Ο ΣΦΓΤ παρουσιάζει το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό «Υπόστεγο»

 Ο ΣΦΓΤ παρουσιάζει το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό «Υπόστεγο»

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος» οι εκπρόσωποι του ΣΦΓΤ παρουσίασαν το περιοδικό «Υπόστεγο» που επανέρχεται αλλά σε ηλεκτρονική μορφή.

Είναι ήδη αναρτημένο στη νέα ιστοσελίδα του ΣΦΓΤ, αποτέλεσμα δουλειάς που έκανε συντακτική ομάδα αποτελούμενη από τις κυρίες Θεοπούλα Τσαπάνη, Μαρία Σαββίδου, Φωτεινή Καλλιανιώτη, Σαπφώ Αγγελούδη, Μαρία Παπαδοπούλου.

Το εξώφυλλο του περιοδικού είναι έργο του αντιπροέδρου του συλλόγου Διαμαντή Σταγγίδη. Όλοι ήταν χαρούμενοι που ο στόχος επετεύχθη κι όπως με την ευκαιρία δήλωσαν ο σύλλογος σκοπεύει να λειτουργήσει το θερινό κινηματογράφο φέτος νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Μάλλον από το τέλος Μάη και μετά.

Στη συνέντευξη τύπου έγινε αναφορά σε προηγούμενες εκδοτικές προσπάθειες του ΣΦΓΤ, στα περιοδικά «Εννιά Οδοί» και «Σκαπτή Ύλη» αλλά και στην πρώτη περίοδο του περιοδικού «Υπόστεγο» από τα μέσα της δεκαετίας του 80 έως τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Όπως τονίστηκε αφετηρία ή και αφορμή για το νέο και ηλεκτρονικό «Υπόστεγο» ήταν το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου του Καβαλιώτη συγγραφέα Λευτέρη Ξανθόπουλου πριν από έναν περίπου χρόνο.

Αρχικά επιλέχθηκε να γίνει ένα αφιέρωμα σε αυτόν αλλά στη συνέχεια αναλήφθηκε μια ακόμη σημαντικότερη προσπάθεια, να επανέλθει το περιοδικό του Συνδέσμου (ΣΦΓΤ).

Ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης μίλησε πρώτος, μεταξύ άλλων είπε:

«Σήμερα σας μιλάμε για το νέο Υπόστεγο. Επανεκδίδεται μετά από 21 χρόνια. Είναι άθλος. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να εκδίδεται ηλεκτρονικά. Ελεύθερο προς ανάγνωση στο νέο site της Στέγης. Με την ευκαιρία να σας πω ότι φέτος ο σύλλογος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής.

Λίγοι σύλλογοι τα καταφέρνουν. Ταυτόχρονα είμαστε και αυτόνομοι οικονομικά. Για αυτήν την επέτειο θα επιδιώξουμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις».

Η κ. Θεοπούλα Τσαπάνη είπε:

«Ένα λογοτεχνικό περιοδικό είναι ένα ζωντανό κείμενο. Βοηθά στη ζωντανή λογοτεχνία. Βοηθά καταξιωμένους και νέους συγγραφείς. Δεν ήταν εύκολο να επανεκδοθεί το περιοδικό. Σας θυμίζω ότι έγινε εν μέσω πανδημίας. Υπάρχουν πολλές και πολύμορφες συμμετοχές.

Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αναγνωστών».

Η κ. Μαρία Σαββίδου είπε:

«Είναι μια συνέχεια του Υπόστεγου, της Σκαπτής Ύλης και των Εννέα Οδών. Μια προσαρμοσμένη προσπάθεια στις νέες συνθήκες ενός περιοδικού λόγου και τέχνης. Προσπάθεια να εκφράσει νέους και παλιούς προβληματισμούς. Το Υπόστεγο φιλοξενεί πολύ σημαντικά κείμενα και καταξιωμένων και νέων συγγραφέων. Έχει Καβαλιώτικο χρώμα».

Διαβάστε επίσης