Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος για την Εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος για την Εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

Στο βιβλίο των Πράξεων ο απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς καταγράφει το τί ακριβώς συνέβη, τότε που για πρώτη φορὰ ο απόστολος των Εθνών άγιος Παύλος ευρέθη αρχικά στη Νεάπολη και κατόπιν στην πόλη των αρχαίων Φιλίππων της ελληνίδος γης της Μακεδονίας και μετέφερε το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Και τούτο αποτελεί, ασφαλώς, ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για εμάς σήμερα που ευρισκόμεθα και ζούμε στους ευλογημένους τόπους αυτούς και έχομε ως προστάτη και πολιούχο μας τον άγιο Παύλο και τους συνεργάτες του αγίους αποστόλους Σίλα, Λουκά και Τιμόθεο. Συγχρόνως όμως μαζί με αυτές τις φωτισμένες και αγιασμένες μορφές της πίστεώς μας έχομε και την θεοσεβή αγία Λυδία την ισαπόστολο και πρώτη Χριστιανή Ευρωπαία, η οποία με την οικογένειά της και άλλες ευσεβείς γυναίκες που την ακολουθούσαν, ήκουσαν και απεδέχθησαν εξ όλης καρδίας την αλήθειαν του Ευαγγελίου του Χριστού.

Έφθανε, αδελφοί μου, η προτροπή του αγίου Παύλου ώστε να κατεβούν όλοι εκεί στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, για να βαπτισθούν και να λάβουν την χάρη του αγίου Πνεύματος, με πρώτη την ευσεβή γυναίκα από τα Θυάτειρα Λυδία την πορφυροπώλιδα. Από τότε που με τον τρόπο αυτό εδημιουργήθηκε η πρώτη εκείνη χριστιανική κοινότητα στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, και μέχρι τις ημέρες μας, η τοπική μας Εκκλησία, με την χάρη του αγίου Πνεύματος, ανέδειξε αγίους και μάρτυρες, αλλά και πλήθος κληρικών και λαϊκών χριστιανών, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια και ωργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας.

Πρέπει, λοιπόν, να αισθανώμεθα άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους φυτουργούς της πίστεώς μας, αλλά και να καυχώμεθα εν Κυρίω για το γεγονός του βαπτίσματος της αγίας Λυδίας, της οποίας ο Κύριος, δια των λόγων και των έργων του οὐρανοδρόμου αγίου Παύλου, διήνοιξε την καρδία ώστε να αφιερωθὴ ψυχή τε και σώματι στο έργο του ευαγγελισμού όλης της οικουμένης. Ποιός, στ’ αλήθεια, θα ημπορούσε να φαντασθὴ ότι το ευαγγελικό μήνυμα της χριστιανικής πίστεως θα έκαμε την είσοδό του στην ευρωπαϊκή Ήπειρο τόσο αθόρυβα και τόσο μυστικά ;

Ουδέποτε άλλη Εκκλησία αγαπήθηκε τόσο πολύ και ξεχωριστά από τον Απόστολό μας άγιο Παύλο όσο η Εκκλησία των Φιλίππων. Ήταν και παραμένει η πρώτη πνευματική του αγάπη επάνω σε ευρωπαϊκό έδαφος, η χαρά και ο στέφανός του. Το βεβαιώνει, άλλωστε, ο ίδιος με τους λόγους του στην προς Φιλιππησίους επιστολή του : «Μάρτυράς μου είναι ο Θεός, πόσο σας λαχταρώ όλους σας, με την αγάπη του Ιησού Χριστού».

Με αυτά τα συναισθήματα και παρά τις δυσκολίες των καιρών μας προσεγγίζουμε και εφέτος τον εορτασμό της ισαποστόλου αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, η οποία αποτελεί πνευματικό στολίδι της τοπικής μας Εκκλησίας, και σας καλούμε να συνεορτάσωμε στον περικαλλή ιερό Ναό-Βαπτιστήριο της αγίας μας, πλάι στους αρχαίους Φιλίππους, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μαΐου και ώρα 7 με τον Αρχιερατικό Εσπερινό και την αρτοκλασία στο υπαίθριο βαπτιστήριο, όπως και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας Πέμπτης 20 Μαΐου και ώρα 7-10 με την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σας αναμένομε όλους και όλες, για να προσευχηθούμε μαζί και να εκφράσωμε την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο και πνευματικό στολίδι μας, την αγία Λυδία την Φιλιππησία.

 

Με πατρικές εν Κυρίω αναστάντι ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε επίσης