Μητροπολίτης Στέφανος: Τα συμφέροντα των μεγάλων καταστρέφουν τους λαούς»

 Μητροπολίτης Στέφανος: Τα συμφέροντα των μεγάλων καταστρέφουν τους λαούς»

Ο τίτλος του προγράμματος των εκδηλώσεων, φέτος ήταν διήμερες, συγκεκριμένος: Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Η επιτυχία τους δεδομένη. Για έναν απλό λόγο. Οι εκδηλώσεις συνδέθηκαν με την κοινωνία, έγιναν με την παρουσία και συμμετοχή πολιτών. Κάτι που για σειρά επετείων και εορτών δεν είναι καθόλου δεδομένο. Ρόλο έπαιξε η ιδέα του συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός». Ο σύλλογος (υπό την Σοφία Νεοχωρίτου) ξεσήκωσε τους πολίτες, τους έπεισε να βρίσκονται το βράδυ του Σαββάτου σε κάτι διαφορετικό. Σε μια σύντομη πορεία προς το Μουσείο «Προσφυγικού Ελληνισμού», μια πορεία μνήμης για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, για όσους ξεριζώθηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Το συγκεκριμένο γεγονός που είχε μεγάλη επιτυχία «νίκησε» τα πρωτόκολλα και τις τυπικότητες. Έδωσε νόημα στις εκδηλώσεις αφού αυτές έγιναν με τη συμμετοχή πολιτών. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο ή δεδομένο. Κι όποτε συμβαίνει, είναι μια γενικότερη επιτυχία.

Το Σάββατο 200 και πλέον άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην αρχή του λιμανιού. Παρακολούθησαν μια μικρή αναπαράσταση των γεγονότων της Σμύρνης. Ακούγονταν τραγούδια που παρέπεμπαν σε εκείνα τα γεγονότα. Στη συνέχεια ξεκίνησε η σιωπηλή πορεία, την οποία συχνά συνόδευαν τα ίδια τραγούδια. Οι περισσότεροι πολίτες κρατούσαν αναμμένα κεριά. Στην άκρη και όχι επικεφαλής της πορείας ο Μητροπολίτης, ο βουλευτής Πασχαλίδης και ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Λες και το έκαναν επίτηδες, έμειναν στην άκρη δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο. Χθες επακολούθησε το τυπικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ομιλία της κ. Σοφίας Τσίγκου, προέδρου του Συλλόγου των Μικρασιατών. Στον Δ. Κήπο επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Στέφανος διάβασε κείμενα του Ε. Χέμινγουεϊ, ο οποίος ως ανταποκριτής έζησε την καταστροφή της Σμύρνης. Να μη φοβόμαστε να μιλούμε και να αναφερόμαστε στα γεγονότα, τόνισε και στη συνέχεια είπε μεταξύ άλλων: « Είναι ελάχιστοι όσοι αναφέρονται σε συνωστισμό στην παραλία της Σμύρνης ενώ η πόλη καίγονταν. Είναι ντροπή μας να τρωγόμαστε μεταξύ μας για εθνικά θέματα. Πρέπει και οι Τούρκοι να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια των γεγονότων. Τους πολέμους δεν τους θέλει κανένας. Τα συμφέροντα τα μεγάλων και ισχυρών καταστρέφουν (με τους πολέμους) τους λαούς». Στην ομιλία της η κ. Τσίγκου αναφέρθηκε στη Σμύρνη πριν την καταστροφή λέγοντας ότι εκεί υπήρχε μια άλλη ρωμιοσύνη.

 

 

Διαβάστε επίσης