• 24 Απριλίου 2024,

Ο «Αίσωπος» καταγγέλλει περιστατικό κακοποίησης και διαμαρτύρεται (φωτογραφίες)

 Ο «Αίσωπος» καταγγέλλει περιστατικό κακοποίησης και διαμαρτύρεται (φωτογραφίες)

Με λύπη & αγανάκτηση ενημερώνουμε την κοινή γνώμη του δήμου για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στον μη νόμιμο χώρο, εκ της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας του το μακρινό 1992, του λεγόμενου «κυνοκομείου» στην περιοχή της Άσπρης Άμμου και του επίσης μη αδειοδοτημένου υπαίθριου χώρου τύπου «καταφυγίου» στην περιοχή του Κρυονερίου.

Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι μας σχετικά με την καθημερινή φροντίδα που λαμβάνουν οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου στις μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις που λειτουργούν υπό την ευθύνη του δήμου, είτε απευθείας από τους μόνιμους ή έκτακτους δημοτικούς υπαλλήλους, είτε μέσω των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την σύμβαση μεταξύ δήμου και ιδιώτη κτηνιάτρου.

Το συγκεκριμένο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό μας προκαλεί τρόμο και μόνο στην ιδέα των προθέσεων που προκύπτουν από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Εντεταλμένου Αντιδημάρχου για τα θέματα των ζώων συντροφιάς.

Δηλώσεις στις εφημερίδες Νέα Εγνατία του φύλλου 5 & 6 Ιανουαρίου και Καβάλα του φύλλου 27 Ιανουαρίου. Σε αυτές τις δηλώσεις ο αρμόδιος Εντεταλμένος Αντιδήμαρχος δηλώνει πως  αναζητούνται νέοι πρόχειροι, χωρίς καμία έγκριση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, χώροι σε Αμυγδαλεώνα, Πολύστυλο ώστε να τοποθετηθούν τα αδέσποτα ζώα που οραματίζεται να περισυλλέξει.

Γινόμενοι μάρτυρες των εικόνων ενημερώνουμε το ζωοφιλικό και όχι μόνο κοινό του δήμου πως είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια πρόχειρη πρόθεση. Εάν είναι το υπάρχον ανειδίκευτο και λιγοστό προσωπικό να φροντίζει με αυτόν τον τρόπο τα αδέσποτα που χρήζουν καθημερινής φροντίδας τότε καλά θα κάνει η δημοτική αρχή να ξανασκεφτεί τις μη σχετικές με το αντικείμενο και την πραγματικότητα προθέσεις του τοποθετημένου Αντιδημάρχου.

Έκπληξη ακόμη μας προξένησε και η πρόθεση του κ. Εντεταλμένου να αναζητήσει χώρο φιλοξενίας επί πληρωμή στην πόλη της Θεσσαλονίκης αδέσποτων ζώων της Καβάλας. Δηλαδή να πληρώνει ο καβαλιώτικος λαός πανσιόν ζώων διότι η μόνη εμμονή του νέου Αντιδημάρχου είναι να περισυλλέξει όλα τα αδέσποτα. Αναρωτιόμαστε αν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες έχουν τύχει ενημέρωσης και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν είναι δυνατόν ζώα που περισυλλέγονται με σκοπό την παροχή κτηνιατρικής φροντίδας να καταλήγουν να ξυπνούν και κοιμούνται σε «ειδικά δωμάτια» όπως τα αποκαλούν γεμάτα με τα κόπρανα και τα ούρα τους.

Δεν είναι δυνατόν ζώα να διαβιούν / κοιμούνται / τρώνε / πίνουν νερό / πατάνε σε ακατάλληλα κλουβιά γεμάτα από τα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Δεν είναι δυνατόν ζώα που ζούν στο κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων υπέροχο χώρο του μη αδειοδοτημένου καταφυγίου του Κρυονερίου να αναγκάζονται να τρώνε δίπλα από τις στοίβες των κόπρανών τους.

Δεν είναι δυνατόν κατά την διάρκεια της σίτισης των ζώων του χώρου στο «καταφύγιο» να βλέπουν οι υπάλληλοι του δήμου την ύπαρξη πεθαμένου ζώου και να μην προβαίνουν στις απαιτούμενες σχετικές ενέργειες.

Δεν είναι δυνατόν κατά την διάρκεια της σίτισης των αδέσποτων στον χώρο να υπάρχει ζώο που χρειάζεται άμεση μεταφορά στον συμβεβλημένο για έκτακτα κτηνίατρο του δήμου Καβάλας και να μην μεταφέρεται ΑΜΕΣΑ και έκτοτε να αγνοείται η τύχη του.

Εικόνες σαν κι αυτές πρέπει να απασχολήσουν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο σε επόμενες συνεδριάσεις του. Για τις εικόνες αυτές ευθύνη έχουν και παλιοί, ξανά εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν έχουν ποτέ αναρωτηθεί για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής γύρω από την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Εικόνες και συμπεριφορές σαν κι αυτές πρέπει να προβληματίσουν όλο το κοινό του δήμου καθώς τα χρήματα του καταλήγουν έτσι αλλά πρέπει να προβληματίσουν και κάθε σκεπτόμενο πολίτη και ομάδα, φορέα που σέβεται το περιβάλλον γενικότερα. Εικόνες που μας πηγαίνουν δεκαετίες πίσω.

Εικόνες ντροπής σαν κι αυτές είναι που δεν ταιριάζουν σε μία πόλη σαν την Καβάλα που προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί και να είναι τουριστική κ. Αντιδήμαρχε. Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι όσοι εμπλέκονται με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, εκλεγμένοι και τοποθετημένοι σε θέσεις ευθύνης, μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι κρίνονται ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.

Είναι γεγονός πως η πρώτη πρόσκληση για συνεδρίαση της 5 μελούς επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος ζώων συντροφιάς του δήμου Καβάλας για το έτος 2024 ήρθε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μόλις εχθές, στις 22/2/2024, 53 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου εντεταλμένου και με μοναδικά 3 θέματα συζήτησης ημερήσιας διάταξης να είναι οι περισυλλογές αδέσποτων ζώων από Χωράφα, Άσπρη Άμμο και Περιγιαλίου.

Όπως πολύ καλά αποδεικνύεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός του έως και σήμερα κ. εντεταλμένου είναι το «μάντρωμα» των ζώων χωρίς περαιτέρω ενδιαφέρον για την ευζωία των υπό αιχμαλωσία αδέσποτων ζώων.

Καμία αναφορά για το επιβεβλημένο εκ του νόμου επιχειρησιακού προγράμματος από πλευράς δήμου, καμία αναφορά για την πορεία και το μέλλον των υπό αιχμαλωσία ζώων. Νομίζουμε πλέον πως ο κ. Δήμαρχος πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις σχετικά με την συνολική διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο την «αναζήτηση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα καθώς και ξήλωμα όσων σιώπησαν, απέκρυψαν». Τέλος, επισημαίνουμε την διαχρονική ευθύνη των συν αρμόδιων υπηρεσιών στα υπό εκμετάλλευση μη αδειοδοτημένα ακίνητα που λειτουργεί ο δήμος.

Επισημαίνουμε τις ευθύνες που απορρέουν στις παρακάτω υπηρεσιακές διευθύνσεις για την τήρηση της νομιμότητας και την απόδοση των ευθυνών ανά περίπτωση. Καλούμε την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας / Τμήμα Κτηνιατρικής, Δ/νση Πολεοδομίας και Δ/νση Υγιεινής να κινηθούν υπηρεσιακά στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και ελέγχου που έχουν ανά διεύθυνση.

Φυσικά όλο το υλικό που υπάρχει στην διάθεση μας θα τεθεί στην διάθεση των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών μέσω της συνηγόρου του Αισώπου για την διερεύνηση ΤΥΧΟΝ ποινικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.

Ζωοφιλικό Πολιτιστικό Οικολογικό Σωματείο «ΑΙΣΩΠΟΣ»

Διαβάστε επίσης