Νέο βιβλίο του Λευτέρη Κελβερίδη για την ιστορία των κινηματογράφων της ΚαβάλαςΓράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Ο Λευτέρης Κελβερίδης είναι ένας ευπατρίδης Καβαλιώτης, από τους τελευταίους σ’ αυτήν την πόλη ευγενείς ανθρώπους που συνδυάζουν την φυσική ευγένεια του χαρακτήρα τους με την βαθιά πνευματική καλλιέργεια. Αν και πολλά χρόνια συνταξιούχος, αρνείται να παραμείνει αδρανής, είναι ανήσυχος, έχει πολλά ενδιαφέροντα, και συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης κυρίως με την παρουσία του σε πολλές από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Καβάλα.

Το πεδίο βέβαια στο οποίο είναι ακαταμάχητος και για το οποίο δικαιούται τουλάχιστον ένα Όσκαρ, είναι ο κινηματογράφος, οι ανεξάντλητες γνώσεις για τον οποίο τον καθιστούν πέραν πάσης αμφιβολίας τον πιο ειδικό επί του θέματος καβαλιώτη και ίσως έναν από τους ελάχιστους του είδους –ακόμη και επαγγελματίες- σε όλη την Ελλάδα.

Και οι γνώσεις του για τον παγκόσμιο κινηματογράφο δεν τον καθιστούν απλώς έναν πολύ καλά πληροφορημένο εγκυκλοπαιδικά άνθρωπο του συγκεκριμένου είδους αλλά κυρίως του διαμόρφωσαν όλες αυτές τις δεκαετίες μια ευρύτατη και βαθύτατη συγχρόνως παιδεία και κουλτούρα για τα γράμματα και τις τέχνες γενικότερα.

Έτσι από τον Λευτέρη Κελβερίδη μπορείς να ακούσεις και να μάθεις πράγματα για την λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την όπερα, το θέατρο ακόμη και για την ιστορία, την γεωγραφία την πολιτική. Σε όλες τις κουβέντες θα κάνει πάντα μια αναφορά σε κάτι που θα το ακούσεις για πρώτη φορά. Και πάντα η συζήτηση μαζί του θα σε κάνει στο τέλος πλουσιότερο. Και σε γνώσεις και σε συναισθήματα.

Μέσα σε όλα αυτά ο Λευτέρης Κελβερίδης έγραψε μέχρι τώρα και δύο βιβλία. Ένα για την ιστορία των κινηματογράφων της Καβάλας αποτέλεσμα μιας εισήγησής του σε ένα σεμινάριο τοπικής ιστορίας που είχε οργανώσει πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Καβάλας και λίγο αργότερα ένα δεύτερο με τίτλο «70 χρόνια μπροστά από μία οθόνη», μια ανθολογία ιστορικών στοιχείων, περιστατικών, στιγμιότυπων, προσωπικών -και όχι μόνον- αναμνήσεων από τις πολλές δεκαετίες που παρακολουθεί σχεδόν σαν μανιακός του είδους τον κινηματογράφο και την εξέλιξή του είτε μέσα από την ιστορία των δημιουργών του είτε ως απλός αλλά φανατικός θεατής.

Αυτές τις μέρες έχουμε την χαρά να κρατάμε στα χέρια μας και το τρίτο του βιβλίο που έχει τίτλο «ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, Οι εποχές – Οι αίθουσες – Οι άνθρωποι» και αποτελεί στην ουσία μια ανανεωμένη και πολλαπλώς επαυξημένη έκδοση του πρώτου του βιβλίου το οποίο όμως αυτή τη φορά εμπλουτίζεται όχι μόνον με περισσότερα στοιχεία και νέες σπάνιες φωτογραφίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας αλλά και από εξαιρετικά κείμενα Καβαλιωτών συγγραφέων που αναφέρονται σε ιστορίες που συνδέουν το σινεμά με την πόλη.

Το βιβλίο αυτό του Λευτέρη Κελβερίδη πέραν όλων των άλλων είναι και μια σημαντική συνεισφορά στην μελέτη και την διαμόρφωση της ιστορίας της Καβάλας και είναι κρίμα που ο Δήμος Καβάλας δεν ενδιαφέρθηκε –παρά το ότι ενημερώθηκε- για την έκδοσή του και ανάγκασε τον συγγραφέα να αναζητήσει και να βρει τελικά έναν γενναίο χορηγό στο πρόσωπο της συμπολίτισσάς μας γιατρού Σταυρούλας Μπουσμουκίλια που ανέλαβε όλο το κόστος της έκδοσης.

Το βιβλίο αυτό πέραν από το εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενό του πρέπει να φτάσει σε κάθε Καβαλιώτικο σπίτι γιατί όλα τα χρήματα από τις πωλήσεις του θα ενισχύσουν τον σύλλογο «ΠΝΟΗ για το παιδί».

Θα διατίθεται στην τιμή των 5 ευρώ στην εκδήλωση που θα γίνει για την παρουσίασή του την προσεχή Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 και ώρα 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και θα μιλήσουν γι’ αυτό ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης και ο υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου του Δημοτικού Μουσείου Καβάλας Κομνηνός Απότας.


MANBIZ
eXTReMe Tracker