Τόσο το Επιμελητήριο Καβάλας ξεχωριστά όσο και τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από κοινού έστειλαν το προηγούμενο διάστημα επιστολές στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση για μία σειρά από ανοιχτά θέματα.
Τοπικά αλλά και γενικότερα. Ξεχωρίζει φυσικά η επιστολή των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας. Με τη νέα επιστολή και μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, τα Επιμελητήρια ζητούν την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων. Ζητούν σύσκεψη για το θέμα με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων.
Ενδιαφέρον έχει επιστολή του Επιμελητηρίου Καβάλας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας σε σχέση με την αύξηση των ναύλων στα δρομολόγια των πλοίων. Πέρα από τις αυξήσεις που παρουσιάζονται στα δρομολόγια των φέρι μποτ από Καβάλα προς Θάσο και το αντίστροφο, το Επιμελητήριο θίγει το θέμα της διακίνησης των εμπορευμάτων μέσω των πλοίων και των φέριμποτ.
Πλέον αυτές κοστίζουν περισσότερα χρήματα. Με άλλη επιστολή τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ασχολούνται με τα γενικότερα θέματα της ακρίβειας, ζητώντας από την κυβέρνηση στήριξη της αγοράς. Τέλος δόθηκε στη δημοσιότητα μία ακόμη επιστολή των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Θέμα της είναι η έγκριση των σχεδίων των οργανογραμμάτων των Επιμελητηρίων όλης της Ελλάδας. Αυτή η επιστολή στάλθηκε όχι στην Κυβέρνηση αλλά στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Ελλάδας.
Η επιστολή των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ για τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας αναφέρει:
«Κύριοι Υπουργοί, η διοίκηση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποφάσισε την αποστολή της παρούσας επιστολής ως ύστατη έκκληση για παρέμβαση σας στο ζήτημα του συμψηφισμού των απαιτήσεων των επιχειρήσεων από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (4 και 12%) για τα έτη 2010-2015.
Μετά την τελευταία επικοινωνία μας με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, ενημερωθήκαμε ότι εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίσει τη διαδικασία του συμψηφισμού των επιχειρήσεων που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επιχειρήσεις αυτές- σύμφωνα με την ΑΑΔΕ- υπό το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν μπορούν να ενταχθούν στο συμψηφισμό αφού η διαδικασία απαιτεί υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ήτοι στην πραγματικότητα εξαναγκάζονται στη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να επιφέρει στη λειτουργία τους.
Κύριοι υπουργοί, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σας παρήλθε χρονικό διάστημα 18 μηνών χωρίς να έχει προχωρήσει η διαδικασία του συμψηφισμού για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιδότηση για τα έτη 2010 έως 2015.
Οι επιχειρήσεις που αναμένουν από το 2010 τη λήψη της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους και τους τελευταίους 18 μήνες τον συμψηφισμό των απαιτήσεών τους με υποχρεώσεις τους προς την φορολογική διοίκηση και τους ασφαλιστικούς φορείς είναι επιχειρήσεις υγιείς βιώσιμες και προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε παραμεθόριες περιοχές.
Σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις δεν δύναται να ενταχθούν στο συμψηφισμό των απαιτήσεων τους από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους λόγω καθυστέρησης της έκδοσης των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίσουν την εν λόγω διαδικασία.
Προκειμένου λοιπόν να επιλυθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις το ως άνω φλέγον ζήτημα των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αιτούμαστε την πραγματοποίηση διευρυμένης σύσκεψης παρουσία των συναρμόδιων υπουργών και του διοικητή της ΑΑΔΕ για την οριστική επίλυση του ζητήματος».