Ο Σπύρος Προυσαεύ για αποζημιώσεις από τη ξηρασία

 Ο Σπύρος Προυσαεύ για αποζημιώσεις από τη ξηρασία

Ευεργετική ήταν η βροχή που έπεσε την Πέμπτη στην περιοχή των Τεναγών και στις ορεινές καλλιέργειες της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, έστω κι αν δεν ήταν αρκετή ποσοτικά. Έβρεξε μεν, παρόλα αυτά, η ζημιά που έχει προκληθεί στα Τενάγη από την ξηρασία είναι πολύ μεγάλη, μας είπε από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Σπύρος Προυσαεύ. Ειδικότερα στις καλλιέργειες σόγιας, ηλίανθου και καλαμποκιού οι ζημιές από την ανομβρία είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παραγωγή. Περίπου το 80% των αγροτών δε θα καταφέρει φέτος να πάρει παραγωγή.

Ο κ. Προυσαεύ ζήτησε από τον επικεφαλής της αντιπολιτευτικής ομάδας Μάκη Παπαδόπουλο να καταθέσει πρόταση στη δήμαρχο Καβάλας ώστε οι αγρότες των Τεναγών να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Ο δήμος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση στην περιφέρεια δια μέσου της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας για αποζημιώσεις μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων. Παρόμοιες ενέργειες θα δρομολογήσουν και οι παρατεγάνιοι δήμοι Παγγαίου, Δοξάτου, Αμφίπολης. Η εκάστοτε δημοτική αρχή μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη προβλήματος στις καλλιέργειες.

Ο κ. Προυσαεύ δρομολόγησε τη διαδικασία την Πέμπτη. Σημασία δεν έχει η οργάνωση συσκέψεων αλλά η ουσία του θέματος. Πρέπει να σταλούν επιστολές προκειμένου να ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να εκδώσει σχετική εγκύκλιο ο ΕΛΓΑ. Ο κ. Προυσαεύ θα ζητήσει την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο, που μπορεί να λειτουργήσει ως αποδεικτικό στοιχείο.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μας ενημέρωσε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμος Καβάλας δραστηριοποιήθηκε μέσω του ΤΟΕΒ και της περιφέρειας για τις αποζημιώσεις των αγροτών από την ξηρασία, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ζητηθεί και η έγκριση του σώματος.

Διαβάστε επίσης