• 19 Μαΐου 2024,

Νέα καθυστέρηση στη μη επιστρεπτέα προκαταβολή λόγω αλλαγής ενδιάμεσου φορέα

 Νέα καθυστέρηση στη μη επιστρεπτέα προκαταβολή λόγω αλλαγής ενδιάμεσου φορέα

Με ξεχωριστές τους ανακοινώσεις την Τρίτη (προχθές) τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος σχολίασαν θετικά το αποτέλεσμα της μεσολάβησης του Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αν και τελικά έγινε αυτό που κανείς δεν ήθελε, τα δύο μέρη εκφράζουν την ικανοποίηση τους επειδή αλλάζει ο ενδιάμεσος φορέας. Ο φορέας που θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία για την πληρωμή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ.

Ο τοπικός ενδιάμεσος φορέας ΔΕΣΜΟΣ θα μείνει προσωρινά στην άκρη. Ο κρατικός ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ μέσω παραρτήματος του στην Κομοτηνή, θα αναλάβει να εξετάσει τις αιτήσεις στο πρόγραμμα. Να τις εγκρίνει και να εγκρίνει τις σχετικές πληρωμές.

Αυτή η αλλαγή σημαίνει νέα καθυστέρηση που όμως περιγράφεται ότι θα είναι μικρή. Αμέσως μετά, ισχυρίζονται άπαντες, οι διαδικασίες -και κυρίως οι πληρωμές- θα τρέξουν! Όσο για τον ΔΕΣΜΟ, «μπερδεμένος» σε μια σειρά δικαστικών εκκρεμοτήτων θα περιμένει την οριστική απόφαση των δικαστηρίων προκειμένου αμέσως μετά να επανέλθει με ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι επιτέλους αυτοί που τόσο καιρό μάλωναν μεταξύ τους δέχονται μια νέα λύση και διαδικασία. Ελπίζοντας ότι τον κρατικό φορέα δεν μπορούν ούτε να τον σταματήσουν, ούτε να τον επηρεάσουν.

Το κακό της υπόθεσης είναι η νέα καθυστέρηση που θα υπάρξει αφού ο ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ πρέπει να ιδρύσει το παράρτημα του στην Κομοτηνή, να βρει προσωπικό, να λάβει γνώση των αιτήσεων κτλ.

Ακόμη κι αν όλα αυτά γίνουν γρήγορα, που φαίνεται ότι θα γίνουν, θα μεσολαβήσει διάστημα καθυστέρησης και αναμονής τουλάχιστον ενός ακόμη μήνα. Στη συνέχεια το όλο θέμα θα επανέλθει εκεί που ήταν. Με την ευχή όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και χωρίς άλλα εμπόδια, οι αιτήσεις να εξεταστούν και να πληρωθούν γρήγορα και (οι πρώτες) εντός του Καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης