Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας: «Επιμένω στο κατεπείγον της νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος για ΝΟΚ και ΟΘΑΚ που κινδυνεύουν με διάλυση» Καμία διαβεβαίωση από τον Υπουργό, καμία ικανοποίηση για τα σωματεία. Η προσπάθεια συνεχίζεται.

 Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας:  «Επιμένω στο κατεπείγον της νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος για ΝΟΚ και ΟΘΑΚ που κινδυνεύουν με διάλυση»  Καμία διαβεβαίωση από τον Υπουργό, καμία ικανοποίηση για τα σωματεία. Η προσπάθεια συνεχίζεται.

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Καβάλας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, σχετικά με την παράταση της μίσθωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων των δύο ναυταθλητικών σωματείων της Καβάλας ΝΟΚ και ΟΘΑΚ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσπάθησε για άλλη μία φορά να εξηγήσει πως τα δύο ιστορικά ναυταθλητικά σωματεία της Καβάλας, ο ΝΟΚ και ο ΟΘΑΚ, με πλούσια ιστορία διακρίσεων σε πανελλήνια εμβέλεια, ισχυρή αθλητική παρουσία στον υγρό στίβο και τεράστια κοινωνική προσφορά στην πόλη της Καβάλας αντιμετωπίζουν το φάσμα αφ’ ενός της οικονομικής καταστροφής και αφ’ ετέρου και σε πιο ρεαλιστική βάση της αναστολής -μερικής ή ολικής- τμημάτων λειτουργίας τους.

«Το πρόβλημα είναι άμεσο και κατεπείγον» τόνισε ο Βουλευτής Καβάλας, καθώς όπως επισήμανε, αν από τη Δευτέρα και εφόσον εξελιχθεί ο διαγωνισμός, υπάρξει πλειοδότης και αναλάβει αυτός, τα σωματεία θα πάψουν οριστικά και αμετάκλητα να αποκομίζουν το βασικό έσοδό τους από την εκμετάλλευση με όρους υπεκμίσθωσης κατά κάποιο τρόπο των κτηρίων αυτών και θα κινδυνεύσουν με διάλυση.

Επιμένω, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «γιατί είναι πολύ ειδικό θέμα και για μένα προσωπικά».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας περιορίστηκε στο να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος, δηλώνοντας όμως πως «δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι είναι ένα σύνθετο νομικό ζήτημα αναφορικά και σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία και με τις αποφάσεις που μπορεί να παίρνει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, όπως ο κάθε οργανισμός».

Αναλυτικά ο διάλογος ανάμεσα στον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Κουβέλη, έχει ως ακολούθως:

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο ιστορικά ναυταθλητικά Σωματεία της πόλης της Καβάλας με πλούσια ιστορία διακρίσεων σε πανελλήνια εμβέλεια, ισχυρή αθλητική παρουσία στον υγρό στίβο και σήμερα που μιλάμε, αλλά και τεράστια κοινωνική προσφορά στην πόλη της Καβάλας αντιμετωπίζουν το φάσμα αφ’ ενός της οικονομικής καταστροφής και αφ’ ετέρου και σε πιο ρεαλιστική βάση της αναστολής -μερικής ή ολικής- τμημάτων λειτουργίας τους.

Και τούτο συμβαίνει διότι τη Δευτέρα τελειώνει ο χρόνος. Τη Δευτέρα θα διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός σε δύο ακίνητα που τα Σωματεία εκμεταλλεύονται, αποκομίζοντας και το μοναδικό, το βασικό έσοδο που χρειάζονται για τη λειτουργία τους, τα οποία βρίσκονται σε χώρο του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας.

Τα δύο αυτά ακίνητα είχαν ανεγερθεί στο παρελθόν με αποκλειστικές δαπάνες των Σωματείων που καλύπτουν και τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας τους, όπως σας είπα, σε χώρο του λιμανιού, ο οποίος παλαιότερα είχε παραχωρηθεί στα Σωματεία κατά χρήση από τη Λιμενική Επιτροπή εκείνα τα χρόνια.

Αργότερα ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, ως αρμόδιος για τη διαχείριση από το 2003 της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Καβάλας, εκμίσθωσε τις κτηριακές αυτές εγκαταστάσεις στα δύο σωματεία με ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης διάρκειας δεκαπέντε ετών, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Έχει περάσει αυτό το διάστημα και έχει δοθεί μία τρίμηνη παράταση από τον Οργανισμό Λιμένα προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, η οποία λήγει εντός των ημερών. Ο Οργανισμός Λιμένα έχει απαντήσει αρνητικά στο αίτημα των δύο σωματείων για ανανέωση της μίσθωσης, ενώ παράλληλα προσφάτως ανακοίνωσε και τη διακήρυξη του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού της 25ης Φεβρουαρίου, για τον οποίο σας έκανα λόγο.

Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα είναι άμεσο και κατεπείγον. Βρεθήκαμε σε μια συνάντηση εργασίας, την οποία εγώ τουλάχιστον χαρακτήρισα ωφέλιμη και ουσιαστική, τον Δεκέμβριο στο Υπουργείο. Θεωρώ ότι κατανοήσατε το πρόβλημα. Σας είπα επιπλέον ότι αυτό το πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να το αντιμετωπίσουν πάρα πολλά ναυταθλητικά σωματεία, των οποίων οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στις χερσαίες ζώνες λιμένων ανά την Ελλάδα και επεξεργαστήκαμε σενάρια λύσεων.

Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ότι, με το δεδομένο ότι θα γίνει ο διαγωνισμός, ότι κύριος και εκμισθωτής είναι ο Οργανισμός Λιμένα και ότι τα σωματεία κατά κάποιο τρόπο φιλοξενούνται στον χώρο, έχοντας όμως ανεγείρει με δικές τους δαπάνες τα κτήρια τα οποία τώρα νοικιάζουν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που είναι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει κιόλας σε αυτά, προκειμένου να αποκομίζουν και το μοναδικό έσοδό τους, με την εξέλιξη της Δευτέρας μπαίνουν πλέον σε μία φάση θα έλεγα αμφισβήτησης -και ολοκληρωτικά- θα έλεγα της επιβίωσής τους.

Προτίθεστε να διευθετήσετε -και αυτό είναι το ερώτημά μου- το θέμα αυτό επ’ ωφελεία και των δύο σωματείων, έτσι ώστε να μην δρομολογηθεί από βδομάδα η οικονομική τους καταστροφή και ενδεχομένως η διάλυσή τους;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε συνάδελφε, πράγματι είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος στο Λιμάνι της Καβάλας.

Πρέπει να επισημάνω ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας και ο Όμιλος Θαλάσσιων Αθλημάτων βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Καβάλας και η διαχείρισή τους, όπως ορθά επισημάνατε, ανήκει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας ΑΕ δυνάμει σύμβασης από 15 Ιανουαρίου του 2013 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού.

Τα κτήρια στα οποία αναφερθήκατε, είχαν παραχωρηθεί το 2003 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας στον Όμιλο Θαλάσσιων Αθλημάτων και στον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας. Οι παραχωρήσεις αυτές έληξαν την 11η Δεκεμβρίου του 2018 και την 5η Δεκεμβρίου του 2018 αντιστοίχως. Κατόπιν τούτου, ο Οργανισμός, όπως εκ του νόμου υποχρεούται, προχώρησε στη σύνταξη των σχετικών διακηρύξεων διεξαγωγής πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση των εν λόγω κτηρίων.

Ο Οργανισμός του Λιμένα κατανοώντας το πρόβλημα στέγασης των δύο ναυτικών ομίλων φρόντισε ώστε μέσα στις διαγωνιστικές διαδικασίες να καλυφθούν οι γραφειακές ανάγκες των ομίλων και έβαλε διάταξη -σχετικό όρο δηλαδή- στις διακηρύξεις και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 των διακηρύξεων. Εκεί προβλέπεται ρητά ότι θα διατίθεται από τον χρήστη καθορισμένος χώρος για τη στέγαση των γραφείων των ναυτικών ομίλων και του ΟΘΑΚ στα αντίστοιχα κτήρια. Από το γεγονός αυτό καταδεικνύεται σαφώς ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Οργανισμού να εκδιώξει τους ομίλους από τα κτήρια, αλλά αντιθέτως διασφαλίζει την παραμονή τους σε αυτά και μάλιστα χωρίς καταβολή τιμήματος.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι στον διαγωνισμό θα προστεθεί ειδικός όρος με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα, με τον οποίο θα διασφαλίζεται η στέγαση των σωματείων στα γραφεία στα οποία στεγάζονταν και μέχρι πρότινος και στα οποία εξακολουθούν να στεγάζονται.

Αυτό, όμως, δεν είναι το βασικό πρόβλημα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι από τη Δευτέρα και εφόσον εξελιχθεί ο διαγωνισμός, υπάρξει πλειοδότης και αναλάβει αυτός, πλέον τα σωματεία θα πάψουν οριστικά και αμετάκλητα να αποκομίζουν το έσοδο από την εκμετάλλευση με όρους υπεκμίσθωσης κατά κάποιο τρόπο των δύο αυτών κτηρίων.

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Χωρίς αυτό το βασικό για τη λειτουργία τους έσοδο, θα κινδυνεύσουν με διάλυση. Και το θέμα που σας έθεσα στη συνάντηση που είχαμε στις 10 Δεκεμβρίου είναι πώς θα αποτραπεί αυτή η δυσμενέστατη εξέλιξη.

Δεν είναι τόσο τα γραφεία. Κανένας νομίζω δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο νέος χρήστης θα μπορεί να σεβαστεί αυτή την πρόβλεψη και να παρέχει τα γραφεία στέγασης της έδρας στην ουσία των δύο σωματείων. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, όμως. Τα σωματεία πραγματικά καίγονται και ανησυχούν πάρα πολύ, διότι θα χάσουν, από τη Δευτέρα και μετά, το βασικό έσοδο που τους επιτρέπει να λειτουργούν.

Είχαμε κάνει λόγο στο Υπουργείο για μια νομοθετική ρύθμιση διά της οποίας θα καταβαλλόταν μια αποζημίωση χρήσης για τις δαπάνες ανέγερσης των δύο κτιρίων, δεδομένου ότι αυτές καλύφθηκαν αποκλειστικά από τα σωματεία. Δυστυχώς, η ρύθμιση αυτή δεν ήρθε.

Εδώ θα πω ότι χάσαμε μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, δεδομένου ότι χθες συζητήθηκε εδώ στην Ολομέλεια της Βουλής δικό σας νομοσχέδιο, του Υπουργείου Ναυτιλίας, σχετικά με την κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης τμημάτων δέκα λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Λιμένος Καβάλας, ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τους οικείους Οργανισμούς Λιμένος, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί η χώρα και αυτά τα δέκα λιμάνια, παραχωρώντας τη χρήση τους, έστω και τμηματικά, σε κάποιον υποψήφιο επενδυτή που θα προκύψει.

Θα μπορούσε σε αυτό το νομοσχέδιο να έχει εισχωρήσει αυτή η ειδική διάταξη, η οποία διασφαλίζει, αν μη τι άλλο, ότι τα σωματεία θα έχουν κάποια οικονομική απολαβή για το δεδομένο ότι από Δευτέρα χάνουν το μοναδικό έσοδο που τους επιτρέπει να λειτουργούν.

Σας επαναλαμβάνω ότι αυτό ενδεχομένως θα το βρούμε μπροστά μας και σε πάρα πολλά λιμάνια της Ελλάδος, διότι κατά παράδοση εκεί αναπτύσσουν τις εγκαταστάσεις τους, όπως κάποτε τα προπονητήριά τους, όταν ο ναυταθλητισμός, ο υγρός στίβος γινόταν στη θάλασσα. Τώρα στις άλλες εγκαταστάσεις, ενδεχομένως είναι και της ΣΕΕΔΔΕ τα γραφεία σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα λιμάνια αρκετά σωματεία.

Έτυχε τα δύο σωματεία της Καβάλας να είναι τα πρώτα τα οποία αντιμετωπίζουν αυτή την ιδιάζουσα κατάσταση.

Όμως, το βασικό ζήτημα εδώ είναι με κάποιο τρόπο να υπάρξει μια οικονομική κάλυψη στα σωματεία, ίσως με τον τρόπο που συζητήσαμε μαζί, δηλαδή νομοθετική ρύθμιση για αποζημίωση ένεκα πραγματοποιηθεισών δαπανών για την ανέγερση των δύο κτηρίων. Δεν τα έκτισε ο Οργανισμός Λιμένα, τα σωματεία τα έκτισαν στον χώρο του Οργανισμού Λιμένα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Παναγιωτόπουλε, αγαπάμε Καβάλα, αλλά πρέπει να κλείσετε.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να το εξηγήσω, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι ειδικό θέμα και πολύ ειδικό και για μένα προσωπικά.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε συνάδελφε, κύριε Παναγιωτόπουλε, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα ζήτημα είναι αυτό που εν αρχή θέσατε και σας απάντησα, ότι δεν θα γίνει η απομάκρυνση των αθλητικών αυτών Σωματείων από τις ήδη υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις, διότι στη διαγωνιστική διαδικασία υπάρχει ο όρος στη σχετική προκήρυξη ότι όποιος πάρει αυτά τα κτήρια με τη σύμβαση της μίσθωσης, θα πρέπει να κρατήσει μέσα τα γραφεία των δύο αυτών σωματείων.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα το οποίο θέσατε, πράγματι υπάρχει ένα θέμα, ότι αυτά, κύριε Πρόεδρε, τα κτήρια έγιναν με δαπάνες των ίδιων των αθλητικών Σωματείων. Κατά συνέπεια, προβάλλεται η αξίωση από την πλευρά των σωματείων ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση αναφορικά τουλάχιστον για τις δαπάνες ανέγερσης των δύο αυτών κτηρίων και αυτό αντιμετωπίζεται.

Δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι είναι ένα σύνθετο νομικό ζήτημα αναφορικά και σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία και με τις αποφάσεις που μπορεί να παίρνει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, όπως ο κάθε οργανισμός.

Δεν υπάρχει πρόβλημα σε άλλα λιμάνια, τουλάχιστον εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω και γνωρίζω παρόμοιο με αυτό του λιμένα Καβάλας. Όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο χθεσινό νομοσχέδιο δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει η σχετική ρύθμιση, διότι ήταν άλλο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Αφορούσε σε υποπαραχωρήσεις.

Εκείνο, όμως, το οποίο πρέπει να σας πω ή ακριβέστερα να επαναλάβω αυτό που είπαμε στην εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση που είχαμε στο Υπουργείο, είναι ότι αναζητούμε συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Καβάλα και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στο λιμάνι της Καβάλας να μην οδηγηθούν, όπως είπατε, στη διάλυσή τους. Αυτό αποτελεί μία διαβεβαίωση από τη μεριά μας και θέλω να σας πω ότι προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε.

Διαβάστε επίσης