• 16 Μαΐου 2024,

Να επανέλθει η νομιμότητα ζήτησαν με συνέντευξη τύπου οι απολυμένοι της ΒΦΛ

 Να επανέλθει η νομιμότητα ζήτησαν με συνέντευξη τύπου οι απολυμένοι της ΒΦΛ

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη των κινητοποιήσεων τους οι απολυμένοι της ΒΦΛ έκαναν γενική συνέλευση στην αίθουσα του ΕΥΚ, μετά το τέλος της οποίας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Το κεντρικό μήνυμα των δηλώσεων του προέδρου τους Νίκου Βογιατζίδη είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται, μέχρι την δικαίωση και την επιστροφή στο εργοστάσιο και των 180 απολυμένων. Μεγάλο μέρος των δηλώσεων αφορούσε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τον οποίο οι απολυμένοι θεωρούν υπεύθυνο της ταλαιπωρίας τους. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά Βογιατζίδη κυρίως στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. και στον κ. Μαρκόπουλο σχετικά με την άδεια που δόθηκε στην «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», η οποία είναι γνωστό ότι ανακλήθηκε πρόσφατα από την Αποκεντρωμένη.

Αρχικά ο Νίκος Βογιατζίδης είπε στις δηλώσεις του: «Δίνουμε τη συνέντευξη τύπου επειδή συμπληρώνουμε έναν χρόνο απέναντι στις παρανομίες του Λ. Λαυρεντιάδη. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης μας δικαιώνει. Φαίνεται λοιπόν ότι είχαμε δίκιο σε όλα όσα λέγαμε. Σας δηλώνω ότι το εργοστάσιο παραχωρήθηκε στον κ. Λαυρεντιάδη για 30 χρόνια. Αμέσως μετά επιστρέφει στο δημόσιο. Τώρα επιθυμεί να ξεφύγει από τα χρέη που αυτός δημιούργησε».

Σχετικά με την χορηγηθείσα άδεια στην «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», η οποία πρόσφατα ανακλήθηκε, ο κ. Βογιατζίδης είπε: « Έχουμε όλα τα έγγραφα του φακέλου, στα οποία στηρίχθηκε η άδεια. Τα πήραμε με εισαγγελική παραγγελία. Με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου γνωμοδοτεί αρνητικά στην χορήγηση άδειας ο δικηγόρος Δράμας Κυριάκος Αποστολίδης. Δηλαδή είχε την ίδια άποψη με τη δική μας. Παρέκαμψαν την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, κι έδωσαν την άδεια της ELFE στη νέα εταιρία. Μια άδεια που η ELFE δεν είχε. Καταλάβαμε με καθυστέρηση ότι κακώς έσπασε η αρχική άδεια λειτουργίας της ELFE. Εκείνη τη σκοτεινή περίοδο υπάρχει ένα μπλεγμένο κουβάρι στην υπηρεσία της Π.Ε. Θέλουμε να δοθούν τα πάντα στη δημοσιότητα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο πρόεδρος του σωματείου τόνισε: « Δεν θέλουμε να κλείσει το εργοστάσιο. Θέλουμε να γυρίσουμε στη δουλειά μας. Θέλουμε να επανέλθει η νομιμότητα. Ζητούμε να μην στηρίζουν τον Λ. Λαυρεντιάδη κάποιοι, όπως επίσης τις παράνομες επιλογές του. Εμείς δεν επιδιώξαμε να βρεθούμε απολυμένοι. Απολυθήκαμε γιατί ο Λ. Λαυρεντιάδης το ήθελε».

Καταγγέλθηκε επίσης η δράση πολιτικών γραφείων προκειμένου οι 180 να διασπαστούν: « Πολιτικά γραφεία θέλουν να υποκύψουμε. Τους λέω ότι πρόθυμοι δεν υπάρχουν. Παλεύουμε να γυρίσουμε στη δουλειά με αξιοπρεπείς όρους. Θα πούμε ονόματα για τα πολιτικά γραφεία. Όλα στο φως. Θέλουμε τις δουλειές μας πίσω και την ηρεμία μας».

Ο κ. Βογιατζίδης ρωτήθηκε αν θα γίνουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις κι αν θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των υπαλλήλων της Π.Ε.  Απάντησε ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνουν ενώ εξετάζονται οι προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά αυτών που δεν χειρίστηκαν σωστά την υπόθεση της αδειοδότησης με αποτέλεσμα η απόφαση Μαρκόπουλου να ανακληθεί. «Κάποιοι έτρεξαν να δώσουν μια άδεια που ανακλήθηκε. Κι εμείς απορούμε με τη στάση τους» είπε επίσης.

Για την Κυβέρνηση ο κ. Βογιατζίδης τόνισε: « Η Κυβέρνηση άργησε. Βλέπουμε ότι η στάση της είναι υπέρ της νομιμότητας στο εργοστάσιο. Περιμένουμε τα επόμενα της βήματα για να δοθεί οριστική λύση. Υπάρχει χρέος των εταιριών Λαυρεντιάδη 90 εκ ευρώ στη ΔΕΠΑ και 18 εκ ευρώ στη ΔΕΗ και δεν κουνιέται κανείς. Πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Υπήρξε τέλος ερώτηση για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν στο εργοστάσιο και την τύχη που θα έχουν αν οι 180 επιστρέψουν: « Έτσι κι αλλιώς το εργοστάσιο χρειάζονταν νέο προσωπικό. Προσλήψεις. Υπολογίζουμε πάνω από 150 άτομα. Άρα κι εμείς να γυρίσουμε δεν χρειάζεται να φύγει κανείς».

Τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν όλοι σχεδόν οι απολυμένοι, οι οποίοι ήταν παρόντες στη γενική συνέλευση. Αποδοκιμάστηκαν όπως πάντα οι εκπρόσωποι των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών που κατηγορούνται ότι δεν μεταδίδουν όλες τις δηλώσεις των απολυμένων, δεν καλύπτουν αντικειμενικά τις κινητοποιήσεις και ενέργειες τους.

Διαβάστε επίσης