• 28 Μαρτίου 2024,

«Ο Κ. Κατσιμίγας έχει γνώση κι εμπειρία στην Τ.Α.»

 «Ο Κ. Κατσιμίγας έχει γνώση κι εμπειρία στην Τ.Α.»

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ με την παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα είναι ο συμπολίτης καθηγητής μέσης εκπαίδευσης Δημήτρης Λυμπεράκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται στα κοινά. Απ’ ότι φαίνεται πείστηκε από τον κ. Κατσιμίγα, για την οποίο δήλωσε ότι διαθέτει γνώση κι εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λυμπεράκης στην ΠΡΩΙΝΗ αναφέρει τα ακόλουθα:

ΕΡ: Ποιός είστε κ. Λυμπεράκη;

ΑΠ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Αποφοίτησα από τη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης). Έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Διδακτική, Παιδαγωγική και Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Υπηρετώ το δημόσιο Ελληνικό σχολείο επί 32 έτη, ως φιλόλογος Γενικού Λυκείου (αυτήν την περίοδο είμαι υποδιευθυντής στο 2ο ΓΕΛ Καβάλας). Θήτευσα επί σειρά ετών ως μέλος του Δ.Σ πολιτιστικών συλλόγων, ως ταμίας της ΕΛΜΕ Καβάλας και ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βαυαρίας. Είμαι παντρεμένος με την Αναστασία Αγγελοπούλου κι έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά ,28 και 24 ετών.

ΕΡ: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να αποδεχθείτε την πρόταση του κ. Κατσιμίγα;

ΑΠ: Ως ενεργός, πολιτικά, άνθρωπος είχα συμμετάσχει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ελευθερούπολης και στη συνέχεια στο δήμο Παγγαίου. Έχοντας επομένως συγκεντρώσει ένα πολύτιμο, κατά τη γνώμη μου, πολιτιστικό και πολιτικό φορτίο εμπειριών θέλησα να ενεργοποιηθώ και στις περιφερειακές εκλογές ΑΜ- Θ. Η πρόταση που μου έγινε από τον κ. Κατσιμίγα και η συνάντησή μου μαζί του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχα συλλέξει, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολιτική, κι όχι μόνο, οξυδέρκεια, με γνώση για την ιστορία της περιοχής, με ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα και για έναν μηχανικό που διαθέτει επιστημονική γνώση και μεγάλη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια που από το 1991 πολιτεύεται με αποκορύφωμα τη θητεία του ως Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ- με Περιφερειάρχη τον κ. Γιαννακίδη (2011-2014). Προέκυψε λοιπόν, φυσικά και ασμένως, μια αλληλοεκτίμηση και απόφαση συνεργασίας στις προσεχείς εκλογές ανθρώπων που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς και όνειρα για την περιοχή τους.

ΕΡ: Μέχρι τώρα η εμπειρία της προεκλογικής προσπάθειας σας είναι θετική ή αρνητική;

ΑΠ: Ανήκω, μάλλον, στην κατηγορία των πολιτών που έχει επιλέξει την ενεργό συμμετοχή κι όχι το χειροκρότημα. Έχω βιώσει το παράπονο των συμπολιτών μου, την αγανάκτηση, τη διάψευση των ελπίδων τους, την οργή αλλά και την συμπάθεια και την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Δεν είμαι ούτε κι επιδιώκω να γίνω πολιτικός που χτυπά πλάτες, που λέει γλυκόλογα και κάνει χειραψίες στους παππούδες και τις γιαγιάδες κάθε 4 χρόνια, που ποζάρει επιτηδευμένα κι ατσαλάκωτα. Παραμένω ένας καλός φίλος, συνάδελφος, σύντροφος, σύζυγος και πατέρας. Επομένως μόνο ως θετική μπορώ να αποτιμήσω τη μέχρι στιγμής προεκλογική προσπάθειά μου.

ΕΡ: Τα προηγούμενα 5 χρόνια η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ (συμπεριλαμβανομένου του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη) έκανε έργο στην Π.Ε. Καβάλας;

ΑΠ: Δεν ανήκω σε εκείνους που αρέσκονται να λειτουργούν ισοπεδωτικά στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από πολιτικούς αντιπάλους. Η πραγματικότητα όμως βοά ότι η περιφέρεια της ΑΜ-Θ είναι η προτελευταία ως προς τις δυνατότητες απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων από το Ευρωπαικό Διαρθρωτικό Ταμείο (ΕΣΠΑ), ότι αρκείται να λειτουργεί ως απλός τεχνικός σύμβουλος, ότι αρέσκεται να παίζει το ρόλο του διαχειριστή και διεκπεραιωτή. Για τους υπάρχοντες πόρους δε διαθέτει τρόπους ξεκλειδώματος, για μία περιφέρεια- πύλη προς Ανατολική Ευρώπη, Ασία κι Εύξεινο Πόντο η αντίδραση της διοίκησης είναι να την αντιμετωπίζει ως συνοριακή παραμεθόριο της πατρίδας μας. Μολονότι έχει τόσο εύφορους κάμπους ( Παγγαίου και Χρυσούπολης), εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προιόντα, την όμορφη Θάσο- ναυαρχίδα του τουρισμού μας,  τους  βιότοπους, τις ακιδογραφίες και τις βραχογραφίες τα μοναστήρια και τα αρχαιολογικά ευρήματα του Παγγαίου, το γεωθερμικό πεδίο του Ακροποτάμου, το φράγμα του Μαρμαρά, τα λουτρά των Ελευθερών, το δασικό χωριό, παρέμεινε απλώς θεατής του πλημμυρισμένων τεναγών των Φιλίππων. της καταλήστευσης  και καταστροφής της περιουσίας μας (Λουτρά Ελευθερών και δασικό χωριό) και με σπασμωδικές κινήσεις, ετεροχρονισμένες και ασυντόνιστες επιχειρεί, προσφάτως, να «αναγείρει» γέφυρες και να « μελετήσει» τα κακώς κείμενα. Μεγαλύτερη βέβαια απόδειξη αναποτελεσματικότητας είναι η ανύπαρκτη προσπάθεια , εδώ και 5 χρόνια, στοιχειώδους συντήρησης του αμφιθεάτρου «Γ. Παυλίδης», η κατάσταση του οποίου αποτελεί όνειδος για την Καβάλα και δείγμα της πολιτιστικής «ευαισθησίας» των διοικούντων.

ΕΡ: Από τις προτάσεις τις παράταξης σας, ποια θα ξεχωρίζατε ως τη σημαντικότερη όσον αφορά την Π.Ε. Καβάλας;

ΑΠ: Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών ( λιμένες και συνδυασμένες μεταφορές), καθώς και τα έργα βελτίωσης των συνθηκών άρδευσης στη Χρυσούπολη και τα τενάγη των Φιλίππων. Η δημιουργία λιμενικών υποδομών αποτελεί προυπόθεση της αναβάθμισης των 2 μεγάλων λιμανιών της περιφέρειας, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Η συνεργασία των 2 λιμανιών είναι απαραίτητη προς όφελος της περιοχής μας και της πατρίδας γενικότερα. Ταυτόχρονα απαιτείται η άσκηση πίεσης για την ολοκλήρωση των μελετών σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Ν. Καρβάλης με τους Τοξότες Ξάνθης, στο πλαίσιο του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης- Αλεξανδρούπολης και η σύνδεση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με το βουλγαρικό, μέσω Κομοτηνής- Ποντκόβα. Η χρηματοδότηση του έργου εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων της δυτικής πεδιάδας του Νέστου –που αποτέλεσε αντικείμενο έριδας ανάμεσα στο Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για το ποιός φταίει που κινδύνευσε να χαθεί η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ)- από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και η αποστράγγιση των τεναγών των Φιλίππων, με τις δυνατότητες που η νέα τεχνολογία παρέχει, αποτελούν έργα προτεραιότητας για τη δική μας παράταξη.

ΕΡ: Βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου η αντιπαράθεση Μέτιου- Τοψίδη. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

ΑΠ: Δεν γνωρίζω αντίστοιχη περίπτωση ανθρώπων που συν-διοικούν να κατέρχονται σε εκλογική διαδικασία ως πολιτικοί αντίπαλοι, προσπαθώντας να πείσουν τους συμπολίτες, και του εαυτούς του ίσως, ότι οι μεν είναι ικανότεροι των δε. Αδυνατώ να ερμηνεύσω, πολιτικά τουλάχιστον, συμπεριφορές απαξίωσης των πολιτικών(;) αντιπάλων τους, με τους οποίους συμπορεύονται επί μία 5ετία. Νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια αποπνέει μια βαθιά κομματική νοοτροπία, απαξιωμένη εδώ και πολύ καιρό, η οποία κινείται ανάμεσα στα όρια της παλαιοκομματικής ιδεοληψίας και του πολιτικού παλιμπαιδισμού και δεν κομίζει τίποτε το καινούργιο κι ελπιδοφόρο, παρά μονάχα ένα φορτίο ανάμεικτων προσπαθειών αυτοπροβολής και κομματικής οίησης.

ΕΡ: Γιατί δεν είναι ενωμένη στις εκλογές της Περιφέρειας ΑΜΘ η Κεντροαριστερά;

ΑΠ: Γνωρίζω ότι έχουν γίνει προσπάθειες συμπόρευσης των πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Δυστυχώς αυτές δεν ευοδώθηκαν, με ευθύνη όχι του κ. Κατσιμίγα και της παράταξης που εκπροσωπούμε. Ίσως επικράτησε η στρατευμένη και στενά εξαρτημένη κομματική λογική της αυτόνομης καθόδου, η εκ των Αθηνών εκπορευόμενη λογική , η οποία, δυστυχώς, πολλές φορές οδηγεί και σε λεκτικά ατοπήματα και εκφραστικές ακροβασίες, που χαιδεύουν το θυμικό αλλά απέχουν από την πραγματικότητα. Οψόμεθα εις Κομοτηνήν, μετά τα αποτελέσματα των επαναληπτικών περιφερειακών εκλογών.

ΕΡ: Η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι διαφορετική λόγω των απαραίτητων συνεργασιών. Ποια στάση θα κρατήσει η παράταξη σας;

ΑΠ: Η υιοθέτηση και εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναδιαμορφώνει το μετεκλογικό τοπίο. Αμβλύνει τις πολιτικά εγωπαθείς συμπεριφορές, προσγειώνει τις υπερφίαλες διοικητικές νοοτροπίες, λειαίνει τις γωνίες του κομματικού τακτικισμού. Παράλληλα θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους με τις εκλογικές διαδικασίες, υπενθυμίζοντάς τους, εμφαντικά, ότι εκλέγονται για να υπηρετήσουν το συλλογικό συμφέρον. Σταθμίζοντας, επομένως, τις διαθέσεις των πολιτικών αντιπάλων, τις προθέσεις συνεργασίας και την ειλικρινή διάθεση για συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της περιφέρειας ΑΜ-Θ κι αφορμώμενοι εκ των «ομόρων» ιδεολογικά, νομίζω, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμπορευτούμε και να συμ-παράγουμε το όποιο βέλτιστο έργο για την περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και εύχομαι Καλή ανάσταση

 

Διαβάστε επίσης