• 19 Μαΐου 2024,

Ο Έλβιο Μάνα αποκλειστικά στην Πρωινή: « Αν δεν τραυματιζόμουνα θα ήμουν ακόμη στην Καβάλα»

 Ο Έλβιο Μάνα αποκλειστικά στην Πρωινή: « Αν δεν τραυματιζόμουνα θα ήμουν ακόμη στην Καβάλα»

Ο Έλβιο Μάνα θεωρήθηκε από τους καλύτερους ξένους παίκτες που φόρεσε τη φανέλα του ΑΟΚ. Αγωνίστηκε την περίοδο 1978-79 σε 26 παιχνίδια ενώ την περίοδο 1979-80 σε 22 παιχνίδια. Τραυματίστηκε σοβαρά και είχε 1 συμμετοχή τη σεζόν 1980-81.

Αγαπήθηκε από τον κόσμο, είχε δεθεί με την πόλη. Από την Καλαμάτα όπου κατοικεί εδώ και πολλά χρόνια μίλησε στην Αθλητική Πρωινή και δεν έκρυψε ότι εξακολουθεί να αγαπάει σε μεγάλο βαθμό τον ΑΟΚ και την Καβάλα.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Πατσίδη.

Ερώτηση: Δυο ομάδες που αγωνίστηκες  η Καβάλα και η Καλαμάτα με μεγάλη παράδοση δε μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

Απάντηση: Είναι δυο ομάδες με μεγάλη ιστορία.  Επίσης αγωνίστηκα στην Παναχαϊκή που παλεύει να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία αλλά και γι` αυτούς φέτος είναι δύσκολο.   Διαβάζω και ενδιαφέρομαι για την Καβάλα. Είναι κρίμα που παίζει στη Γ` Εθνική. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο αλλά και από παράγοντες να αναλάβουν την ομάδα και να την ανεβάσουν εκεί που πρέπει.

Ερώτηση: Θεωρείς ότι τα πάντα ξεκινάνε από τους παράγοντες, τους χορηγούς σε μια ομάδα;

Απάντηση: Δυστυχώς έτσι είναι.  Δεν υπάρχει η νοοτροπία στους παράγοντες να βάλουν κάποιο πλάνο και να δουλέψουν με ένα καλό προπονητή. Να έχουν ένα χρονοδιάγραμμα 3-4 χρόνια, με παιδιά από τον τόπο τους από μικρή ηλικία, προκειμένου να γίνουν ομάδες καλές και να επιβιώσει το ποδόσφαιρο.

Στην Καλαμάτα από την αρχή της σεζόν είχε αναλάβει ο Σταύρος Παπαδόπουλος που ήταν πάλι στην ομάδα πριν μερικά χρόνια και την είχε ανεβάσει στην Α` Εθνική.

Σε κάποια στιγμή ο άνθρωπος είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία του και το Δεκέμβριο αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Είχαμε πάρει παίκτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και μόλις διαβάσανε ότι δε συνεχίζει ο Σταύρος Παπαδόπουλος, έφυγαν και αυτοί από την ομάδα.

Η ομάδα πάλεψε και παρέμεινε στην κατηγορία. Τώρα είναι κάποιοι άλλοι παράγοντες στην ομάδα και δεν ξέρω τι πλάνο έχουν στο μυαλό τους.  Η Καβάλα και η Καλαμάτα έχουν κόσμο και πρέπει να παίζουν στην Α` Εθνική.  Πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό για να ανέβουν στην Α` Εθνική. Εκεί πρέπει να είναι αυτές οι δυο ομάδες.

Ερώτηση: Στην Καβάλα έχεις επαφές με κάποιους παλιούς συμπαίκτες σου η παράγοντες;

Απάντηση: Όχι με παράγοντας αλλά ναι με κάποιους παλιούς συμπαίκτες μου, όπως με τον Δήμο Φιλιππίδη, τον Σταμάτη Χρυσαφίδη αλλά και μέσω ίντερνετ με τον Γιάννη Σαρανταδέκα και τον Βαγγέλη Καπετανίδη που πάντα μιλάμε.

Μάλιστα ο Καπετανίδης έχει έρθει στην Καλαμάτα να με επισκεφτεί.

Ερώτηση:  Τι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο σε σχέση με την εποχή που αγωνιζόσουν;

Απάντηση: Εχει αλλάξει, έχει γίνει πιο γρήγορο. Πιστεύω ότι στην εποχή μας είχε περισσότερο ποιότητα ποδοσφαιριστών.

Επίσης και πολύ θέαμα. Αλλάξανε πολλά πράγματα.  Όλα αυτά με τους παράγοντες, τα στοιχήματα σίγουρα χάλασαν το ποδόσφαιρο.

Ερώτηση: Ποια είναι η μεγαλύτερη στιγμή που θυμάται στην Καβάλα, ο Έλβιο Μάνα;

Απάντηση:  Είχα πολλές καλές στιγμές αλλά και μερικές κακές.  Ειδικά το παιχνίδι με το Αιγάλεω που κερδίσαμε και μείναμε στην κατηγορία, ήταν μια μεγάλη στιγμή. Τελείωνε το πρωτάθλημα και μια από τις δυο ομάδες θα έπεφτε. Καταφέραμε και κερδίσαμε 2-1 αν και χάναμε με 1-0. Ηταν μια μέρα χαράς για όλους μας.  Η άσχημη στιγμή ήταν τότε που τραυματίστηκα και έσπασα το πόδι μου. Ηταν στο ματς με την Παναχαϊκή εντός έδρας.

Ερώτηση: Πιστεύεις ότι τότε ο ΑΟΚ είχε παίκτες με ταλέντο;

Απάντηση: Φυσικά.  Ηταν πολλοί. Ο Δήμος ο Φιλιππίδης ήταν πολύ καλός παίκτης και γρήγορος. Μετά ο Τριανταφυλλίδης που έκανε καριέρα και στον ΠΑΟΚ. Ο Βαγγέλης ο Καπετανίδης ήταν πάρα πολύ καλός αμυντικός παρά τα προβλήματα που είχε με τα γόνατα. Ο Αβραμίδης επίσης αν και όταν ήρθα εγώ,  ηλικιακά είχε μεγαλώσει.

Ερώτηση: Κάποιος παράγοντας που σου έχει μείνει από εκείνη την εποχή;

Απάντηση: Σίγουρα ο αείμνηστος Χρήστος Μπάτσης, ο πρόεδρος. Με φέρθηκε πολύ καλά.  Ηταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. Εγώ το λέω παντού,  τις καλύτερες μου ποδοσφαιρικές στιγμές μου τις έχω περάσει στην Καβάλα.  Το λέω σε όλους.  Δυστυχώς μετά το πρόβλημα του τραυματισμού μου, αναγκάστηκα να φύγω.

Όταν ήρθα ήταν προπονητής ο Μαριάνι, που ήταν καλός προπονητής αλλά ήταν άτυχος στην αρχή με τα αποτελέσματα. Σίγουρα μετά ο Δανιήλ ήταν πολύ καλός προπονητής και φάνηκε αυτό γιατί έκανε καριέρα σε μεγάλες ομάδες.

Ερώτηση: Ο κόσμος σ` είχε αγαπήσει εδώ στην Καβάλα.

Απάντηση: Ναι το ένιωθα στο πετσί μου. Στη μνήμη μου, αυτό μου έχει μείνει περισσότερο. Όταν ήρθα στην Καβάλα από την Καλαμάτα  ήμουν 27 χρονών, έπαιζα πιο πολύ με την πείρα αλλά και τη δύναμη. Πάντα έδινα το 100%  από τον ευατό μου.

Εχω πολλές καλές αναμνήσεις με τους φιλάθλους της Καβάλας.

Ερώτηση:  Βέβαια την προσφορά σου  την είχε αναγνωρίσει ο κόσμος πολλά χρόνια μετά όταν είχες έρθει με την Καλαμάτα σε άλλο πόστο.

Απάντηση: Ναι ακριβώς, το θυμάμαι. Τότε ήταν προπονητής ο Ζαϊρζίνιο και όλοι θέλανε να τον δούνε, να τους υπογράψει αυτόγραφο.  Εκείνη τη μέρα ήρθε κάποιος φίλαθλος και μου έδωσε λουλούδια και ο Ζαϊρζίνιο νόμιζε ότι ήταν γι` αυτόν.

Ερώτηση: Από το ποδόσφαιρο τι σου έχει μείνει;

Απάντηση: Κοίταξε πολλά μου έχουν μείνει. Αν δεν είχα τον τραυματισμό μου που σίγουρα συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, μπορεί ακόμη να ήμουν στην Καβάλα.

Αγαπάω την πόλη, τον κόσμο. Ήμουν πολύ ευχαριστημένος.

Ερώτηση: Η Ελλάδα είναι  η δεύτερη πατρίδα σου;

Απάντηση: Τώρα ποια είναι η πρώτη πατρίδα. Ήρθα στην Ελλάδα σε ηλικία 21 ετών και τώρα έχω φτάσει στα 67 μου χρόνια.  Εχω δυο παιδιά, μια κόρη που γεννήθηκε στην Καβάλα.  Μεγαλώσανε στην Ελλάδα.

Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλο το φίλαθλο κόσμο της Καβάλας. Σε όλους τους παλιούς μου συμπαίκτες.

Τ. Π

 

Διαβάστε επίσης