Μουσικό Σχολείο Καβάλας: Εκπαιδευτική δράση Erasmus στη Σμύρνη

 Μουσικό Σχολείο Καβάλας: Εκπαιδευτική δράση Erasmus στη Σμύρνη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμμετέχει σε πρόγραμμα: Erasmus+, Βασική Δράση ΚΑ2 –Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Let΄s sing together» και κωδικό: 2021-1-IT0102-KA210-SCH-000031227.

Πρόκειται για μια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες ,την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία, την Τουρκία, και την Ρουμανία. Το σχέδιο αυτό έχει σκοπό οι μαθητές/τριες να συμπράξουν μουσικά με άτομα από άλλες χώρες, άλλες κουλτούρες και άλλες μουσικές παραδόσεις.

Επίσης στόχος είναι να συμπεριληφθούν σε αυτή τη διαδικασία παιδιά περιθωριοποιημένα, παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες ή που βίωσαν δύσκολες καταστάσεις. Έτσι μέσω του τραγουδιού θα καταφέρουμε να ενώσουμε διάφορους πολιτισμούς και ανθρώπους.

Η 5η και τελευταία συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας (20/02/22 έως 23/02/22) όπου περιελάμβανε την επίσκεψη στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Isilay Saygin Guzel Sanatlar Lisesi.

Την πρώτη μέρα η υποδοχή ήταν θερμή και δειπνήσαμε με τον διευθυντή, συναδέλφους καθηγητές καθώς και με την εκπρόσωπο συνάδελφο από τη Ρουμανία.Την επόμενη επισκεφτήκαμε την Έφεσο, όπου μας έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο μείζονος ενδιαφέροντος, ενώ μετά ακολούθησε επίσκεψη στο ελληνικό χωριό Sirince όπου και γευματίσαμε.

Την Τετάρτη επισκεφτήκαμε το σχολείο όπου μας έγινε ξενάγηση σε όλους τους χώρους, ενημερωθήκαμε για τα μαθήματα, το πρόγραμμα σπουδών τους και τις δραστηριότητες. Κατόπιν, γευματίσαμε κι ακολούθησε μια συναυλία από την ορχήστρα και τη χορωδία του σχολείου, προς τιμή μας.

Αυτό στο οποίο τελικά καταλήξαμε από κοινού είναι ότι, οι δεσμοί που μας δένουν με τη γείτονα χώρα είναι πιο ισχυροί από ότι πιστεύαμε. Τα κοινά σημεία, οι συνήθειές τους, ο καθημερινός τρόπος ζωής του απλού κόσμου δεν διαφέρει πολύ από τον δικό μας.

Η ειλικρίνεια που απέπνεαν σε κάθε τους ενέργεια για ευχαρίστησή μας, αλλά και το επίπεδο της φιλοξενίας τους, μας άφησε άφωνους. Όλο αυτό σε κάνει να θέλεις να δεις το πρότζεκτ σαν μια αφορμή για μια περαιτέρω συνεργασία, όχι μόνο σε επίπεδο σχολείων αλλά και σε φιλικό, μεταξύ των συναδέλφων.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ν’ ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά, αλλά και εκπαιδευτικά που αφορούν στα συστήματα των δύο χωρών.

Ο Διευθυντής

Ιωάννης Κακάρας

Διαβάστε επίσης