχετε καλή πρό­οδο!

 

Με θερ­μές πα­τρι­κές εὐ­χές

Ο Αρχιεπίσκοπος

† ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος

και τα μέλη της Δι­αρ­κούς Ι­ε­ράς Συ­νό­δου

Διαβάστε επίσης