Ο Κώστας Τάτσης μιλά για τον Θόδωρο Καλλιοντζή και τη μεταξύ τους σχέση

 Ο Κώστας Τάτσης μιλά για τον Θόδωρο Καλλιοντζή και τη μεταξύ τους σχέση

Ο πρώην πρόεδρος της Διευρυμένης Κώστας Τάτσης γνώριζε καλά τα προβλήματα υγείας του πρώην Νομάρχη, με τον οποίο όπως δηλώνει μιλούσαν μέχρι πρόσφατα στο τηλέφωνο. Κλήθηκε από την Πρωινή να γυρίσει το χρόνο πίσω, τότε που ξεκινούσε η μεταξύ τους φιλία και συνεργασία. Η συνέντευξη του Κώστα Τάτση δόθηκε χθες, στο ράδιο Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Η μέρα ξεκίνησε με μια κακή είδηση…

Απ: Δεν μπορεί να είναι καλή η μέρα όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μια απώλεια και προσωπική και γενική απώλεια ενός ανθρώπου με τον οποίο 12 χρόνια συμπορευτήκαμε με πάθος, με εμπιστοσύνη, με αμφιβολίες, με δύναμη, με αδυναμίες. 12 χρόνια πολιτικής συμβίωσης είναι μια κατάσταση εξαιρετικά σημαντική για τον καθένα από εμάς που συμμετείχαμε σε αυτή τη διαδικασία.

Ερ: Με τον Θεόδωρο Καλλιοντζή γνωριστήκατε κατά κάποιο τρόπο τότε που αναλάβατε τη Διευρυμένη και τη Νομαρχία Καβάλας, από εκεί ξεκινάει η κοινή σας πορεία;

Απ: Με τον Θεόδωρο γνωριστήκαμε όταν υπήρχε ακόμη ο θεσμός των νομαρχιακών συμβούλων που εκλέγονταν σε κάθε επαρχία του Νομού Καβάλας. Ένας σε κάθε επαρχία. Τότε ήμουν πρόεδρος στην Νομαρχιακή της Ν. Δ και έψαχνα λοιπόν να βρω ανθρώπους ικανούς να ανταποκριθούνε στις ανάγκες αυτού του θεσμού.  Θυμάμαι ο γραμματέας που είχα τότε ότι μου είπε: « πρόεδρε έρχεται ένας νέος φοιτητής του πανεπιστημίου από τα Γιάννενα και το βλέπω πολύ ενδιαφέρον και πολύ ζωηρό πάνω στην πολιτική».  Εγώ τον φώναξα, μιλήσαμε μαζί του και του είπα ότι: « θα σε βάλω υποψήφιο στην επαρχία Καβάλας».  Μιλάμε για τη δεκαετία του `80.  Μου είπε: « όχι εγώ θέλω να πάω στην Ελευθερούπολη δηλαδή στην επαρχία Παγγαίου ». Κάθε δυο χρόνια ήταν αυτές οι εκλογές. Πράγματι έκανε ένα φοβερό αγώνα και εξελέγη. Εγώ παρακολούθησα τον αγώνα του και ενθουσιάστηκα. Την άλλη διετία του λέω να πάει πάλι στο Παγγαίο και αυτός μου απάντησε ότι θέλει να πάει στην Καβάλα και την επόμενη στη Χρυσούπολη. Στο μυαλό του είχε βάλει το πολιτικό του άπλωμα σε όλο το νομό της Καβάλας. Είχε οραματιστεί και είχε  προγραμματίσει την πολιτική του σταδιοδρομία. Βρήκε οπότε ένα πεδίο πολύ έτοιμο, όπως ο ίδιος είχε ετοιμάσει. Μια δυνατή πολιτική κινητικότητα  για το όνομα του που σίγουρα  έδωσε μεγάλα ποσοστά στην προσπάθεια όλων μας να εκλεγούμε στην πρώτη μας περίοδο ως Διευρυμένη.

Ερ: Σαν Νομάρχης έδινε μεγάλη σημασία στα έργα και βέβαια τότε οι Νομαρχίες είχαν χρήματα και έκαναν έναν ουσιαστικό προϋπολογισμό, ένα ουσιαστικό τεχνικό πρόγραμμα. Είχαν τη δυνατότητα να δημοπρατούν, να εκτελούν έργα.

Απ: Βεβαίως. Δεν άπλωνε όμως πολύ, αρμοδιότητες στους νομαρχιακούς συμβούλους παρά μόνο σε 2-3 άτομα τα οποία είχε εξαιρετική εμπιστοσύνη.  Ήθελε πάντοτε  να έχει τον πρώτο λόγο, την απόφαση, τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα του θα υλοποιηθεί.  Γι` αυτό πάντοτε θα ήταν αυτός πίσω από κάθε προσπάθεια. Ήταν δημιουργικός.

Ερ: Από το 2011 και μετά που ποια δεν είναι Νομάρχης, είναι δημοτικός σύμβουλος, έχει και τις αποφάσεις σε εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη, εκεί έχετε επικοινωνία;

Απ: Βεβαίως έχουμε επικοινωνία.  Είχαμε επικοινωνία γιατί στον τομέα των θεμάτων της δικαιοσύνης είχα  μια εμπειρία πάνω σε αυτό, δεδομένο ότι το πρόσωπο αυτό που κίνησε αυτή την κακοήθη συμπεριφορά ας πούμε, αυτή η κοπέλα, ήρθε πρώτα σε μένα και μου ζήτησε να κάνουμε ένα πρόγραμμα με αυτό που έκανε η Νομαρχία. Εγώ κατάλαβα ότι ήταν τέτοια η πίεση της, πονηρεύτηκα  και πήρα τηλέφωνο τον Νομάρχη της Δράμας και του είπα με πολιορκεί αυτή παρά το γεγονός ότι την εκτιμώ και μου είπε αυτός: « πρόσεχε μην ακουμπάς,  μην την πλησιάζεις, είναι επικίνδυνη». Έτσι λοιπόν την απομάκρυνα.  Που πήγε δεν ξέρω, ίσως στα στελέχη της Νομαρχίας, δεν το έμαθα διότι δεν είχα ενημερωθεί σχετικά, ήμουν τότε πολύ απασχολημένος αλήθεια  με την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είχα παρακολουθήσει την εξέλιξη. Φαίνεται ότι κάποιοι έπεσαν στην παγίδα ή κάποιοι συμμετείχαν στην παγίδα. Όχι όμως ο Νομάρχης.

Ερ: Τώρα που ήταν άρρωστος, είχατε επικοινωνία μαζί του;

Απ: Μιλούσα τακτικά μαζί του. Έχω λίγες μέρες που έπαψα, δεν απαντούσε το τηλέφωνο του.  Κατάλαβα ότι κινδυνεύει ή είναι σε καραντίνα ενώ και εγώ είμαι 6 μήνες στη Θάσο απομονωμένος με τη γυναίκα μου. Δεν είχα τη δυνατότητα να τον δω προσωπικά αλλά μιλούσαμε τακτικά. Προσπαθούσα να του δώσω κουράγιο μέσα από τις δικές μου γνώσεις ως γιατρός, πνευμονολόγος. Το τελευταίο 20μέρο τον έχασα και αυτό μου έδωσε την υποψία ότι βρίσκεται στο τέλος του. Ο Θεόδωρος ήταν δυνατός άνθρωπος με ευγενείς φιλοδοξίες, με πολιτικές φιλοδοξίες. Είχε μια τάση να συγκρούεται πάνω στις ιδέες του, στις αντιλήψεις του. Έκανε οικογένεια, είχε τα παιδιά του, τα οποία είναι πάρα πολύ καλά. Ο γιός του στην Αμερική για το οποίον υπερηφανεύονταν και το έλεγε με καμάρι.

Ερ: Ο Θεόδωρος Καλλιοντζής ήθελε να εκλεγεί βουλευτής, αυτός ήταν ο μεγάλος του στόχος;

Απ: Ναι και θα μπορούσε να είναι αλλά είχε ένα μειονέκτημα σε αυτό το σημείο, ότι συγκρούονταν. Δεν έκανε πίσω.  Οι συγκρούσεις καμία φορά δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και αρνητικά αποτελέσματα.  Ήταν πολιτική φυσιογνωμία.  Θα μπορούσε να διαπρέψει και στο βουλευτικό αξίωμα.

 

Διαβάστε επίσης