• 26 Απριλίου 2024,

O Φίλιππος Μανωλούδης από την Καβάλα νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας του Τόκιο

 O Φίλιππος Μανωλούδης από την Καβάλα νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας του Τόκιο

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο νεαρός Έλληνας κιθαρίστας Φίλιππος Μανωλούδης από την Καβάλα κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 65ο Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας του Τόκιο, τον παλαιότερο και σημαντικότερο διαγωνισμό κιθάρας στην Ιαπωνία ο οποίος διοργανώνεται  από την Ιαπωνική Ομοσπονδία Κιθαριστών.

Ο ταλαντούχος Έλληνας μουσικός ο οποίος έχει ήδη τιμηθεί με πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία μίλησε στο GreeceJapan.com για τις εντυπώσεις του από το διαγωνισμό και την Ιαπωνία. «Οι εντυπώσεις μου από το διαγωνισμό και την Ιαπωνία είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Αν δεν απατώμαι, πρόκειται για τον παλαιότερο διαγωνισμό κλασικής κιθάρας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με ιστορία 65 χρόνων.

Διαβάζοντας τη λίστα των βραβευθέντων προηγούμενων διοργανώσεων, ξεχωρίζουν πολλοί κορυφαίοι καλλιτέχνες της σημερινής διεθνής κιθαριστικής σκηνής. Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι δίπλα σε ονόματα τέτοιου βεληνεκούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, επρόκειτο για έναν εξαιρετικά διοργανωμένο διαγωνισμό, που φέρθηκε σε όλους εμάς τους συμμετέχοντες με επαγγελματισμό και σεβασμό, καθώς μας παρείχαν ό,τι χρειαζόμασταν. Η αίθουσα (Hakuju Hall) είναι ίσως η καλύτερη που έχω εμφανιστεί μέχρι στιγμής: είχε την ιδανική ισορροπία στην ακουστική της, ώστε να ακούγεται η κιθάρα καθαρά μέχρι και στην τελευταία θέση.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν μια εξαιρετική εμπειρία, από την αρχή μέχρι το τέλος της διοργάνωσης. Ύστερα από τις ημέρες του διαγωνισμού, είχα τη χαρά να περάσω μια εβδομάδα στο Κιότο και στο Τόκιο, απολαμβάνοντας το ταξίδι στην Ιαπωνία.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τη χώρα σας και ομολογώ πως μαγεύτηκα από την ομορφιά της. Η αρχιτεκτονική, η φύση, καθώς και η αρμονία των δύο με γοήτευσαν ιδίαιτερα, ειδικότερα στο Κιότο. Πρόλαβα να επισκεφθώ τα κύρια αξιοθέατα (Φουσίμι Ινάρι, Κινκάκου-τζι, Ριόαν-τζι) και το Δάσος των μπαμπού στην Αρασιγιάμα.

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την ιαπωνική κουλτούρα μέσα από τα τοπία και τα αξιοθέατα, αλλά και από το φαγητό της. Οτιδήποτε γεύτηκα ήταν εξαιρετικό, με κορυφαίο το σούσι σε ένα εστιατόριο κοντά στο λιμάνι του Τόκιο (πήγα στις 7 το πρωί για να προλάβω τα φρεσκότερα ψάρια).

Το Τόκιο είχε μια διαφορετική γοητεία από το Κιότο, αυτή της μεγαλούπολης. Εντυπωσιάστηκα από τις συγκοινωνίες του και την ακρίβειά τους, καθώς και από το πόσο καθαρό ηταν. Ο αμοιβαίος σεβασμός που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα σε μια τέτοια πόλη αισθητά πιο εύκολη για όλους.

Δυστυχώς δεν πρόλαβα να γυρίσω το Τόκιο όσο θα ήθελα, λόγω των υποχρεώσεων που είχα τις μέρες που ήμουν εκεί. Ήδη ανυπομονώ όμως για την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Ιαπωνία, το Νοέμβρη του 2023. Χάρη στο διαγωνισμό, είμαι προσκεκλημένος για ρεσιτάλ κιθάρας την ερχόμενη χρονιά, οπότε θα φροντίσω να απολαύσω το Τόκιο ακόμα περισσότερο! »

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 2001 και είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καβάλας. Ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας στην ηλικία των 7 ετών με τον κ. Αλέξανδρο Παρισίδη και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2018 από την τάξη του κ. Φώτη Κουτσοθόδωρου, λαμβάνοντας το δίπλωμά του με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο”.

Από τον Οκτώβριο του 2019, φοιτά στην Ακαδημία Μουσικής Τέχνης του Ντάρμσταντ της Γερμανίας, στην τάξη του καθηγητή Tilman Hoppstock. Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία και Ιταλία. Τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία σε 6 πόλεις της Βουλγαρίας ενώ τον Νοέμβριο του 2019 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχει αποσπάσει βραβεία σε περίπου 30 διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Το 2021/22 ήταν ο νικητής του “Deutscher Gitarrenpreis 2021”, του “Antwerpen Guitar Festival Competition”, του “Koblenz International Guitar Competition 2022” καθώς και του “65th Tokyo International Guitar Competition”.

Του έχει επίσης απονεμηθεί το βραβείο «Young Artist of Changsha» στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας Changsha της Κίνας το 2021. Μαζί με τρεις φίλους και συμφοιτητές του από την Ακαδημία Μουσικής Τέχνης του Ντάρμσταντ, σχηματίζει το “Foursome Guitar Quartet” και εμφανίζονται συχνά στη Γερμανία και στο εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια κιθάρας (masterclasses) με παγκοσμίου φήμης κιθαριστές, όπως τους Leo Brouwer, David Russell, Ricardo Gallen, Marcin Dylla, Aniello Desiderio, Zoran Dukic, Hubert Käppel και Oscar Ghiglia.

Πέρα από τις μουσικές του δραστηριότητες, έχει πάθος με τα μαθηματικά και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μαθηματικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (2015-2017). Το 2023 θα εμφανιστεί σε Ιταλία, Αμερική, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία και Ιαπωνία. Παίζει με κιθάρες του Καβαλιώτη κατασκευαστή Χαράλαμπου Κουμρίδη (Koumridis Handmade Classical Guitars).

Πηγή: www.greecejapan.com

Διαβάστε επίσης