Δηλώσεις μετά την ψήφιση δημοτικών τελών με αποδοχή της πρόταση της αντιπολίτευσης

 Δηλώσεις μετά την ψήφιση δημοτικών τελών με αποδοχή της πρόταση της αντιπολίτευσης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης η πρόταση της αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη του 2021. Τα οποία περιλαμβάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές της πρότασης της διοίκησης. Την πρόταση παρουσίασε ο κ. Ξανθόπουλος αλλά ουσιαστικά είχε στήριξη από την παράταξη της κ. Τσανάκα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ειδικά η κ. Ιωσηφίδου αναφέρονταν στην ουσία της πρότασης σα να ήταν δική της! Στην ψηφοφορία η πρόταση της αντιπολίτευσης έλαβε 15 ψήφους ενώ της διοίκησης 13. Υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης ψήφισε και η παράταξη του κ. Παππά. Ο Γιάννης Προμούσας δήλωσε την παρουσία του. Οι παρατάξεις Βέρρου και Ποτόλια απέρριψαν και τις δύο προτάσεις. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη ως προς το νόμιμο όσων υπολογίζει και περιλαμβάνει. Ο κ. Παππάς παρά το ότι ψήφισε την εισήγηση που εγκρίθηκε δήλωσε στη συνεδρίαση ότι δεν πιστεύει ότι η πρόταση θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη! Αν δεν εγκριθεί, το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν εγκριθεί τότε θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ο προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας για το 2021.

Δηλώσεις στην επόμενη μέρα

Βαγγέλης Παππάς: «Τη Δευτέρα η διοίκηση απέσυρε το θέμα των δημοτικών τελών για να συνεννοηθούμε. Να διαμορφώσουμε την καλύτερη πρόταση για το συμφέρον των πολιτών της Καβάλας. Δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε και δεν μπήκε καν στον κόπο ο οικονομικός διευθυντής να πει ότι κάποια στοιχεία από την πρόταση (την πρόταση της αντιπολίτευσης) μας είχανε διαφύγει ως προς τον καταρτισμό της πρότασης της υπηρεσίας. Θα έπρεπε να δεχθεί να τα ενσωματώσει και να έχουμε μια συνολικά καλύτερη πρόταση. Είπε προσχηματικά ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης υπολογίζει τα τετραγωνικά ενώ στην ουσία η μεθοδολογία ήταν ακριβώς ίδια. Δεν μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είπα ότι είμαι πολύ στενοχωρημένος για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Ο κάθε ένας τραβάει το δικό του ρόλο. Είπα επίσης ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε, που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Που δεν μπορούμε να πούμε ότι και κάποιος άλλος ίσως λέει κάτι σωστό.  Αυτό το σωστό να το ενσωματώνουμε στη δική μας πρόταση.  Η απόρριψη της άλλης πρότασης έγινε καθαρά προσχηματικά από την υπηρεσία. Η πρόταση που επικράτησε στην ψηφοφορία δεν θα περάσει από την Αποκεντρωμένη επειδή δεν συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας, όπως είναι απαραίτητο. Άρα λοιπόν για την τιμή των όπλων κι επειδή δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε… Μόνο για την τιμή των όπλων και να συνέλθουν επιτέλους είπα ότι ψηφίζω την άλλη πρόταση. Λέω λοιπόν ότι κάτω από εκβιασμούς κι αδιαφορίες εγώ δεν πρόκειται να βοηθήσω. Θέλω να πω επίσης ότι ο οικονομικός διευθυντής είναι σε πλήρη τρικυμία. Δεν μπορεί να εξηγήσει. Δεν μπορεί να δώσει καθοριστικές απαντήσεις. Όλο αυτό πρέπει να μας κάνει να συνέλθουμε για να συμφωνήσουμε αυτοί που μπορούμε. Αυτοί που δεν μπορούν να συμφωνήσουν μπορούν να μείνουν απέξω. Η διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συνθέσει».

Γιάννης Προμούσας: « Η πρόταση της άλλης πλευράς είχε κάποιο θέμα. Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολούθησε. Η οποία δεν είναι σύμφωνη με την Κ.Υ.Α. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Είμαι σίγουρος ότι ως απόφαση δεν θα περάσει από την Αποκεντρωμένη. Δεν μπορούσα να ψηφίσω την πρόταση. Αν ήταν σωστή στη μεθοδολογία της  τότε θα ήταν μια πρόταση που θα μπορούσε να σταθεί. Δήλωσα την παρουσία μου κατά την ψηφοφορία προσπαθώντας να είμαι σε μια πιο κοντινή γραμμή με την παράταξη μου. Το θεώρησα πιο σωστό και πιο έντιμο. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση από εδώ και πέρα στον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με ‘μενα και την παράταξη της κ. Τσανάκα. Είναι ένας άνθρωπος απόλυτα δημοκρατικός. Δεν έδωσε καμία γραμμή. Βλέπετε άλλωστε και την στάση του κ. Καλανταρίδη. Θεώρησε ότι επειδή κι άλλη πρόταση είχε θέμα- κάτι με το οποίο συμφωνώ- προτίμησε να αποχωρήσει εντελώς από τη συνεδρίαση».

Θόδωρος Μουριάδης: « Εγώ δεν θα σταθώ στο ότι θα καθυστερήσει ο προϋπολογισμός. Θα μιλήσω για την ουσία του πράγματος για το τι έγινε την Τετάρτη. Δεν είμαι χαζός να μην θέλω να μειώσω κι άλλο τα τέλη. Εγώ δεν θα κέρδιζα ως Δήμαρχος αν μειώνονταν κι άλλο τα τέλη. Όμως τα πράγματα δεν είναι. Για να είναι κάποιος αρεστός λαμβάνει αποφάσεις που δεν στέκουν. Τα τέλη υπολογίζονται με συγκεκριμένο τρόπο κι αυτός αφορά τα έσοδα σου έως ένα σημείο. Στην προκειμένη περίπτωση ως την 31η Οκτώβρη φέτος. Βάλαμε ένα ποσοστό έκπτωσης σύμφωνα με την προεκτίμηση των εισπράξεων που θα έχουμε. Υπολογίσαμε επίσης τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν. Κι όσα έχουν εκκαθαριστεί. Έτσι βγαίνει το νούμερο των εσόδων. Υπολογίζεις τα έξοδα κτλ. Να σχολιάσω αυτά που λέει ο κ. Βαγγέλης Παππάς. Εντάξει, να συνεννοηθούμε. Αλλά να συνεννοηθούμε στο τι; Στο πως υπολογίζουν τα τετραγωνικά; Είναι τεχνικό το θέμα. Στο λέει ο νόμος. Δεν είναι στο χέρι μας. Για αυτόν τον λόγο όταν η απόφαση πάει στην Αποκεντρωμένη το πιο πιθανό είναι να απορριφθεί. Διότι είναι αρνητική η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λοιπόν ήταν ένα μέτωπο κατά του Μουριάδη και όχι η ουσία. Δεν ακούγανε. Έλεγα για τον τρόπο υπολογισμού. Είπα για τις μειώσεις στους οικονομικά αδύναμους αναλυτικά, μεγάλες μειώσεις. Παρόλα αυτά επέμεναν στα τετραγωνικά μέτρα. Με προεξάρχουσα την κ. Ιωσηφίδου. Η οποία τα γνωρίζει όλα πλέον. Αυτήν την στιγμή είναι το πιο σίγουρο ότι η απόφαση δεν θα εγκριθεί στην Αποκεντρωμένη. Διότι ο υπολογισμός δεν γίνεται σύμφωνα με τον τρόπο που πρέπει και δεν είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός. Ελπίζω η Αποκεντρωμένη να δει την απόφαση πάρα πολύ γρήγορα . Όταν κάτι απορρίπτεται επειδή δεν είναι σύννομο επιστρέφει πίσω. Επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο κι έστω με την πρόταση του Δημάρχου εγκρίνεται. Ίδιο θέμα υπάρχει σε πολλές πόλεις κι έτσι  σύντομα θα υπάρξει και σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών».

Κώστας Κουνάκος: « Εκπλήσσομαι με όσα συμβαίνουν. Και από παρατάξεις που διοίκησαν το Δήμο. Θα ξαναμπούμε σε διαδικασία να το δούμε το θέμα (στο Δημοτικό Συμβούλιο). Κι όλα αυτά γιατί; Για 1,5 ευρώ το μήνα … Αυτή είναι όλη η ιστορία. Δύο χρόνια μιλάμε για μικροποσά. Δεν θα εγκριθεί η απόφαση. Στερείται τεκμηρίωσης. Θα γκρεμιστεί η απόφαση. Το ξέρουνε όσοι την ψήφισαν. Δυστυχώς αντί να συνθέσουμε προσπαθούμε καθημερινά να διασπείρουμε τη διχόνοια και το μίσος».

 

Διαβάστε επίσης