Ο ρόλος των μικροθρεπτικών συστατικών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

 Ο ρόλος των μικροθρεπτικών συστατικών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Τα θρεπτικά συστατικά είναι οι απαραίτητες ουσίες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός μας να επιτελέσει όλες τις βασικές ζωτικές του λειτουργίες, να καλύπτει τις απαιτήσεις του σε ενέργεια και να διατηρεί μια καλή υγεία.

Αυτά τα συστατικά χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι τα μακρο-θρεπτικά συστατικά, από τα οποία παίρνουμε ενέργεια (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και χρειάζεται να τα προσλαμβάνουμε σε μεγάλες ποσότητες (>5gr). Η δεύτερη κατηγορία είναι τα μικρο-θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν αποδίδουν ενέργεια, χρειάζεται να τα προσλαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες (<5gr), αλλά είναι εξίσου απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Στα μικρο-θεπτικά συστατικά ανήκουν τα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) και οι βιταμίνες.

Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, μπορεί να έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και ως εκ τούτου μπορεί να δημιουργήσει μειωμένη ανθεκτικότητα του οργανισμού σε διάφορες μολύνεις, ιούς και γρίπες.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε το ρόλο πέντε μικρο-θρεπτικών συστατικών, που σχετίζονται άμεσα με την ανοσολογική λειτουργία και την ευαισθησία στις λοιμώξεις.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον,έχει βρεθεί ότι ενισχύει τη σύνθεση και τη σταθεροποίηση του κολλαγόνου στο δέρμα μας, μειώνει το χρόνο επούλωσης πληγών σε ασθενείς, ενισχύει τη μικροβιακή θανάτωση, ενισχύει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων στον οργανισμό.

Η ημερήσια συνιστάμενη δόση που συνιστάται στους ενήλικες είναι 65-90mg

Τροφές πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το ακτινίδιο, ο μαϊντανός,το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή και οι πιπεριές.

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε είναι το πιο ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό και πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Αυξάνει την ανοσία του οργανισμού, βοηθάει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και των λοιμώξεων.

Η ημερήσια δόση βιταμίνης Ε που συνιστάται για ενήλικες είναι 15 mg.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα προϊόντα σόγιας, τα φυτικά έλαια και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη D

Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών και των δοντιών, και ως εκ τούτου βοηθάει στη πρόληψη της οστεοπόρωσης. Βοηθάει επίσης στην παραγωγή ενδογενών αντιμικροβιακών πεπτιδίων με ένα ευρύ φάσμα δράσεων ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Η ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη βιταμίνης D είναι 600 IU για άτομα ηλικίας από 1 έως 70 ετών και 800 IU για άτομα άνω των 70 ετών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγκα, σκουμπρί και σαρδέλα), ο κρόκος των αυγών και οι φυτικές μαργαρίνες.

Ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και τα άτομα με έλλειψη ψευδαργύρου είναι πιο ευαίσθητα σε μια σειρά λοιμώξεων, όπως ο HIV, και η πνευμονία. Βοηθάει την παραγωγή αντισωμάτων και στη λειτουργικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, όταν αυτά χρειάζεται να δράσουν για να καταπολεμήσουν την ύπαρξη ιών και βακτηρίων.

Η συνιστάμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου είναι 8 mg για τις γυναίκες και 11 mg για τους ενήλικες άνδρες.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί, το αυγό, ο μαϊντανός, και τα φασόλια.

Σελήνιο (Se)

Το σελήνιο βοηθάει στη καλύτερη αποδοτικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων έναντι ιογενών παραγόντων και παθογόνων οργανισμών και, όπως και ο ψευδάργυρος, στη παραγωγή αντισωμάτων. Επιπλέον σε άτομα που πάσχουν από κάποιο σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, το σελήνιο βελτιώνει τον αναπνευστικό μηχανισμό, μειώνοντας έτσι τυχόν έντονα συμπτώματα.

Η συνιστάμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 55 μg.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, το χοιρινό και το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα δημητριακά, και το γάλα.

Αναστασία Πατέλη

Διαβάστε επίσης