Κατά 5,119 εκατ. ευρώ, ή 12,9%, μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης με έδρα στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου το Β΄ τρίμηνο του 2026, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Η υποχώρηση ξεπέρασε αισθητά την πανελλαδική πτώση 2,5%, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ρεπορτάζ του Θανάση Μπόμη
Εστίαση: Μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στη Θάσο
Η μείωση έφτασε το 18,1% στη Θάσο και το 10,8% στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Στην Καβάλα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από 27,889 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο του 2025 σε 24,883 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2026, με απώλειες 3,006 εκατ. ευρώ. Στη Θάσο, περιορίστηκε από 11,705 εκατ. ευρώ σε 9,592 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 2,113 εκατ. ευρώ. Το άθροισμα για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες διαμορφώθηκε σε 34,475 εκατ. ευρώ, έναντι 39,594 εκατ. ευρώ. Στα καταλύματα, η μεταβολή ήταν −3,1% στην Καβάλα, −0,1% στη Θάσο και +6,1% πανελλαδικά. Η γεωγραφική ταξινόμηση γίνεται με βάση την έδρα των επιχειρήσεων. Τα ποσά αποτυπώνουν τζίρο, όχι καθαρά κέρδη.
Θάσος: Αυξημένη κίνηση, λιγότερες ημέρες διαμονής
Οι επιβατικές διακινήσεις αυξήθηκαν, ενώ οι ξενοδόχοι περιγράφουν συντομότερες διακοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Δήμος Θάσου, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2026 καταγράφηκαν 1.033.022 επιβατικές διακινήσεις, αύξηση 1,43% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2025. Τα ΙΧ ανήλθαν σε 252.246, έναντι 250.646 το 2025, σημειώνοντας αύξηση 1.600 οχημάτων ή 0,64%. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Μαργαρίτης Μπαμπατζίκος, ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα ότι επισκέπτες από βαλκανικές αγορές περιόρισαν τη διαμονή τους από περίπου 10–12 ημέρες σε περίπου έξι. Εκτίμησε επίσης μείωση της ρουμανικής αγοράς κατά 30%. Οι δηλώσεις αναδημοσιεύθηκαν στην Πρωινή Καβάλας. Πρόκειται για επαγγελματικές εκτιμήσεις, όχι επίσημη απογραφή. Οι επιβατικές διακινήσεις δεν αντιστοιχούν σε μοναδικούς επισκέπτες και καλύπτουν διαφορετικό διάστημα από τα στοιχεία της εστίασης.
Τουριστική δαπάνη: Τι δείχνουν τα πανελλαδικά στοιχεία
Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αύξηση επισκεπτών με χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι σε δύο μήνες της θερινής περιόδου. Τον Ιούνιο του 2026, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,9%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 6,2%. Τον Αύγουστο, οι αντίστοιχες μεταβολές ήταν +13,4% και −6,5%. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου–Αυγούστου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,4%, φτάνοντας τα 18,2 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά δεν προσδιορίζουν την τουριστική δαπάνη ειδικά στην Καβάλα και τη Θάσο.
Αυξήσεις κόστους άνω του 20% αναφέρουν οι ξενοδόχοι
Για αυξήσεις άνω του 20% τόσο στην ενέργεια όσο και στις προμήθειες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έκανε λόγο ο Μαργαρίτης Μπαμπατζίκος. Η εκτίμηση αφορά την εικόνα που μεταφέρει από τον ξενοδοχειακό κλάδο και δεν αποτελεί στατιστική μέτρηση για το σύνολο της εστίασης. Στη Θάσο, πρόσθετη επιβάρυνση στην τροφοδοσία δημιουργεί η θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων.
Tax Foundation: Η Ελλάδα 23η μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ
Η φορολογία κατανάλωσης αποτελεί μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις της χώρας στον Διεθνή Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2026 της Tax Foundation. Η Ελλάδα κατατάσσεται συνολικά 23η μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ, με βαθμολογία 65,9/100. Βρίσκεται στην 5η θέση στη φορολογία φυσικών προσώπων, στην 22η στη φορολογία επιχειρήσεων, στην 29η στη φορολογία κατανάλωσης και στην 30ή στη φορολογία περιουσίας. Ο κανονικός ΦΠΑ 24% συγκαταλέγεται στους υψηλότερους του ΟΟΣΑ. Η Tax Foundation εκτιμά ότι η βάση ΦΠΑ καλύπτει περίπου το 44% της τελικής κατανάλωσης. Στην εστίαση, πολλές υπηρεσίες υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%. Ο κανονικός συντελεστής, επομένως, δεν εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές του κλάδου. Η φορολογική κατάταξη και ο υψηλός κανονικός ΦΠΑ δεν αποδεικνύουν ότι η φορολογία προκάλεσε τη μείωση του τζίρου στην Καβάλα και τη Θάσο. Αποτελούν ξεχωριστά στοιχεία για την αξιολόγηση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Θάσος: Εκτός του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ
Η Θάσος δεν περιλαμβάνεται στα νησιά όπου εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2026 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε.2113/2025 της ΑΑΔΕ. Στις περιοχές που καλύπτει το καθεστώς, οι συντελεστές 24%, 13% και 6% διαμορφώνονται σε 17%, 9% και 4%. Σε υπηρεσία καθαρής αξίας 100 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 9% θα περιόριζε την τελική τιμή από 113 σε 109 ευρώ, εφόσον μεταφερόταν πλήρως στον καταναλωτή.
Τέσσερις συγκεκριμένες παρεμβάσεις
Κοστολογημένη πρόταση για μειωμένο ΦΠΑ στη Θάσο. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογητέα αξία συναλλαγών ανά συντελεστή, μπορεί να υπολογίσει την ετήσια απώλεια εσόδων από ενδεχόμενη επέκταση. Η πρόταση χρειάζεται πρόβλεψη ελέγχου της μετακύλισης στις τιμές και νομοθετική παρέμβαση για την εφαρμογή της.
Έλεγχος της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να αποτυπώσει την κάλυψη των επιχειρήσεων της Θάσου, τις επιλέξιμες δαπάνες και τυχόν εκκρεμείς πληρωμές. Η σύγκριση της ενίσχυσης με το πραγματικό μεταφορικό κόστος θα δείξει αν απαιτούνται αλλαγές στους όρους ή πρόσθετη στήριξη.
Κοινό πρόγραμμα για τους μήνες εκτός αιχμής. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι δήμοι Καβάλας και Θάσου μπορούν να οργανώσουν, για την επόμενη σεζόν, εκδηλώσεις και θεματικές δραστηριότητες τον Απρίλιο–Μάιο και τον Σεπτέμβριο–Οκτώβριο, μαζί με ξενοδοχεία, εστίαση και μεταφορικούς φορείς. Κριτήρια αξιολόγησης: πρόσθετες διανυκτερεύσεις και τζίρος στους συγκεκριμένους μήνες.
Κοινές προμήθειες και συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς. Το Επιμελητήριο Καβάλας και οι επαγγελματικές ενώσεις μπορούν να οργανώσουν εθελοντικές κοινές παραγγελίες και συντονισμένες παραδόσεις. Η εξοικονόμηση θα αποτιμάται συγκρίνοντας τιμές αγοράς και μεταφορικά πριν και μετά, για ίδια προϊόντα και ποσότητες.
Το συμπέρασμα για την τοπική οικονομία
Για την Καβάλα και τη Θάσο, το κρίσιμο πλέον είναι οι αρμόδιοι φορείς να παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο, με κόστος, χρονοδιάγραμμα και δημόσια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Χωρίς αυτά, οι εξαγγελίες δεν προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποια μέτρα εφαρμόζονται και τι πραγματικά αποδίδουν.
Πηγές και σύνδεσμοι
- ΕΛΣΤΑΤ – Κύκλος εργασιών καταλυμάτων και εστίασης, Β΄ τρίμηνο 2026
- Tax Foundation – Διεθνής Δείκτης Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2026, Ελλάδα
- Πρωινή Καβάλας – Οριστικά στοιχεία τουριστικής περιόδου Θάσου
- Thasos.news – Στοιχεία επιβατών και ΙΧ της τουριστικής περιόδου 2026
- Πρωινή Καβάλας – Μειωμένες διαμονές και αυξημένο κόστος στη Θάσο
- Τράπεζα της Ελλάδος – Ταξιδιωτικό ισοζύγιο, Ιούνιος 2026
- Τράπεζα της Ελλάδος – Ταξιδιωτικό ισοζύγιο, Αύγουστος 2026
- ΑΑΔΕ – Βασικοί συντελεστές ΦΠΑ
- ΑΑΔΕ – Εγκύκλιος Ε.2113/2025 για τον μειωμένο νησιωτικό ΦΠΑ
Θανάσης Μπόμης – Δημοσιογράφος


