Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας για τους «γρήγορους» ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι μελέτες των έργων. Ομολογώ πως θαυμάζω τον συντάκτη του κειμένου για την προσπάθεια να παρουσιάσει το ελάχιστο για σπουδαίο.
Δεν θα ασχοληθώ με τις θεωρίες περί δεικτών υλοποίησης, στρατηγικών στοχεύσεων κ.α.,τις θεωρώ αερολογίες, ιδίως όταν έχουν αυτή την πηγή. Θα επισημάνωόμως ότι υποχρέωση ενός σύγχρονου Δήμου είναι όχι μόνο η καθημερινότητα (βασικήυποχρέωση)αλλά και ο σχεδιασμός για το μέλλον του.
Ο σχεδιασμός που αφοράτη χωροταξία του, τα συγκοινωνιακά θέματα,την εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας,τονβιοκλιματικό σχεδιασμό,την προστασία του ιστορικού κέντρου, τους δημόσιους χώρους, τα πάρκα, τονπολιτισμό και άλλα.
Τα χρήματα που σήμερα δίνει το Κράτος στους Δήμους είναι περισσότερα σε σύγκριση με αυτά του 2010-2014.Οι ΚεντρικοίΑυτοτελείςΠόροι είναι ίδιοι με αυτούς του 2012, με τη διαφορά ότι σήμερα υπάρχουν 160 εργαζόμενοι λιγότεροι, και συνεπώς περισσεύουν χρήματα. Δόθηκε επιπλέον 1.000.000 ευρώ από παρακρατήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν σε βάρος των Δήμων. Πρόσφατα βγήκε το πρόγραμμα “Φιλόδημος”που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Η καραμέλα της δήθεν υποχρηματοδότησης δεν περνάει πια.
Υπάρχει όμως και η μεγάλη πρόκληση για τους Δήμους που είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλαχρηματοδοτικάεργαλεία που δίνουν τηδυνατότητα να δημιουργήσουμεσύγχρονεςπόλεις- με μια σημαντική λεπτομέρεια (επίπονη), να υπάρχουν ώριμες ΜΕΛΕΤΕΣ.
Υπόψη ότι πολλά από τα προγράμματα μπορούν να συναποφασιστούνμε τους Φορείς Διαχείρισής τους. Η συνεννόηση και η συνεργασία είναι βασικό στοιχείο των ανθρώπων που εργάζονται. Για να μην παίξουμε λοιπόν το ρόλο των «μωρώνπαρθένων» χρειάζονται μελέτες και δουλειά για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.Η δικαιολογία ότι δεν κάνουμετώραμελέτες,σεβόμενοι τάχα το χρήμα του δημοτικούταμείου, είναι επιζήμιακαι αποκαλύπτει το χωρίςόραμα μέλλον του Δήμου.
Δεν θα σχολιάσω τα γραφόμεναπερί έργωνγιατί θα το κάνουν οι δημότες τον υπόλοιπο ενάμισι χρόνο.Θα κάνω μόνο μια επισήμανση για να δείξω την ανακολουθία των σκέψεων της δημοτικής αρχής
Γράφουν για την ένταξη του έργου ανακαίνισης του 21ου Δημοτικού Σχολείου. Τους θυμίζω ότι κάποιος … «άφρων» το 2011-2013 συνέταξε την μελέτη, ενώ οι «νοήμονες» εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχουν ξεκινήσει το έργο.
Θεόδωρος Μουριάδης
Δημοτικός Σύμβουλος