Ο Chris ASMR αγαπάει το φαγητό, βιοπορίζεται από το YouTube και αντιμετωπίζει τα αρνητικά σχόλια με χαμόγελο… (συνέντευξη)

 Ο Chris ASMR αγαπάει το φαγητό, βιοπορίζεται από το YouTube και αντιμετωπίζει τα αρνητικά σχόλια με χαμόγελο… (συνέντευξη)

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και να συνομιλήσουμε εκτενώς με τον Χρήστο Προβίσταλη, τον Καβαλιώτη Youtuber που κάνει καριέρα στα social media ως Chris ASMR.

Μια αληθινά ευγενική ψυχή, ένας άνθρωπος καλοσυνάτος που δε χάνει -για κανένα λόγο- το χαμόγελο του. Ο Χρήστος έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από τότε που η παρουσία του στο διαδίκτυο… «εκτινάχθηκε». Ευδιάθετος και πρόθυμος να μιλήσει για όλα.

Η ζωή του πριν το Youtube, η καθημερινότητα με τα γυρίσματα για το περιεχόμενο του, η ικανοποίηση και η (οικονομική) ανταμοιβή – κίνητρο για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αγαπημένο του χόμπι, το φαγητό.

Πώς αντιμετωπίζει τα αρνητικά σχόλια; Γνωρίζει πως το θέμα των πολλών περιττών του κιλών μπορεί να επιφέρει σοβαρές περιπέτειες για την υγεία του; Τι απαντά σε όσους τον στοχοποιούν πως προβάλλει αρνητικά πρότυπα για τη νεολαία;

Εξετάζει την προοπτική αδυνατίσματος που του συμβούλεψε να ακολουθήσει το «Θηρίο» (σ.σ. Έλληνας καλλιτέχνης που στο παρελθόν αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα με τα κιλά του και προχώρησε σε επέμβαση για να τα χάσει);

Για όλα αυτά, αλλά και για ακόμη περισσότερα, ο Χρήστος έδωσε σαφείς απαντήσεις, απαντήσεις που λόγω της απότομης δημοσιότητας που έλαβε τον τελευταίο καιρό και της παρανόησης -που όπως υποστηρίζει- έχει δημιουργηθεί γύρω από την πλατφόρμα του, δεν έχει μπορέσει να εξωτερικεύσει.

Αλλά, ας το πάρουμε από την αρχή, ας γνωρίσουμε τον Χρήστο πριν τη… «βάπτιση» του σε Chris ASMR…

Ερ: Είσαι ένα από τα πιο viral πρόσωπα της διαδικτυακής επικαιρότητας. Πες μας λίγα πράγματα για τη ζωή σου πριν το Youtube.

Απ: Σπούδασα νοσηλευτής, εργάστηκα στη Γερμανία και στην Αγγλία. Επέστρεψα στην Ελλάδα (και) λόγω της πανδημίας, περίμενα να κοπάσει όλο αυτό για να ξαναβρώ δουλειά στο εξωτερικό. Έβλεπα πως διάφοροι ανέπτυξαν κανάλια και πλατφόρμες στο YouTube και σκέφτηκα να κάνω το ίδιο, αφού την περίοδο της πανδημίας δεν είχα δουλειά.

Οπότε είπα να ξεκινήσω και να δω στην πορεία αν θα το διατηρήσω. Μου άρεσε πάρα πολύ, μου άρεσε που στην αρχή έκανα τα βίντεο μου, γνώρισα κόσμο μέσω του διαδικτύου και των μηνυμάτων.

Στην αρχή έβαλα στο περιεχόμενό μου και λίγα παιχνίδια. Έχω τρία κανάλια και περισσότερους από 35 χιλιάδες συνδρομητές. Προτίμησα όμως να ξεκινήσω, ασχολούμενος με το φαγητό. Έβλεπα και πολλούς άλλους Youtubers (Έλληνες και ξένους) που το έκαναν το ίδιο.

Οπότε σκέφτηκα να βάζω μια κάμερα σε κάθε γεύμα και να με βιντεοσκοπώ όσο τρώω, αυτό ξεκίνησε στην πανδημία γιατί δεν είχα τι να κάνω. Απλά καθόμουν… Έκανα αργότερα και TikTok μετά από παρότρυνση φίλων του καναλιού.

Ερ: Παίρνεις δηλαδή και τη γνώμη των συνδρομητών σου…

Απ: Ναι, μου στέλνουν μηνύματα, μιλάμε μεταξύ μας. Διαβάζω όλα τα σχόλια στα βίντεο μου και σκέφτομαι τις προτάσεις και τις επισημάνσεις που διατυπώνονται σχετικά με το περιεχόμενο που προβάλλω.

«Κάνω μόνος μου το μοντάζ και την επεξεργασία των βίντεο, επικεντρώνομαι στο φαγητό»

Μετά από το πρώτο μέρος και τη γενική συζήτηση για το ξεκίνημα και την αφορμή από την οποία επηρεάστηκε για να ξεκινήσει τη διαδικτυακή του «περιπέτεια», το θέμα της συζήτησης μεταφέρθηκε -θέλοντας και μη- στο φαγητό, τη μεγάλη αγάπη του Χρήστου.

Όπως μας εξήγησε, οι ποσότητες και τα γεύματα που καταναλώνει του έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη «δεξαμενή» αρνητικών σχολίων. «Έχω την ίδια αγάπη για το φαγητό και το Youtube δε με επηρεάζει ούτε με ωθεί στο να τρώω περισσότερο», σχολιάζει με νόημα..

Ερ: Θέλουμε να μας περιγράψεις μια μέρα της καθημερινότητα σου και της ρουτίνας σου για τα βίντεο.

Απ: Ξυπνάω το πρωί, πίνω το καφεδάκι μου. Δεν έχω όρεξη συνήθως να φάω πρωινό. Μετά, ξεκινάω το πρώτο μου βιντεάκι με το μεσημεριανό. Τρώω ότι έχω ή ότι έχω παραγγείλει. Μετά κάνω μοντάζ και ότι δουλειά προκύψει, ξεκουράζομαι και συνεχίζω με το βίντεο του δείπνου. Ξανά μετά πάλι μοντάζ. Αν έχω κάποια υποχρέωση ή κάποια δουλειά, φυσικά θα πάω ή ίσως πάω και μια βόλτα.

Ερ: Σχολιάζεις και κάποια πράγματα διαφορετικά μέσα στο βίντεο. Βλέπουμε ότι ασχολείσαι και με τον καιρό ή σχολιάζεις γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη.

Απ: Προσπαθώ να κάνω μια γενική συζήτηση. Δεν είμαι μάγειρας αλλά και ούτε θέλω να σχολιάζω μόνο το φαγητό.

Ερ: Τα φαγητά τα μαγειρεύεις εσύ ή τα μαγειρεύει κάποιος άλλος; Προτιμάς να κάνεις βίντεο με delivery ή με σπιτικά;

Απ: Συνήθως τα παραγγέλνω. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα μαγειρευτά. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Κάνω και με τα δυο. Μου ζητάνε στα σχόλια και κάποια συγκεκριμένα φαγητά.

Ερ: Συνεργάζεσαι με μαγαζιά της περιοχής; Έχεις προτάσεις να προβάλεις το φαγητό τους;

Απ: Στην Καβάλα υπάρχει ένα συγκεκριμένο μαγαζί, με το οποίο έχω συνεργαστεί στο παρελθόν. Μου έχουν κάνει προτάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με έχουν μάθει.

«Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, η μόνη διαφορά είναι πως πλέον τρώω μπροστά σε μια κάμερα…»

Αφού γνωρίσαμε καλά τον Χρήστο και ακούσαμε προσεκτικά τα όσα είχε να πει και κυρίως να εξηγήσει για το σκεπτικό και τη δομή του καναλιού του, συνεχίσαμε την κουβέντα μας σχετικά με το ζήτημα, για το οποίο λαμβάνει καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα, σχόλια και τηλεφωνήματα αρνητικού περιεχομένου, τα κιλά του.

Σαφής, ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Μας εξήγησε πως στοχοποιείται άδικα και επισήμανε πως η μόνη διαφορά στη ζωή του μετά το Youtube είναι πως βιντεοσκοπεί όλα του τα γεύματα. «Ανέκαθεν ήμουν παχουλός, από την παιδική μου ηλικία είχα περιττά κιλά. Δεν τρώω υπερβολικά για το Youtube ούτε πιέζω τον εαυτό μου να φάει περισσότερο για τις προβολές, τρώω.. όσο έτρωγα…», ξεκαθαρίζει.

Ερ: Πάμε τώρα στη μετάβαση. Είσαι από τα πιο αγαπητά πρόσωπα σ’ αυτό το κομμάτι, έχοντας δει το πρόσωπο σου στις πιο δημοφιλείς και γνωστές ιστοσελίδες πανελλήνιας εμβέλειας. Έχεις γίνεις viral.

Ερ: Ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη του και για τη στήριξη στο κανάλι μου. Αυτό το… «μπαμ» έχει να κάνει με τα συχνά βίντεο που κάνω. Τα δυο βίντεο που κάνω κάθε μέρα. Είχα ξεκινήσει τον Μάρτιο το 2022 και έκανα δυο βίντεο την εβδομάδα.

Από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο το είχα αφήσει γιατί ήταν καλοκαίρι και δεν ήμουν και πολύ «ψημένος». Από τον Αύγουστο και μετά -με δυο βίντεο την ημέρα- το κανάλι μου άρχισε να ανεβαίνει…

Ερ: Είχες την ίδια σχέση αγάπης με το φαγητό πριν το Youtube;

Απ: Δεν άλλαξε κάτι. Την ίδια αγάπη που είχα πριν με το φαγητό, την ίδια έχω και τώρα. Απλά τώρα τρώω μπροστά σε μια κάμερα. Έχει τύχει να κάνω κάποια βιντεάκια που είναι «υπερβολικά» (σ.σ. σε ποσότητα φαγητού). Για παράδειγμα, μου είχαν ζητήσει να φάω μια τούρτα ολόκληρη. Μου το ζήτησαν θαυμαστές. Το έκανα τότε και τελείωσε, δε θα το ξανακάνω.

Η αναγνωρισιμότητα, το μέλλον του καναλιού και ο ικανοποιητικός μισθός από το Youtube

Πως όμως διαχειρίζεται τη δημοτικότητα και την αναγνωρισιμότητα που του έδωσαν τα social media; Θεωρεί το κανάλι του χόμπι ή δουλειά; «Το Youtube πληρώνει, και πληρώνει καλά», μας απαντά…

Ερ: Πως αντιμετωπίζεις την αναγνωσιμότητα και την επαφή με τον κόσμο; Κατά καιρούς όταν κυκλοφορείς έξω ο κόσμος σε χαιρετάει, θέλει να σε προσεγγίσει…

Απ: Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Νιώθω ευγνωμοσύνη και αγάπη για τον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

Ερ: Πως σκέφτεσαι το μέλλον του καναλιού; Σου αποφέρει κάποιο χρηματικό κέρδος;

Απ: Η δουλειά που κάνω στο Youtube μου αποφέρει εισόδημα. Το εισόδημα είναι πολύ καλό και μ’ αυτό βιοπορίζομαι.

Ερ: Σε πληρώνει το Youtube; Σε πληρώνουν οι συνεργάτες ή και τα δυο;

Απ: Καταρχάς τα έσοδα μου καθαρά είναι από τις διαφημίσεις του Youtube. Όλα τα υπόλοιπα είναι έξτρα. Δε γνωρίζεις τον αριθμό των χορηγών που θα έχεις κάθε μέρα η κάθε μήνα. Δεν το ξέρεις αυτό…

Ερ: Θα βελτιώσεις το κανάλι σου, θα το εξελίξεις;

Απ: Θα το αφήσω όπως είναι. Έχω ήδη πολύ ικανοποιητικά έσοδα. Μου αρέσει η αγάπη του κόσμου και θα συνεχίσω έτσι.

Το πρόβλημα με τα κιλά, τα πρότυπα που προβάλλει και η πρόταση να αδυνατίσει

Στο τέλος της συζήτησης μοιραία έφτασε η ώρα για τις «δύσκολες» ερωτήσεις. Χαμογελαστός και ευδιάθετος, ο Χρήστος εξέφρασε τη γνώμη του για το θέμα των κιλών του με ειλικρίνεια και επίγνωση του προβλήματος. Αναγνώρισε πως πρέπει να αδυνατίσει και πως οι τρέχουσες διατροφικές του συνήθειες πρέπει να αλλάξουν.

Ερ: Αν το συνεχίσεις αυτό για πολύ καιρό, σκέφτεσαι ότι θα έχεις πρόβλημα με το βάρος, με τα κιλά σου; Φαντάζομαι το γνωρίζεις… Μίλησες με το «Θηρίο» σχετικά με αυτό που σου πρότεινε;

Απ: Φυσικά και ξέρω πως πρέπει να χάσω κιλά, τελευταία ακολουθώ μια πιο υγιεινή διατροφή. Έχει παρερμηνευτεί όμως αρκετά το θέμα με τα κιλά μου. Δεν τρώω υπερβολικές ποσότητες για το κανάλι. Ούτε για το χρόνο του βίντεο. Τρώω αυτό που θέλω να φάω. Δε με «πιέζει» ούτε το κανάλι ούτε το Youtube για να φάω παραπάνω.

Δε ξύπνησα ένα πρωί και είπα ότι θα αρχίσω να τρώω υπερβολικά. Εγώ είμαι έτσι από μικρό παιδί. Από τα νήπια είμαι παχουλός. Είμαι στα 100 κιλά από την έκτη δημοτικού. Τώρα έχω αποφασίσει να το γυρίσω λίγο πιο υγιεινά.

Εννοείται πως πρέπει να χάσω κιλά και αυτό θα το κάνω. Όλα είναι στο μυαλό και στη ψυχολογία. Σιγά-σιγά, βήμα-βήμα και το καταφέρνεις. Παίρνεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι από διαιτολόγους και γιατρούς.

Μίλησα προσωπικά με το «Θηρίο», μου επανέλαβε την πρόταση του να καλύψει εξολοκλήρου τα έξοδα επέμβασης για να αδυνατίσω, να ακολουθήσω την ίδια λύση που είχε κάνει και αυτός παλαιότερα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη, το σκέφτομαι…

«Βρήκα αυτό που με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, γιατί να θεωρούμαι εγώ το κακό πρότυπο για τη νέα γενιά;»

Ερ: Αυτό τελικά το βλέπεις και ως δουλειά, με την οποία βγάζεις ένα ποσό που σε ικανοποιεί αλλά και ως χόμπι, σαν ασχολία που την αγαπάς και είναι κάτι που σε κάνει ευτυχισμένο…

Απ: Στη ζωή μας, πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Εγώ βρήκα αυτό, μου αρέσει, με ευχαριστεί και θα το συνεχίσω.

Ερ: Πως αντιμετωπίζεις τα αρνητικά σχόλια και πως αντιμετωπίζουν οι δικοί σου άνθρωποι το θέμα της δημοσιότητας σου;

Απ: Δεν έχω πρόβλημα, ας γράφει ο καθένας ότι θέλει. Δεκτή η άποψη του καθενός, είτε είναι αρνητική, είτε θετική. Μου αρέσει να τη βλέπω. Από τα αρνητικά σχόλια, ίσως βγει μια καινούργια ιδέα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Οι δικοί μου είναι μια χαρά με αυτό που κάνω. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εγώ δεν είπα ποτέ σε κάποιο βίντεο να γίνει κάποιος πρότυπο μου. Τα μικρά παιδιά έχουν γονείς που τα ελέγχουν, πού να μπουν και τί να βλέπουν.

Εγώ είμαι το κακό παράδειγμα για τα μικρά παιδιά;! Οι ταινίες που βλέπουν από κάποια σάιτ, όλα αυτά δεν είναι κακό πρότυπο; Ας κάνουν μπλοκ το κανάλι μου και τέλος, αν είμαι εγώ το κακό πρότυπο. Θέλω να ζητήσω συγνώμη αν έθιξα κάποιους…

Ερ: Κλείνοντας, θέλουμε το δικό σου μήνυμα… Τι θέλεις να βγει από αυτήν τη συνομιλία, από αυτήν τη συνέντευξη;

Απ: Το μήνυμα που έχω να δώσω είναι να περνάει όλος ο κόσμος καλά, να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί, να κάνει αυτό που θέλει. Να είστε όλοι χαρούμενοι. Ψηλά το κεφάλι και κάντε οτιδήποτε σας αρέσει και αγαπάτε!

Παρακάτω ακούστε μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο Χρήστος στο ραδιόφωνο της Πρωινής και τον Βαγγέλη Ευαγγελίδη:

Χρήστο, σ’ ευχαριστούμε για την όμορφη παρέα. Συνέχισε να κάνεις αυτό που αγαπάς και μη χάσεις ποτέ το ιδιαίτερο χαμόγελο που σε χαρακτηρίζει…

Διαβάστε επίσης