Dark Mode Light Mode

Ο κρυμμένος ..θησαυρός

Του Κώστα Π. Παπακοσμά*

 

Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χωρίς αξιοποίηση στην Καβάλα. Ανεκτίμητη και συνάμα αναξιοποίητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου . Κτίρια και χώροι που για να γίνουν ή να αποκτηθούν κόστισαν εκατομμύρια ευρώ (ίσως δισεκατομμύρια δραχμές) στο παρελθόν.

Βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας , περιμένουν τη νέα τους χρήση ή και γιατί όχι την κατεδάφιση τους και την επαναχρήση του χώρου που βρίσκονται.

Περιμένουν άραγε ποιους; τους απογόνους αυτών που τα κατασκεύασαν. Εμάς, την γενιά που φοβάται να πάρει αποφάσεις.

Την γενιά που έχει άποψη και γνώμη για όλα αλλά αποφασιστικότητα .. μηδέν.

Αρκετά ο πρόλογος , στην ουσία τώρα.

ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ερίζουν για την κατοχή του Δημόσιο και Δήμος. Εδώ και έξι χρόνια ρημάζει . Μεγάλο μέρος των εσωτερικών εγκαταστάσεων του έχει καταστραφεί.

Η πρόταση που τώρα διαμορφώνεται με την μορφή δηλώσεων, η δημιουργία Ξενοδοχείου. Πριν μερικά χρόνια από τον Δήμο εκπονήθηκε  ένα σχέδιο πιθανών χρήσεων του κτιρίου.

Καμία όμως σοβαρή προεργασία . Καμία, ίσως και από κοινού εκπόνηση μελέτης,  από το Δημόσιο και τον Δήμο για την χρήση του.

ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Περιουσία του Δημοσίου, από το 2009 έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Ο Δήμος ζητά την παραχώρηση σε αυτόν , για να στεγάσει δραστηριότητες του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος επίσης βάζει θέμα χρήσης του κτιρίου.Καμιά απόφαση από το Δημόσιο για το μέλλον του.

ΚΤΙΡΙΟ ΤΕΑΥΚΕ

Δεκαετίες ολόκληρες ρημάζει στην περιοχή πίσω από το Καρνάγιο. Περιουσία του Ι. Κ.Α . έγινε από το υστέρημα των υπαλλήλων Καπνεργατικών Επιχειρήσεων.Η μοναδική του χρήση .. κάποτε αποθήκη για βιβλία των διευθύνσεων εκπαίδευσης.

 

 

ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟ ΠΡΩΗΝ ΕΛΚΕΠΑ

Βρίσκεται στην οδό Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης. Η μοναδική ίσως περίπτωση , που το κράτος το 2010, αξιοποίησε μέρος της περιουσίας του , στεγάζοντας υπηρεσίες , γλιτώνοντας χρήματα από τα ενοίκια που έδινε σε ιδιωτικά κτίρια μέχρι τότε. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του συγκροτήματος κτιρίων παραμένει αναξιοποίητο (Καπναποθήκη) και είναι εκτεθειμένο στην φθορά του χρόνου.

ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Περιουσία του Ε.Ο.Τ. , μόλις τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε για χρήση στον Δήμο Καβάλας. Παρά τις προσκλήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες  από την προηγούμενη Δημοτική αρχή , το κτίριο έχει παραδοθεί στην φθορά του χρόνου.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Κ. ΣΤΗΝ ΟΔΟ Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Παραχωρήθηκε , εδώ και 15 χρόνια, από το Υπουργείο Γεωργίας στον Δήμο Καβάλας και στην τότε κρατική Περιφέρεια. Η ποιο ουσιαστική του  χρήση , η στέγαση του Δημοτικού Μουσείου Καπνού και Δημοτικές υπηρεσίες . Η αιρετή , πλέον Περιφέρεια, το χρησιμοποιεί για αποθηκευτικό χώρο και στέγαση υπηρεσιών , όπως και το Υπουργείο Γεωργίας. Ο Δήμος Καβάλας θα στεγάσει, στους χώρους που του έχουν παραχωρηθεί,  το σύνολο των Δημοτικών  του Υπηρεσιών .

Οι χώροι του κτιρίου είναι τεράστιοι και μπορούν να στεγάσουν πολλές περισσότερες δραστηριότητες.

ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΩΗΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Καβάλας, απέναντι από το κτίριο του Α. Γυμνασίου. Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση στεγάζει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επίσης μεγάλοι χώροι που η χρήση τους θα μπορούσε να ήταν διαφορετική.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Στην κατοχή της Περιφέρειας , χρησιμοποιήθηκε για φύλαξη αρχείων. Κατά καιρούς δαπανήθηκαν χρήματα για την συντήρηση του.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τεράστιο κτίριο έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια . Εγκαταλειμμένο στην φθορά του χρόνου.

ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ

Δημοτικό κτίριο εγκαταλειμμένο, έχουν γραφτεί πολλά για την αξιοποίηση και την χρήση του. Περιμένει κι αυτό..

ΚΤΙΡΙΟ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ

Το σχολείο δεν λειτουργεί και το κτίριο είναι κλειστό.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το ανοιχτό κολυμβητήριο είναι στην παραλία της πόλης , περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Καβάλας. Εγκαταλειμμένο τόσο το ίδιο όσο και ο μεγάλος περιβάλλον  χώρος του.

Κτίρια στην Καβάλα, ένας «κρυμμένος Θησαυρός»,  περιουσία που μένει ανεκμετάλλευτη ή μερικώς χρησιμοποιείτε.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ; 

ΝΑΙ αρκεί να υπάρχει διάθεση συνεργασίας, αποφασιστικότητας αλλά και εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις .

Το πιο σημαντικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων. Η γραφειοκρατία και οι ελληνικές «καλένδες» μπορούν να επιτρέψουν; Δύσκολη απάντηση.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αντέξει η επόμενη γενιά να πληρώνει την κακοδαιμονία και την αναβλητικότητα της δικιά μας γενιάς.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και ενός διαλόγου , που θα πρέπει όμως να έχει και ημερομηνία περαίωσης, κατά την ταπεινή μου άποψη. Προτείνω:

Α. Την μετατροπή του κτιρίου του Διοικητηρίου Καβάλας σε ξενοδοχείο με ταυτόχρονη χρήση της πισίνας του πρώην κολυμβητηρίου. Δημιουργία ενός πεζοπορικού διαδρόμου, που θα  συνδέει το κτίριο αυτό με την παραλία της Ραψάνης (το έργο της θωράκισης του κόμβου Φαλήρου δίνει την δυνατότητα αυτή,  από την θαλάσσια μεριά). Αυτό θα δώσει την προοπτική δημιουργίας ενός παραλιακού μετώπου από το Πάρκο Φαλήρου μέχρι την άκρη της Παναγίας .

Β. Την μεταφορά των υπηρεσιών που στεγάζονται στο Διοικητήριο Καβάλας , στις κτηριακές εγκαταστάσεις του πρώην Νοσοκομείου αλλά και στο κτίριο του ΤΕΑΥΚΕ. Μετατροπή υπογείου , ισογείου και ίσως και πρώτου ορόφου του κτιρίου του Νοσοκομείου,  σε χώρου στάθμευσης των συναλλασσομένων με τις διοικητικές υπηρεσίες.

Γ. Μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας (διευθύνσεις εκπαίδευσης κ.α.) στα κτίρια (πρώην σώματος στρατού αλλά ίσως και των κτιρίων που στεγάζουν το 5ο Γυμνάσιο) .

Δ. Πρόσκληση στους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων (κυρίως Καπναποθηκών ή πολυκατοικιών) για τον από κοινού σχεδιασμό αξιοποίησης τους που θα συνδυάζεται με τον γενικό σχεδιασμό της πόλης και τις χρήσεις των κτιρίων αυτών .

 

*Ο Κώστας Π. Παπακοσμάς διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Προηγούμενο άρθρο

Σύντομα κανονική λειτουργία του ΕΚΑΒ Θάσου

Επόμενο άρθρο

Εκδήλωση με Σκανδαλίδη