Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα «έκλεισε» τη φετινή χρονιά με μια όμορφη εκδήλωση (φωτογραφίες)

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα «έκλεισε» τη φετινή χρονιά με μια όμορφη εκδήλωση (φωτογραφίες)

Με μία ωραία και επιτυχημένη εκδήλωση, μάς ευχήθηκε «Καλό Καλοκαίρι» και έκλεισε τη χρονιά του (9/2022 – 6/2023) ο Πολιτιστικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος του Αμυγδαλεώνα. Στην εκδήλωση, η θεατρική ομάδα του συλλόγου, αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα και το έθιμο του θερισμού που χειροκροτήθηκαν θερμά από το φιλοθεάμον κοινό.

Το έθιμο του θερισμού αναβιώνει σε κάθε γωνιά της χώρας μας με διάφορες παραλλαγές.  Το μήνα Ιούνιο παλαιότερα τον αποκαλούσαν  «Θεριστή»  γιατί οι γεωργοί θέριζαν τα σιτηρά τους. Στη διαδικασία του θερισμού συμμετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας, από τα μικρά παιδιά έως και τα πιο ηλικιωμένα μέλη αλλά και φίλοι και συγχωριανοί.

Η αρχή του θερισμού γινόταν ημέρα Δευτέρα. Ξεκινούσαν πρωί, σχεδόν αξημέρωτα για το χωράφι που έπρεπε να θερίσουν. Οι γυναίκες φορούσαν ανοιχτόχρωμα ενδύματα και το κεφάλι τους το τύλιγαν περίτεχνα με λευκά μαντήλια, για να μην τις κάψει ο ήλιος.

Οι άνδρες φορούσαν κυρίως ψάθινα καπέλα. Αν στο χωράφι δεν υπήρχε κάποιο δένδρο, έφτιαχναν με ένα σεντόνι τσαντήρι κι από κάτω τοποθετούσαν τα πράγματα τους. Το μεσημέρι εκεί έστρωναν κι έτρωγαν. Πρώτος στο χωράφι για το θερισμό έμπαινε ο ιδιοκτήτης.

Έκανε το σταυρό του και με το δρεπάνι του έκοβε δυο χερόβολα και τα άφηνε σταυρωτά στη γη. Ύστερα ευχόταν «Καλή σοδειά» και ξεκινούσαν όλοι μαζί να θερίζουν. Όταν τελείωνε ο θερισμός έπαιρναν μια δέσμη σιταριού και με αυτή έπλεκαν ένα σταυρό, τον οποίο τοποθετούσαν για ευλογία στη θύρα του σπιτιού ή στο εικονοστάσι, δηλωτικό τέλους του θερισμού.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, πως το υπέροχο παλιό κάρο που υπήρχε στην παράσταση του θερισμού, παραχωρήθηκε από τον κύριο Μανώλη Τασιάδη τον οποίο ευχαρίστησαν θερμά τα μέλη του Συλλόγου. Να σημειώσουμε πως το ίδιο κάρο είχε παραχωρηθεί και στο κινηματογραφικό συνεργείο του Οδυσσέα Κωστελέτου και εμφανίστηκε στην ταινία  «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά» η οποία γυρίστηκε στη Δράμα.

Το έθιμο του Κλήδονα επιβιώνει από την αρχαιότητα  και σύμφωνα με αυτό, εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Συνδυάζει την κληρομαντεία, δηλαδή μαντεία με το σύστημα του κλήρου με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και κληδονισμού.

Ο Κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Τέλος, ανήκει στην έντεχνη ή τεχνική και την έμμεσα νεοελληνική μαντεία. Η λέξη κλήδων σύμφωνα με τους Liddel και Scott σημαίνει «οιωνός» και «σημείο προαναγγελτικό».

Η λέξη συναντάται στον Ηρόδοτο, Αισχύλο (Προμηθέας Δεσμώτης) και Παυσανία. Με τη σημασία «γνωστοποιώ», «φημίζω» συναντάται στην Οδύσσεια, στην Ιλιάδα, στη Θεογονία, σε αποσπάσματα του Ευριπίδη, καθώς και στην Αριστοφανική Λυσιστράτη. Η λέξη εντοπίζεται και ως όνομα και επίκληση- κληδόνιος- των θεών Δία και Ερμή, διότι αυτοί έδιναν τις κληδόνες, τους οιωνούς στους ανθρώπους.

Στην εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα, συμμετείχαν με τις χορευτικές ομάδες τους ο Σύλλογος Θεσσαλών Καβάλας και η Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων η οποία εκτός από χορούς παρουσίασε παράσταση με θέμα τον Θρακιώτικο αρραβώνα.

Ευχαριστήριο μήνυμα στέλνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στον δήμο Καβάλας, στον αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξη Πολίτη και σε όσους στήριξαν την όμορφη αυτή προσπάθεια. Επίσης ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης : Φούρνος του Μενέλαου, Κομμώσεις Στέλλα, Οβελιστήριο «Πάνος» και Ελευθέριος Καρασαββίδης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στον κύριο Γιώργο Πετρίδη που με την κάμερά του βιντεοσκόπησε την εκδήλωση και είναι πανταχού παρών σε κάθε δρώμενο και σε κάθε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου δουλεύοντας αφιλοκερδώς και πάντα με καλή διάθεση.

ΗΡΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Διαβάστε επίσης