Μουσθένη: Το κεφαλοχώρι του Παγγαίου με τα πέτρινα γιοφύρια και τα λιθόκτιστα αρχοντικά (φωτογραφίες)

 Μουσθένη: Το κεφαλοχώρι του Παγγαίου με τα πέτρινα γιοφύρια και τα λιθόκτιστα αρχοντικά (φωτογραφίες)

Η Μουσθένη των 647 κατοίκων (απέχει 40 χιλιόμετρα από την Καβάλα) είναι ένα ειδυλλιακό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Χρυσοφόρου όρους Παγγαίου. Μαγνητίζει το βλέμμα του επισκέπτη με την απίστευτη ομορφιά της και την ξεχωριστή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της.

Περπατώντας στα καλντερίμια της θα συναντήσετε τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τις γειτονιές της, λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, το παλιό τουρκικό σχολείο με την επιγραφή στα αραβικά, βαριές ξύλινες πόρτες, υπέροχες κρήνες που τρέχουν γάργαρα νερά, όλα αυτά σε συνδυασμό με την ομορφιά της φύσης, καθιστούν το χωριό ως τον ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές.

https://1.bp.blogspot.com/-mn71vkQxBDE/YDz0qLtiZhI/AAAAAAAA9OM/IjvkXnhKFo8IBZTAZMJ3Zy-0BbyFMFL4ACLcBGAsYHQ/s720/11738113_725327907596659_8615507370703024688_n.jpg

Κοντά στη Μουσθένη

Οι “Τρύπες της Παναγίας” είναι ένα σπήλαιο που μπορείς να δεις κι είναι αυτό που οδηγεί στην Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Στο σπήλαιο με τις τρεις εισόδους (τρύπες), υπάρχουν εντονότατα τα ίχνη της χρήσης του για λατρευτικούς σκοπούς.

Η Παναγία Εικοσιφοίνισσα η ιστορική Μονή της Μακεδονίας, βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου σε υψόμετρο 753 μέτρων. Ιδρύθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα και από τα Βυζαντινά χρόνια ακόμη απέκτησε ισχυρή επιρροή.

Το μοναστήρι είχε πλουσιότατο αρχείο και θησαυρούς  που δυστυχώς λεηλατήθηκαν από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Μην παραλείψετε

Να δοκιμάσετε το «Ταχίνι Φλώρου» που παρασκευάζεται στο διπλανό χωριό τη Μεσορόπη.

Ο κ Φλώρος Φλώρος είναι ο παραγωγός της περιοχής που φτιάχνει εδώ και πολλές δεκαετίες το παραδοσιακό ταχίνι και χαλβά Μεσορόπης, ενώ αυτό το καιρό αναπαλαιώνει τους τέσσερεις νερόμυλους που έχει στην ιδιοκτησία του για να είναι επισκέψιμοι από τον κόσμο.

https://1.bp.blogspot.com/-GS7IbyMnr7I/YDz1O0SBDRI/AAAAAAAA9OU/ZvwhkLfpWus-fPk2heaLWUqnr5XKwWQkgCLcBGAsYHQ/s640/IMG_2815.JPG

Ο κ Φλώρος Φλώρος συνεχίζει επιτυχώς την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα στη παραγωγή χειροποίητου βιολογικού ταχινιού , χρησιμοποιώντας τους νερόμυλους του προπάππου του που τους νοίκιαζε από τους Τούρκους το 1880 έναντι 40 λιρών.

Το ταχίνι ολικής άλεσης παράγεται 100% από σουσάμι, του οποίου δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Αφού πρώτα ψηθεί σε ξυλόφουρνο για να αποβάλλει την υγρασία του και να πάρει αρώματα από τα ξύλα οξιάς και πουρναριού που χρησιμοποιούνται κατά την καύση, στη συνέχεια αλέθεται στους πέτρινους μύλους διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

Δεν υφίσταται καμιά χημική επεξεργασία και δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχει μια πολύ έντονη γεύση καβουρντίσματος, ενώ βγάζει αρώματα γλυκιάς σοκολάτας.

Εκτός από το ταχίνι ο κ Φλώρος παράγει εξαιρετικό χαλβά (ολικής αλέσεως και απλό) και αρίστης ποιότητας μέλι (από άνθη Παγγαίου και κωνοφόρα δέντρα από τα πευκοδάση της Θάσου).

https://1.bp.blogspot.com/-G2yLfcxgnQA/YDz1lopS5kI/AAAAAAAA9Oc/JkDhVDM5Q002w0v0yvtHsjk-KREsjWnigCLcBGAsYHQ/s640/GOPR2454.jpg

Φαγητό

Λίγο έξω από το χωριό σε μια κατάφυτη έκταση με πλατάνια βρίσκεται η οικογενειακή κρεατοταβέρνα «Μποστάνι», ο ιδιοκτήτης της διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο ιδανικά, τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της περιοχής σε συνδυασμό με τη βουνίσια δροσιά του Παγγαίου δημιουργούν ένα υπέροχο αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης.

Η άνετη σάλα της ταβέρνας  με τα απαλά γήινα χρώματα, τα όμορφα φωτιστικά, τα vintage έπιπλα και το τζάκι, προσφέρουν μια ζεστή θαλπωρή στον επισκέπτη και τον προετοιμάζουν να έχει σε ετοιμότητα τα γαστρονομικά του αντανακλαστικά γι’ αυτά που θα δοκιμάσει.

Ο chef Θανάσης Κονδύλης δημιουργεί πιάτα με τόλμη, ιδέες και προσεγμένες εκτελέσεις που προσφέρουν βαθιά νοστιμιά. Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες του, τα steak, το χοιρινό κοντοσούβλι, το γιαουρτλού κεμπάπ και οι χοιρινές σπαλομπριζόλες έχουν βαθιές κρεάτινες γεύσεις και απίθανες αιχμές.

Για τους υποψιασμένους πελάτες του ο Θανάσης προσφέρει μια ευρεία γκάμα μοσχαρίσιων φιλέτων (Rib eye, tomahawk,T-bone) ξηρής ωρίμανσης του Καβαλιώτη κρεοτέχνη Νίκου Κεχαγιά.

πηγή: epsilonharpas.blogspot.com

Διαβάστε επίσης