Ο Κυριάκος Κελίδης αποχωρεί από πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καβάλας

 Ο Κυριάκος Κελίδης αποχωρεί από πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καβάλας

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επρόκειτο να συζητηθεί και να εγκριθεί η παραίτηση του κ. Κυριάκου Κελίδη.

Ήταν πρόεδρος στη σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας. Πρόσφατα έγινε το ίδιο και με τον κ. Δασκαλούδη, που ήταν πρόεδρος στη σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συνέντευξη Κελίδη

Ερ: Τι γίνεται και παραιτείστε ο ένας πίσω από τον άλλον; Μετά τον Θανάση Δασκαλούδη, τώρα η δική σας παραίτηση.

Απ: Είναι τώρα ένα διάστημα και με τη ψήφιση του απολογισμού του 2020,  όπου ουσιαστικά θεωρούμε ότι έχουμε καλύψει τους στόχους τους οποίους είχαμε βάλει όταν αναλάβαμε με τον Θανάση Δασκαλούδη τα δυο νομικά πρόσωπα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας. Θεωρούμε ότι είναι καλό να υπάρχει μια ανανέωση. Εμείς πιστεύουμε ότι κάναμε στο μέτρο του δυνατού το καλύτερο με τα δυο νομικά πρόσωπα. Θεωρώ ότι είναι σε ένα καλό επίπεδο για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτό που είχαμε βάλει εξαρχής στόχο, να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας, ουσιαστικά δηλαδή να εφαρμόσουμε τις υπουργικές αποφάσεις που διέπουν στο τρόπο λειτουργίας αυτών των ιδιόμορφων νομικών προσώπων. Επί της ουσίας δεν κάναμε κάτι το επαναστατικό. Κάναμε τα αυτονόητα. Κυρίως αυτό είχε να κάνει με την κατανομή των χρημάτων στις σχολικές μονάδες.

Ερ: Δώσατε ένα μικρό πορτοφόλι σε κάθε διευθυντή σχολείου.

Απ: Τα χρήματα τα οποία διαχειρίζονται οι σχολικές  επιτροπές και έχουν να κάνουνε με τα λειτουργικά έξοδα κανονικά θα πρέπει να γίνονται από την αρχή που έρχονται οι τέσσερεις δόσεις από το υπουργείο εσωτερικών, να γίνονται κατανομές στα σχολεία. Αυτό έχει να κάνει και με τη διαφάνεια. Έχει να κάνει και με ένα δημοκρατικό προγραμματισμό αν θέλουμε να μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση. Κυρίως να ξέρει κάθε σχολείο, τι παίρνει, τι παίρνουν τα υπόλοιπα για να υπάρχει και διαφάνεια και μια  δικαιοσύνη ως προς την κατανομή. Αυτό εμάς βέβαια μας βοήθησε πάρα πολύ και πραγματικά πρέπει να δώσω τα συγχαρητήρια στους διευθυντές των σχολείων που πραγματικά διαχειρίστηκαν αυτά τα ποσά με λελογισμένο τρόπο. Μας βοήθησε πάρα πολύ ώστε να ξεπεράσουμε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που είχανε και τα δυο νομικά πρόσωπα.

Ερ: Παρόλα αυτά δεν συνηθίζεται να παραιτούνται και οι δυο πρόεδροι πριν τελειώσει η θητεία της διοίκησης. Μήπως βιαστήκατε; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο και παραιτείστε;

Απ: Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι ακριβώς αυτό που σας αναφέρω. Είναι μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και με τον Δήμαρχο και με τη διοίκηση του Δήμου. Όπως σας αναφέρω καλό είναι να ανανεώνονται τα πρόσωπα. Να μπαίνει νέο αίμα, καμία φορά είναι πολύ δημιουργικό.

Ερ: Εσείς παραλάβατε και μια σχολική επιτροπή που είχε τη γνωστή εκκρεμότητα με τους απολογισμούς τους οικονομικούς που δεν είχαν εγκριθεί, δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Απ: Δεν είχαν γίνει. Υπήρχε ένα πρόβλημα από το 2015. Αυτό το διοικητικό μέσα σε 1,5 χρόνο, ψήφισε 6 οικονομικούς απολογισμούς.  Δεν το λέω για μένα που ήμουν επικεφαλής του νομικού προσώπου αλλά το λέω για τους υπόλοιπους και κυρίως για τους διευθυντές των σχολείων που ήταν αναγκασμένοι για να λειτουργήσει το νομικό πρόσωπο να ψηφίσουν τους απολογισμούς του 2015, του 2016, του 2017, του 2018, οι οποίοι ουσιαστικά δεν ήταν απολογισμοί της δικιάς μας διοίκησης. Φτάσαμε στο σημείο να μην ψηφίσουν τον απολογισμό του 2020, η παράταξη της κ. Τσανάκα, επικαλούμενοι λόγους οι οποίοι πραγματικά ήταν πολύ επουσιώδεις.

Ερ: Είστε έμπειρος στην τοπική αυτοδιοίκηση αφού ήσασταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο πρώην Δήμο Φιλίππων. Πως ζήσατε αυτή την κατάσταση ο Μουριάδης να μεν είναι Δήμαρχος αλλά μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πως το σχολιάζετε αυτό, λόγω του «Κλεισθένη»;

Απ: Το θέμα αυτό έμπαινε εδώ και χρόνια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάποια στιγμή θα έπρεπε να προχωρήσει η απλή αναλογική. Δυστυχώς δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα. Πραγματικά θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο ώριμοι σε αυτά τα ζητήματα για να τα ξεπεράσουμε. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, υπάρχουν χώρες που λειτουργούν με αυτό το σύστημα. Για παράδειγμα όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση η Αγγλία έχει λύσει αυτά τα προβλήματα εδώ και δεκαετίες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έμπαινε το ζήτημα, τώρα είμαστε μπροστά σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Ισχύουν και τα προσωπικά, όχι μόνο τα πολιτικά. Μπαίνουν και άλλοι παράμετροι όπως για παράδειγμα να υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για την εκλογή του Δημάρχου και ξεχωριστό για τους δημοτικούς συμβούλους. Ήταν ζητήματα τα οποία ήταν καίρια αλλά δυστυχώς όλα αυτά χάνονται στο γεγονός ότι δημιουργούνται πολλές δυσκολίες στην άσκηση της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης