• 1 Μαΐου 2024,

Ο Δήμος Καβάλας απορρίπτει τα αιτήματα της ΕΤΑΔ

 Ο Δήμος Καβάλας απορρίπτει τα αιτήματα της ΕΤΑΔ

Μία από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις τύπου, που έδωσε μέχρι τώρα στη θητεία της, έδωσε χθες το μεσημέρι η δήμαρχος Δ. Τσανάκα με αφορμή γύρω από τα γεγονότα στην Ακτή της Καλαμίτσας. Έχοντας ερευνήσει όλα όσα υπέδειξαν στο Δήμο Καβάλας οι εκπρόσωποι της ΕΤΑΔ, έχοντας συζητήσει το ίδιο θέμα με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, όπως επίσης και με τους συνεργάτες της, η κα Τσανάκα χθες ουσιαστικά απέρριψε τη διαδικασία με την οποία φάνηκε να συμφωνεί μετά το ραντεβού της περασμένης Πέμπτης, παρέπεμψε το θέμα σε συνεργασία από δω και πέρα, που πάντως θα είναι συγκεκριμένη, δηλαδή θα γίνει σίγουρα τις επόμενες ημέρες, ανάμεσα στους νομικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΤΑΔ και του Δήμου Καβάλας.

Εξ αυτού του λόγου η κα Δήμαρχος πρώτη φορά χθες δήλωσε, ότι ορθά επιβλήθηκε το πρόστιμο στην ΕΤΑΔ για τις αυθαίρετες κατασκευές στο κατάστημα Μερσέντες. Προκειμένου να μεταφέρει την πίεση στην άλλη πλευρά, δηλαδή στην ΕΤΑΔ, δήλωσε έτοιμη να μην ασχοληθεί με την Ακτή της Καλαμίτσας, ακόμη και στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η συζήτηση με την ΕΤΑΔ θα συνεχισθεί. Χθες ο Δήμος Καβάλας με τις δηλώσεις της κας Δημάρχου προσπάθησε να αλλάξει το κλίμα της διαπραγμάτευσης, δείχνοντας ότι η ΕΤΑΔ ν΄ αλλάξει στάση και τακτική να μην απαιτεί από το Δήμο Καβάλας, αλλά να συνεργασθεί μαζί του.

Αρχικά η Δήμαρχος ασχολήθηκε με το περιεχόμενο της συνάντησης στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη. Είπε χαρακτηριστικά: «Συζητούσαμε μαζί τους 3,5 ώρες. Ζητήσαμε να λυθούν χρόνια θέματα του Δήμου Καβάλας. Ασχολήθηκα με την Καλαμίτσα από το φθινόπωρο του 2014, που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ο δε Κωστής Σιμιτσής είχε στείλει έγγραφο, για νέα παραχώρηση της Ακτής από το 2013. Όμως στην Αθήνα η ΕΤΑΔ συζητούσε μόνο για το πρόστιμο και τη διαγραφή του».

Αμέσως μετά εξήγησε τι έκανε η Πολεοδομία Καβάλας, από το 2010 μέχρι το 2013, όταν διαπίστωσε πολεοδομικές παραβάσεις στο κατάστημα Μερσέντες: «Η Πολεοδομία όταν επιβεβαίωσε τις πολεοδομικές παραβάσεις στο κατάστημα έστειλε έγγραφο με δέκα διαφορετικούς παραλήπτες για να βρει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Θετικά απάντησαν μόνο τα δημόσια κτήματα. Άψογα λειτούργησε η υπάλληλος της Πολεοδομίας Καβάλας, που χειρίστηκε το θέμα, αφού ακολούθησε το νόμο. Από το πρόστιμο ο Δήμος Καβάλας, εισέπραξε μόνο 178.000 ευρώ. Την Πέμπτη παρά τις εξηγήσεις που τους δίναμε, δεν μας καταλάβαιναν στην ΕΤΑΔ. Ζητούν από εμάς να τους επιστρέψουμε 1.000.000 ευρώ, ακόμη και με απόφαση της Δημάρχου ή και του Δημοτικού συμβουλίου».

«Για μας το πρόστιμο δεν είναι παράνομο», είπε χαρακτηριστικά η κα Δήμαρχος. Είπε μάλιστα ότι η ΕΤΑΔ θέλει η ίδια να εκμεταλλευτεί την Καλαμίτσα. Αναθέτει στο Δήμο Καβάλας τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και ως αντάλλαγμα του δίνει τα ενοίκια από το κατάστημα Μερσέντες.

Η Δήμαρχος είπε χθες επί λέξει: «Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την ΕΤΑΔ, μέσω των νομικών και των υπηρεσιακών παραγόντων. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση. Δεν επιστρέφουμε το 1.000.000 ευρώ ούτε τις 178.000 ευρώ. Για μένα μπορεί να είναι πρόσχημα το ότι δεν μας παραχωρούν εκ νέου την Ακτή της Καλαμίτσας, εξαιτίας του προστίμου, επειδή στην πραγματικότητα δεν θέλουν να μας παραχωρήσουν τίποτα».

Ερωτηθείς η Δήμαρχος, αν κατά το παρελθόν προσπάθησε να έχει απευθείας συζήτηση με την ΕΤΑΔ για την Ακτή Καλαμίτσα, απάντησε ότι πολλές φορές προσπάθησε να βρει τον κ. Τερζάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά δεν τα κατάφερε. Είπε μάλιστα ότι η ΕΤΑΔ δύο χρόνια καθυστερούσε το διάλογο, προκειμένου να περιμένει διάφορες εξελίξεις και φταίει αυτή που το θέμα ανέκυψε στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση τώρα.

Η Ευαγγελία Δρακονάκη που ρωτήθηκε για ειδικότερα θέματα της ίδιας υπόθεσης, του καταστήματος Μερσέντες, είπε στη συνέντευξη τύπου ότι το κατάστημα αυτό ποτέ δεν είχε οικοδομική άδεια. Περιέγραψε το ακίνητο ένα εξ αρχής αυθαίρετο, στο οποίο έγιναν επιπλέον αυθαίρετες κατασκευές.

Η τελευταία ερώτηση που δέχθηκε η Δήμαρχος λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου, είναι το τι θα γίνει με την Ακτή Καλαμίτσας, φέτος το καλοκαίρι. Είπε: «Η Καλαμίτσα δεν είναι  πια δική μας, ας τη διαχειριστούν αυτή. Πάντως η αμμουδιά δεν είναι της ΕΤΑΔ».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης