• 25 Απριλίου 2024,

Μοσχομύρισε μπαχάρια και πλημμύρισε από κόσμο

 Μοσχομύρισε μπαχάρια και πλημμύρισε από κόσμο

Κατάμεστη ήταν το απόγευμα της Τετάρτης η αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας, εκεί όπου η σύγχρονη «Λωξάντρα» Μαρία Εκμεκτσίογλου παρουσίασε το νέο της βιβλίο «Ερωτικά μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας». Ήταν μια «μοσχοβολιστή» και «νόστιμη» βιβλιοπαρουσίαση στην οποία συνέβαλαν με τις συστάσεις τους ο μάγειρας, εκπαιδευτής στο Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης του Δ.ΙΕ.Κ. Καβάλας Δημήτρης Βρατίδης, η ιδιοκτήτρια του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης La maison de gourmet Μαρία Παπανικολάου και ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του καταστήματος «Τυραξία» Βασίλειος Κελεμένης.

Παρούσα φυσικά και η διάσημη και βραβευμένη Πολίτισσα σεφ, που ανέφερε πλήθος μπαχαρικών τα οποία μπορούν να προστεθούν στα καθημερινά μας πιάτα, απογειώνοντας τις νοστιμιές που ετοιμάζονται σε κάθε κουζίνα. Αλάτι, Πιπέρι, Κανέλα, Μαστίχα, Μοσχοκάρφι (γαρίφαλο), Μοσχοκάρυδο, Κουρκουμάς, Αστεροειδής γλυκάνισος, Κύμινο, Βανίλια, Κόλιανδρος, Σαφράν, Μαχλέπι, Δάφνη, Κακουλές, Δεντρολίβανο, Λεβάντα… Αμέτρητα τα μπαχαρικά και αμέτρητες οι επιλογές που κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει.

Όπως και η ίδια η Μαρία Εκμεκτσίογλου σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη: «Τα μπαχαρικά είναι ο πλούτος στη ζωή και στην τροφή μας. Είναι το μαγικό ραβδάκι κάθε μάγειρα και κάθε μαγείρισσας, που μπορεί να μετατρέψει ένα απλό πιάτο σε μια πανδαισία γεύσης και μαγείας, με αρώματα αισθησιακά, ακόμα κι αφροδισιακά. Λίγοι κόκκοι κλεισμένοι σε ένα τοσοδούλι μπουκαλάκι που, έτσι και απελευθερωθούν, κάνουν τόσο αισθητή την παρουσία τους, όπως κάθε πολύτιμο αγαθό που τοποθετείται σε μικρή συσκευασία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την καρδιά περνάει από το στομάχι».

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε στην Πόλη, στο Βόσπορο, στο Καντιλλί. Η ζωή στο γυναικοκρατούμενο σπιτικό κυλούσε μέσα σε μια κουζίνα γεμάτη με τεντζερέδες, τηγάνια και μπαχαρικά που ανάβλυζαν μυρωδιές, όπως η κανέλλα, η μαστίχα, το κύμινο, η ρίγανη, ο βασιλικός και ο δυόσμος που μαγικά συνδυάζονταν με τον κουρκουμά, το ζεντσεφίλι και το ανασόνι. Γεύσεις, χρώματα και αρώματα γέμισαν τη ζωή της και την οδήγησαν στα πρώτα μαγειρικά βήματα. Μαγείρισσα ερασιτέχνης πρώτα για την οικογένεια και για τους φίλους που γέμιζαν το σπιτικό της, κάποια στιγμή αποφασίζει ν’ ανοίξει στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο της μαγαζί που ήταν ένας τεράστιος μαγικός κήπος που φιλοξενούσε πλέον τους φίλους και τους φίλους των φίλων της. Ο κήπος ονομάστηκε Maria’s και ήταν η αρχή του ονείρου.

Πολλές μελέτες, σεμινάρια, πολύ δουλειά και απέραντη αγάπη προς την μαγειρική την ώθησαν στη συγγραφή βιβλίων και στη δημιουργία μιας αλυσίδας εστιατορίων με την επωνυμία Maria’s. Τα Marıa’s Restaurants είναι μια επιχείρηση οικογενειακή, που ανήκει στη διοίκηση της Μαρίας, η οποία υποστηρίζεται από τους τρεις γιούς της. Οι μαγειρικές εκπομπές και στις δυο μεριές του Αιγαίου έγιναν η αιτία να εκπληρωθεί ένα όνειρο πολλών χρόνων, η δημιουργία ενός εστιατορίου στην Ελλάδα.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου διδάσκει στο πανεπιστήμιο Οkan της Κωνσταντινούπολης γαστρονομία. Είναι μέλος των Chaines Des Rotisseurs του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας, του Chef’s club Θεσσαλονίκης και διοικητικό μέλος του Συλλόγου Χαμένων Γεύσεων.

 

Διαβάστε επίσης