Ο Μεντρεσές στο Σύλλογο των Μικρασιατών

 Ο Μεντρεσές στο Σύλλογο των Μικρασιατών

Τόσο χθες Τετάρτη, όσο και προχθές Τρίτη, η Δήμαρχος Καβάλας, Δ. Τσανάκα, είχε διαδοχικές συναντήσεις με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών. Αυτές οι συναντήσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα. Την ανακοίνωση από την πλευρά της Δημάρχου, ότι ο Σύλλογος αναλαμβάνει τη λειτουργία του κτηρίου του Μεντρεσέ, αφού εδώ και καιρό το δημοτικό έργο έχει ολοκληρωθεί.

Η ευχάριστη έκπληξη κι ανακοίνωση έγινε από την ίδια τη Δήμαρχο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών την Τρίτη. Το Δ.Σ. την επισκέφθηκε εθιμοτυπικά. Αμέσως τέθηκε το θέμα της λειτουργίας του Μεντρεσέ. Προς γενική έκπληξη των μελών του Δ.Σ. η Δήμαρχος τους ανακοίνωσε. ότι αυτοί θ΄ αναλάβουν τη λειτουργία του Μεντρεσέ, για να στεγάσουν εκεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

«Μας ξάφνιασε ευχάριστα» είπαν εκπρόσωποι του συλλόγου στην εφημερίδα μας, για το ραντεβού και τη συζήτηση την Τρίτη.

Μια μέρα μετά, δηλαδή χθες Τετάρτη, Δήμαρχος και Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ξανασυναντήθηκαν, αυτή τη φορά στο Μεντρεσέ. Εκεί ξεκαθάρισε, το πώς θα λειτουργήσει το μουσείο. Έγινε επίσκεψη στο νέο δημοτικό έργο, με το οποίο οριστικοποιήθηκε η παραχώρησή του, στον εν λόγω σύλλογο.

Ο Σύλλογος των Μικρασιατών εκφράζει την ικανοποίησή του, για την εξέλιξη, δηλώνει την ευχαριστία του προς τη Δήμαρχο. Μετά το Πάσχα θα σπεύσει για να προγραμματίσει τη μετακόμιση του μουσείου από το χώρο που φιλοξενείται σήμερα και τη λειτουργία του μεντρεσέ. Πάντως ο Σύλλογος θα λειτουργεί εκεί μόνο το μουσείο του, αφού θα διατηρήσει τα γραφεία του στον Πυθαγόρα.

Θα ζητήσει τις απόψεις ειδικών, αφού είναι πιθανό να μη χωρούν όλα τα εκθέματα του μουσείου του, στους χώρους που διαθέτει ο μεντρεσές.

Πρώτη φορά υπόσχεση για το χώρο αυτό, έδωσε στο Σύλλογο των Μικρασιατών ο Κωστής Σιμιτσής. Η κα Τσανάκα επιφυλάχτηκε από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, επί της υπόσχεσης Σιμιτσή. Τελικά υλοποίησε την υπόσχεση του πρώην Δημάρχου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι ο Δήμος Καβάλας έχει συνέχεια.

Διαβάστε επίσης