• 18 Μαΐου 2024,

ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 1948-2022

 ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 1948-2022

Γεννήθηκε στην Καβάλα και το 1973 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια εργάστηκε στο τεχνικό γραφείο του Τάκη Μπεζά και στις 04/07/81, ξεκίνησε τη θητεία του ως προϊστάμενος του τοπικού τμήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης, που ασχολήθηκε με τη νέα δυτική συνοικία ΔΕΠΟΣ (ΝΕΑΠΟΛΗ), της πόλης μας.

 

Δεν περιορίστηκε στα επαγγελματικά καθήκοντα του αλλά ασχολήθηκε και με τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, όπου για δύο θητείες υπηρέτησε ως πρόεδρος της. Κορυφαία δραστηριότητά του ήταν η ίδρυση κατά το 1983 του πρώτου Σκακιστικού Σωματείου στην Καβάλα, ως Τμήμα του ΣΦΓΤ, το οποίο ανέπτυξε πλούσια δράση. Το διάστημα 1985 – 1990 ακολούθησε η ίδρυση και άλλων Συλλόγων στην Καβάλα αλλά το 1994 μετά από επίπονες προσπάθειες, όλες οι σκακιστικές δυνάμεις της Καβάλας συνενώθηκαν στον ενιαίο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πέρα από τις πανελλήνιες νίκες των Καβαλιωτών σκακιστών μελών του, πολύ σημαντικές είναι οι διεθνείς διακρίσεις και τα δέκα μετάλλια τους σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα 7 μετάλλια έχει κατακτήσει η Σταυρούλα Τσολακίδου  (3 χρυσά, 2 αργυρά, 2 χάλκινα) και 3 η Άννα-Μαρία Μπότσαρη (1 αργυρό, 2 χάλκινα).

 

Το 1988 με ενέργειες του τότε Δημάρχου Καβάλας κ. Αθανασιάδη Λευτέρη, ιδρύθηκε η Κοινοπραξία ΔΕΠΟΣ-ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, στην οποία ορίστηκε προϊστάμενος, ενώ στις 16 Μαρτίου οργάνωσε την πρώτη δημοπρασία οικοπέδων της ΔΕΠΟΣ. Από τα οικόπεδα, το 30% των οικοπέδων πουλήθηκε στην ελεύθερη αγορά με τη διαδικασία της δημοπρασίας, ενώ το 70% αυτών πουλήθηκε σε δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα οικοδομήθηκαν και κατοικίες από την Κοινοπραξία που πουλήθηκαν στην ελεύθερη αγορά, σε τιμές χαμηλότερες των τρεχουσών.

 

Το Σεπτέμβριο του 1991 οργάνωσε  με μεγάλη επιτυχία  το 1ο  Διεθνές σκακιστικό ΟΠΕΝ που τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε εξαιρετικό ετήσιο γεγονός. Οργανώνεται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι εδώ και 28 χρόνια, με συμμετέχοντες 300-350 περίπου Έλληνες αλλά και πολλούς ξένους grand-maitr από την Ινδία, τον Καναδά, το Καζακστάν, τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία…,που το έχουν αναδείξει όχι μόνο ως το μαζικότερο και ισχυρότερο ελληνικό Τουρνουά αλλά και ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Πέρα όμως από το αγωνιστικό του ενδιαφέρον σημαντική είναι η προσφορά του στην τοπική οικονομία (περίπου 3.000 διανυκτερεύσεις) και στην τουριστική προβολή της Καβάλας, κυρίως μέσω του διαδικτύου αφού οι 20 πρώτες παρτίδες των κορυφαίων σκακιστών μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

 

Η μεγάλη του επιτυχία ήταν η εισαγωγή του μαθήματος του σκακιού στα σχολεία, που το πέτυχε όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σμαράς, έκανε δεκτή την αντίστοιχη πρότασή του, κατά τη βράβευση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Σταυρούλας Τσολακίδου στο Προεδρικό μέγαρο, στις 21/01/2014. Στη συνέχεια ο Σκακιστικός Όμιλος  οργάνωσε ταχύρυθμα μαθήματα σκακιού για δασκάλους ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να μεταλαμπαδευσουν τις γνωσεις τους στους μικρούς μαθητές τους.

 

Και όμως όλα αυτά τα θαυμαστά έγιναν πολύ δύσκολα, χωρίς τα αναγκαία οικονομικά μέσα. Βασικός αφανής στηλοβάτης της προσπάθειας ήταν ο ίδιος, καθώς χρηματοδοτούσε τον Σκακιστικό Όμιλο με μεγάλα χρηματικά ποσά, προερχόμενα από την πώληση του σπιτιού του αλλά και από το εφάπαξ της σύνταξης του.

 

Θα τον θυμόμαστε πάντα αξιοπρεπή, δίκαιο, κάπως απόμακρο, ευγενέστατο, γλυκύτατο, με την αύρα του αριστοκράτη της παλιάς Καβάλας, που την όφειλε στους εξαιρετικούς του γονείς. Επέλεξε να μην κάνει οικογένεια, όμως ευτύχησε να συμμετέχει απολύτως ενεργά, σαν μέντορας, στην διαπεδαγώγιση χιλιάδων παιδιών της πόλης μας, που τα μύησε στο ευγενές άθλημα του σκακιού. Η επίσημη πολιτεία του ωφείλει πολλά, δυστυχώς όπως συνηθίζεται στη χώρα μας, δεν τον τίμησε εν ζωή, οφείλει λοιπόν να τον τιμήσει εκ των υστέρων.

 

Αιωνία σου η μνήμη συνάδελφε, θα σε θυμόμαστε με σεβασμό και δέος!

Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης