Ο αργαλειός της γιαγιάς Ανατολής στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων

 Ο αργαλειός της γιαγιάς Ανατολής στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων

Η ΠΑΜΘ-Π.Ε. Καβάλας έχοντας ως κυρίαρχο στόχο τη μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών αξιών στο ευρύτερο κοινό, και την ανάδειξη των ιδιαίτερων γεωπολιτικών, ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων της περιοχής, προγραμματίζει εντός των πλαισίων του Περιφερειακού Φεστιβάλ «VIA EGNATIA» την παιδική θεατρική παράσταση «Ο Αργαλειός της Ανατολής», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία μιας οδού που ένωσε περιοχές και πόλεις αποδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας και τη δημιουργία της κουλτούρας από την Ελλάδα του τότε έως την Ελλάδα του σήμερα.

Έχει ως σκοπό, αφενός την ενημέρωση και την εξοικείωση των παιδιών με την ιστορία και αφετέρου την παρακίνηση τους για συμμετοχή σε εκδηλώσεις της πόλης. Σκοπός του έργου είναι να συνδυαστεί η παράδοση (τα παλιά χρόνια με τις αξίες, τα ήθη έθιμα, ο τρόπος ζωής με την σύγχρονη εποχή).

Η παράδοση δεν μας κρατάει πίσω, μπορεί να συνδυαστεί με το τώρα και όλα να γίνουν πιο αληθινά και πιο όμορφα. Ο αργαλειός στο έργο έχει και συμβολικό χαρακτήρα όπως και η γιαγιά Ανατολή , δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ύφανση αλλά και με τον τρόπο ζωής που άλλαξε με τα χρόνια.

Ένας στόχος της δράσης είναι να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα της υφαντικής τέχνης γιατί προάγει την επαναφορά όλων των πρακτικών που θα συμβάλλουν στη δημιουργία πιστοποιημένων υφαντών υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, όπως η βιολογική παραγωγή των πρώτων υλών.

«Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» στο Νομό Καβάλας και σε έναν ιστορικό χώρο όπως αυτός του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων. Πριν την είσοδο του θεάτρου θα στηθεί ο πραγματικός αργαλειός της γιαγιάς Ανατολής καθώς και η ίδια θα παρευρεθεί στην παράσταση. Είναι ο οριζόντιος αργαλειός με μήκος δύο μέτρα, πλάτος ενάμιση μέτρο και ύψος ένα μέτρο.

Δίπλα θα υπάρχει η ανέμη και το τυλιγάδι. Στην αρχή του έργου έχει δημιουργηθεί βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών στο οποίο γίνεται αναφορά από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα για την τέχνη της ύφανσης στον αργαλειό και τη σημαντικότητα της στην αντίστοιχη περίοδο έως σήμερα.

Είναι σημαντικό μικροί και μεγάλοι πριν την έναρξη του έργου να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της υφαντικής και πόσο πολύτιμη ήταν και είναι σε κάθε εποχή. Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίσουν τα είδη του αργαλειού και τις διαδικασίες ώστε να φτάσει το νήμα στον αργαλειό για να ξεκινήσει η ύφανση και πως δημιουργούσαν τα νήματα παλιότερα, που δεν υπήρχαν έτοιμα, από μαλλί προβάτων και κατσικιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο του κουρέματος τους, όπως από βαμβάκι και από λινάρι.

Μέσα σε αυτό το βίντεο πέρα, φαίνεται και η γιαγιά Ανατολή στην ιδιαίτερη διαδικασία του “ιδιάσματος” και της ύφανσης . Οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια άρτια παράσταση με πρωτότυπες μουσικές, σαράντα εναλλαγές κοστουμιών, χορογραφίες, ειδικούς φωτισμούς με led – black lights και εντυπωσιακά video τελευταίας τεχνολογίας όπου εξυπηρετούν το έργο, την εναλλαγή σκηνών, συναισθημάτων και δράσης.

Στον ρόλο της αφηγήτριας , η νέα Πρέσβειρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και ραδιοφωνική παραγωγός στην εκπομπή «η Φωνή της Ελλάδος» στο τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ΒΙΚΥ ΤΣΙΑΝΙΚΑ, η οποία και θα δώσει το παρόν της κατά την έναρξη της παράστασης σε σύνδεση με την ΕΡΤ (αποκλειστικά για το Φεστιβάλ VIA EGNATIA).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Kείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιέτρης (συγγραφέας 7 θεατρικών έργων για παιδιά) Ηθοποιοί: Μαρία Καμακάρη, Ειρήνη Βασιλοπούλου, Άρης Μακρής, Δημήτρης Πιέτρης, Ευτυχία Φαναριώτη.

Αφήγηση: Η νέα Πρεσβευτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Βίκυ Τσιανίκα & Ραδιοφωνική παραγωγός στην εκπομπή ̈Η φωνή της Ελλάδος στο Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μουσική: Ματούλα Ζαμάνη. Πρωτότυπη μουσική : Ειρήνη Τριανταφυλλίδη – Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Διαβάστε επίσης