• 17 Μαΐου 2024,

Νέα ανάρτηση του Κώστα Ιωαννίδη για τα Πετρέλαια

 Νέα ανάρτηση του Κώστα Ιωαννίδη για τα Πετρέλαια

Συνεχίζοντας ως ο ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ πλέον Διευθυντής των Εγκαταστάσεων Πετρελαίου της Καβάλας…

Για την αποκατάσταση της τάξης και για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, θεωρώ υποχρέωση μου, να διευκρινίσω κάποια θέματα που προέκυψαν μέσα από τις ανακοινώσεις της Εταιρίας.

Αναφέρθηκε ότι «διευθυντικά στελέχη της Καβάλας διαφωνούσαν ανοιχτά σε κάθε επιλογή της Διοίκησης». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί η θέση μου ήταν ξεκάθαρα υπέρ της προοπτικής του «Νέου Πρίνου».

Να προχωρήσουν δηλαδή οι μελέτες των προτεινόμενων μεγάλων έργων όπως η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του πεδίου Έψιλον, η Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα, η Παραγωγή Καθαρού Υδρογόνου καθώς και η Εγκατάσταση μιας μεγάλης Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής.

Όλα αυτά όμως, παράλληλα με τη Λειτουργία του Πρίνου.

Εφόσον υπάρχουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου στον Πρίνο, όπως αναφέρουν οι κοιτασματολόγοι και οι γεωλόγοι της Εταιρίας, και οι τιμές πετρελαίου το επιτρέπουν, η λειτουργία του Πρίνου πρέπει να συνεχιστεί.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, λόγω της υπάρχουσα δομής των χερσαίων εγκαταστάσεων, για να παραχθεί πετρέλαιο από το δορυφορικό κοίτασμα του Έψιλον, βασική προϋπόθεση είναι να παράγεται ταυτόχρονα μια ελάχιστη σταθερή ποσότητα υδροθείου από τον Πρίνο.

Επίσης οι μελέτες αυτών των μεγάλων έργων, που θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να συνοδεύονται από εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και από την απαιτούμενη αδειοδότηση. Διαφορετικά τα έργα δεν θα υλοποιηθούν και αυτό βέβαια δεν θα είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για το θέμα της «μη συμφωνίας μου στο να κλείσουν τα πηγάδια παραγωγής και να διακοπεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων στις αρχές Αυγούστου», έδωσα τότε τις εξηγήσεις μου στην Διοίκηση, ανέλυσα τους προβληματισμούς μου και έκανα συγκεκριμένες προτάσεις. Θεωρώ ότι, με πλήρη υπευθυνότητα και με επαρκή αιτιολόγηση, πήρα τη σωστή απόφαση για όλους και για όλα. Παραπέμπω και στην προηγούμενη ανάρτησή μου.

Αναφέρθηκε επίσης ότι «το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου πολεμήθηκε λυσσωδώς από το Σωματείο και από τα διευθυντικά στελέχη της Εταιρίας στην Καβάλα». Λυπάμαι αλλά και αυτή η αναφορά είναι άστοχη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σε αυτό που διαφωνήσαμε, εγώ και ο Βαγγέλης Παππάς, δεν ήταν το πρόγραμμα αλλά ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος. Επισημάναμε απλά ότι, οι εργαζόμενοι που επρόκειτο να αποχωρήσουν από οργανικές θέσεις, θα έπρεπε να αντικατασταθούν με την καθιερωμένη διαδικασία, για λόγους ασφαλείας και ομαλής μετάβασης στη νέα κατάσταση. Δηλαδή θα έπρεπε πρώτα να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι με τα προσόντα που απαιτεί η κάθε θέση εργασίας, στη συνέχεια να γίνει η απαιτούμενη εκπαίδευση που θα διαρκούσε μερικούς μήνες, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε περίπτωσης, και τέλος, με την έγκριση του προϊσταμένου της κάθε μονάδας, θα αποχωρούσαν οι δηλώσαντες την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου.

Συνεπώς δεν ήταν απαραίτητο να αποχωρήσουν όλοι μαζί την ίδια μέρα αλλά ο καθένας θα αποχωρούσε ανάλογα με την εξέλιξη της περίπτωσης του.

Δυστυχώς όμως, και ενώ στην αρχή τα δύο μέλη της νέας διοίκησης, που τους ανατέθηκε ο χειρισμός αυτού του θέματος, συμφώνησαν μαζί μας να εφαρμοστεί η προτεινόμενη διαδικασία, μετά από μερικές ημέρες και χωρίς την παραμικρή εξήγηση, ανακοίνωσαν μονομερώς την ομαδική αποχώρηση όλων, υποχρεώνοντας τους λοιπούς εργαζόμενους, που έμεναν πίσω, σε συνεχή 12ωρα με υπερωρίες, με ότι αυτό συνεπάγεται, για την κάλυψη των συναδέλφων τους που αποδεσμεύτηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι, οι προς αποχώρηση εργαζόμενοι, είχαν συμφωνήσει να παραμείνουν για να τηρηθεί η διαδικασία αντικατάστασης και να αποχωρήσουν με την ολοκλήρωσή της.

Τέλος όσον αφορά την πρόταση που μου έγινε από τη Διοίκηση για οικειοθελή αποχώρηση σε συνταξιοδότηση, δήλωσα όντως ότι θέλω να αποχωρήσω σύντομα αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αφήσω πίσω μου μια ομαλή κατάσταση και ένα ολοκληρωμένο έργο. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να αποχωρήσω, αφήνοντας πίσω μου σοβαρές εκκρεμότητες και τη σχέση του Σωματείου και της Διοίκησης σε μεγάλη κρίση. Για λόγους αξιοπρέπειας και προσωπικής ευθύνης δεν θα ήθελα «να εγκαταλείψω το σκάφος εν τρικυμία» αλλά να παραμείνω ενεργός στο καθήκον και να συμβάλω στην εξεύρεση μιας, από κοινού, αποδεκτής λύσης.

Πάντως δηλώνω και σήμερα διαθέσιμος και πρόθυμος να βοηθήσω και να συμβάλω στην εκτόνωση της κατάστασης και στην εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς λύσης.

Κώστας Ιωαννίδης

Διαβάστε επίσης