Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας με την προσέλευση των συμβούλων να γίνεται αργά και σταδιακά. Ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος υποδέχονταν μεγαλοφώνως τους προσερχόμενους, χρησιμοποιώντας και δεικτικά σχόλια, προκειμένου να καταδείξει ότι αυτή η υπόθεση της καθυστερημένης προσέλευσης έχει κρατήσει πολύ. Στη συνέχεια άρχισε η εκτός ημερησίας διατάξεως κατάθεση ερωτήσεων εκ μέρους του σώματος.
Ο Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στη συζήτηση για τον αγωγό ΤΑΡ και την εκδίκαση από το ΣτΕ που ήταν προγραμματισμένη ωστόσο αναβλήθηκε. Ο κ. Σιμιτσής επανέφερε την πρόταση δημιουργίας αντιπροσωπείας από νομικούς και τους υπογράφοντες την αίτηση ακύρωσης, ώστε ο δήμος να μη βρεθεί προ εκπλήξεων και τετελεσμένων γεγονότων. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα εξήγησε ότι οι διεργασίες συνεχίζονται. Μάλιστα, η δήμαρχος έρχεται διαρκώς σε επαφή με φορείς κι εκπροσώπους για την καλύτερη προετοιμασία της υποθέσεως.
Ο κ. Σιμιτσής θέλησε να μάθει εάν υπάρχουν νεότερα περί των παραχωρήσεων εκ μέρους του υπουργού κ. Κουρουμπλή. Η δήμαρχος θύμισε ότι υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Υποσχέθηκε δε ότι θα διατηρεί ενήμερο το σώμα για κάθε νέα εξέλιξη.
Επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε να κατατεθούν τα σχέδια για τη μετατροπή του κτηρίου του πρώην ΕΟΚ σε δημαρχείο. Η δήμαρχος δεν έφερε αντίρρηση στην πρόταση του κ. Σιμιτσή και δήλωσε ότι το σχέδιο που έχει καταρτισθεί από την τεχνική υπηρεσία θα παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος «συνεχάρη» τη δήμαρχο αφού στη διάρκεια της δικής της θητείας μπήκε λουκέτο στο ίδρυμα Αγία Μαρίνα, μεταφέροντας ερωτήματα πολιτών περί της αδράνειας του δήμου. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι αντιμετωπίζει θετικά τη δημιουργία δομής όπου θα ενταχθεί το ίδρυμα προκειμένου να λειτουργήσει εκ νέου. Ρώτησε επίσης την κ. Τσανάκα εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σωτηρία της Αγίας Μαρίνας.
Η κ. Τσανάκα θύμισε τα τεράστια χρέη του ιδρύματος προς το ΙΚΑ που είναι και η αιτία του λουκέτου. Δεν έκλεισα εγώ το ίδρυμα, τόνισε η δήμαρχος, που παραβρέθηκε σε όλες τις σχετικές συσκέψεις. Η μόνη λύση που αναζητούνται ως πλέον βολική ήταν η παρέμβαση του κράτους. Όταν διαπίστωσε ότι κάτι θετικό δεν υπήρξε τότε η δήμαρχος πρότεινε την επέκταση της δομής ΚΔΠΑ ΜΕΑ ώστε εκεί να ενταχθεί και η Αγία Μαρίνα. Φυσικά, προτάθηκαν και λύσεις αναφορικά με τη διατήρηση των εργαζομένων στη θέση τους.
Φάκελο με την επέκταση του ΚΔΑΠ κατά 25 άτομα έχει ετοιμάσει ο δήμος με τη σκέψη ως έδρα να χρησιμοποιηθεί το ίδιο το ίδρυμα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταραχή των παιδιών. Εξάλλου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη στέγαση είναι η ύπαρξη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων, κάτι που ισχύει για το υφιστάμενο κτήριο του ιδρύματος.
Ο κ. Παπαδόπουλος έθιξε σειρά έξι αναθέσεων σε βιβλιοπωλείο, υπογεγραμμένων από τον Ανέστη Τσουρουκίδη, οι οποίες ανατέθηκαν σε ένα και αυτό πρόσωπο. Απαντώντας ο κ. Τσουρουκίδης διευκρίνισε ότι κατόπιν εντολής δημάρχου, όσες αναθέσεις είναι δυνατό να δίνονται εντός πόλεως αυτό γίνεται.
Κατηγόρησε τη δήμαρχο για μια ανοργάνωτη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, ζητώντας παράλληλα να του δοθεί το σχέδιο έκτακτης εκκένωσης του δήμου εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. «Συμμαζευτείτε, σοβαρευτείτε και οργανωθείτε», συνέστησε ο κ. Παπαδόπουλος. Οι προσκεκλημένοι του συντονιστικού οργάνου είναι συγκεκριμένοι και προαποφασισμένοι βάσει διαδικασιών, του απάντησε η Δήμητρα Τσανάκα. Το επόμενο σχέδιο εκκένωσης και διαφυγής θα καταρτισθεί, όχι μόνο για το δήμο αλλά και για την περιφέρεια που επίσης δε διαθέτει κάτι ανάλογο.
Ο Βαγγέλης Παππάς διατύπωσε τη θέση του για την Αγία Μαρίνα, θυμίζοντας ότι επρόκειτο για αυτοδιοικούμενο φορέα, εκείνοι όμως που δε θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν αδίκως είναι οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι. Σίγουρα όμως ο δήμος δε θα πρέπει να σταθεί ανάλγητος παρά να βοηθήσει στο μέτρο των δυνάμεών του, χωρίς βεβαίως να επιβαρυνθεί από τις κακοδιαχειρίσεις των διοικήσεων. Έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση κατά το παρελθόν και επί διοικήσεως συγκεκριμένου προσώπου. Εάν η εμπλοκή του δήμου στο κτηριακό ζήτημα του ιδρύματος κριθεί ως επικίνδυνη, τότε η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να μπλέξει αλλά θα αναζητήσει εναλλακτική λύση ίσως κι εντός της παιδόπολης, διευκρίνισε η δήμαρχος.
Ο Σωτήρης Σωτηριάδης, ως πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας ΑΜΘ, εξήγησε ότι η παιδική δομή στο παράρτημα της Καβάλας δεν έχει ως σκοπό της την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία. Ενώ το παράρτημα χρονίων παθήσεων της Ελευθερουπόλεως απορρόφησε κάποια άτομα. Ο κ. Σωτηριάδης συμπλήρωσε επίσης ότι επί χρόνια επικρατούσαν συνθήκες κακοδιαχείρισης στο αυτοδιοικούμενο ίδρυμα της Αγίας Μαρίνας και ουδέποτε ζητήθηκαν ευθύνες, ενώ τα διοικητικά συμβούλια σαφώς κι ευθύνονται για το σημερινό λουκέτο της Αγίας Μαρίνας. Συμπλήρωσε δε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει ο δήμος να επωμισθεί τα χρέη της κακοδιαχείρισης των διοικήσεων. Τα παιδιά θα πρέπει να ιεραρχηθούν πρώτα, οι δε υπεύθυνοι των χρεών θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες, κατέληξε ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας ΑΜΘ.
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι συνειδητά δεν παρέστη στη συζήτηση για τον αγωγό ΤΑΡ αφού εκτιμά σταθερά πως οι εκπρόσωποι προσπαθούν να προσφέρουν «καθρεφτάκια», χωρίς να αλλάζουν τελικά την όδευση του αγωγού. Μάλιστα, ο κ. Παππάς ζήτησε από τη δήμαρχο ανάλογους εκπροσώπους να τους πετά με τις κλωτσιές από το γραφείο της, χωρίς ίχνος δισταγμού.
Ο Άρης Βέρρος αποφάνθηκε ότι δε θα πρέπει να λάβει άλλη αναβολή η συζήτηση στο ΣτΕ για το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, άρα είναι επιτακτική ανάγκη η υπόθεση να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο.
Σχετικά με το θέμα του ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας, ο κ. Βέρρος επανέλαβε την πάγια άποψη πως η ευθύνη παρόμοιων ιδρυμάτων θα πρέπει να ανήκει πάντοτε στο κράτος. Κάποιοι όμως, θυμούνται το κράτος μόνο όταν τα ιδρύματα πνιγούν στα χρέη κι αναζητούν βολικές πλάτες ώστε να φορτώσουν εκεί τις δικές τους ευθύνες, επεσήμανε ο κ. Βέρρος.
Ο Παράσχος Αγανικόλας έθεσε επίσης το ζήτημα της Αγίας Μαρίνας, συμπεραίνοντας ότι η σημερινή κατάληξη αυτονόητα είναι το αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης χρόνων, για την οποία βαριές και διαχρονικές ευθύνες φέρουν τα μέλη των διοικήσεων του ιδρύματος.
Αναφορικά με το θέμα του αγωγού ΤΑΡ, ο κ. Αγανικόλας αποφάνθηκε ότι ευτυχώς που εργαζόταν και δεν μπορούσε να παραβρεθεί στη σχετική σύσκεψη, διότι σίγουρα δε θα άντεχε να ακούει τα ισχυριζόμενα από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας.