Οι 10 κορυφαίοι ξένοι που φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης (photostory)

 Οι 10 κορυφαίοι ξένοι που φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης (photostory)

Στην πορεία της Ένωσης στην Α1 ήρθαν στην Καβάλα και αγωνίστηκαν ουκ ολίγοι ξένοι παίκτες.

Μερικοί άφησαν το στίγμα τους με την ηγετική τους παρουσία, άλλοι ξεκίνησαν από την Καβάλα μια σπουδαία καριέρα. Φυσικά και μερικοί δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα αν και κουβαλούσαν καλό όνομα.

Γενικά ήταν μια περίοδος που το χαρήκαμε όλοι μας. Μερικοί για να έρθουν αυτοί οι παίκτες ματώσανε οικονομικά. Κυρίως ο τότε πρόεδρος της ομάδας κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Ας δούμε ποιοι ξεχώρισαν.

1) Μιλτ Παλάσιο: Ο ερχομός του στην Καβάλα είχε προκαλέσει αίσθηση και φυσικά ανέβασε πολύ το πρεστίζ του συλλόγου. Μετά την  επταετή καριέρα του στο ΝΒΑ είχε παίξει στην Ευρώπη στη Κίμκι, στην Παρτιζάν και το 2010 ήρθε στην πόλη μας για να γίνει όπως αναμενόταν ο μεγάλος ηγέτης της Ένωσης στην Α1 οδηγώντας την στην παραμονή αρχικά. Είχε σημειώσει 377 πόντους σε 24 παιχνίδια.

2) Αντάνας Καβαλιάουσκας: Ο Λιθουανός αγωνίστηκε στην Ένωση την πρώτη χρονιά στην Α1 με 142 ριμπάουντ και 242 πόντους.

Αρχικά στην Ελλάδα είχε παίξει στον Πανιώνιο.

Μετά την Καβάλα πήγε στην Ιταλία. Σε ηλικία 35 ετών και μετά από μια σπουδαία πορεία στην Ζαλγκίρις (αγωνίστηκε το 2018 στο Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου) εγκατέλειψε το μπάσκετ.

3) Ουίλιαμ Ντάνιελς: Ήταν το λαβράκι της πρώτης χρονιάς στην Α1. Νεοφερμένος από την Αμερική αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 348 πόντους. Την ίδια χρονιά  αναδείχτηκε νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων στο 17ο All Star Game στην Ξάνθη. Στην Ελλάδα έπαιξε και στο Περιστέρι.

Στην Ευρώπη πιο πρόσφατα έπαιξε στο Γαλλικό πρωτάθλημα.

 

4) Σέντρικ Σίμονς: Αγωνίστηκε στην Ένωση την περίοδο 2010-2011 όπου έκανε πράματα και θάματα. Στο σκοράρισμα είχε πετύχει 316 πόντους ενώ ήταν πρώτος σε κοψίματα σε όλα το πρωτάθλημα με συνολικά 50. Μετά την Ένωση έπαιξε στην Εστουδιάντες, στην Ενέλ Μπρίντιζι και το 2013 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό.

5) Ουίλιαμ Κόλεμαν: Ήρθε στην Καβάλα την περίοδο 2012-2013.

Σπουδαία παρουσία με 359 πόντους σε 25 παιχνίδια. Την ίδια χρονιά ήταν ο παίκτες που σημείωσε τα περισσότερα δίποντα στην Α1(συνολικά 131). Το Νοέμβριο του 2014 ανακοινώθηκε από τον Πανιώνιο. Απόφοιτος του Memphis Tigers ενώ έπαιξε ακόμη στη Λε Μαν πριν την Καβάλα και μετά στη Μπούντουσνοστ (2013-14, Μαυροβούνιο), τη Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ) και τη Χάποελ Χολόν (Ισραήλ).

6) Ντε Χουαν Κόλινς: Μεγάλο όνομα με εμπειρία Ευρωλίγκας όταν ήρθε στην Καβάλα σε Γερμανία, Λιθουανία, Ιταλία. Είχε και πέρασμα από τον Αρη Θεσσαλονίκης το 2005.

Στην Ένωση είχε σε 17 αγώνες, 228 πόντους. Ήταν όμως… ατίθασος. Η κακή του εξωγηπεδική ζωή ήταν ο λόγος που είχε αποδεσμευτεί από την Ένωση.

7) Τζέιμς Νάναλι: Ποιος θα το πίστευε; Τον είχε φέρει στην Καβάλα ο Χουγκάζ αλλά δεν έμεινε για πολύ. Στη συνέχεια η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Το 2012 ήρθε στην Καβάλα και το 2014 έπαιξε στο ΝΒΑ με τους Ατλάντα Χοκς.

Στην Ευρώπη επέστρεψε το 2014 για την Εστουδιάντες και το 2017 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Φενέρ.  Στη συνέχεια έπαιξε στο ΝΒΑ για να γυρίσει τον Ιανουάριο του 2020 πάλι στη Φενέρ. Στις 27 Ιανουαρίου του 2019 είχε ανακοινωθεί από την Αρμάνι Μιλάνο.

8) Μάικλ Τέιλορ: Αγωνίστηκε στην Καβάλα την περίοδο 2011-2012, πετυχαίνοντας σε 22 αγώνες 306 πόντους.  Πολύ καλός σκόρερ αλλά και αυτός… ατίθασος. Ενεπλάκη σε επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη και έφυγε γρήγορα από την Ελλάδα. Συνέχισε την επόμενη σεζόν στην Τσεχία.

9) Μίροσλαβ Ραϊσεβιτς: Τον Οκτώβριο του 2009 η Ένωση είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Μίροσλαβ Ραϊσεβιτς που ήδη είχε αγωνιστεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα με τον Άρη και τον Πανιώνιο.

Σπουδαίος παίκτης όπου η εμπειρία του είχε φανεί αμέσως.  Με θητεία και στην Ευρώπη στη Ντιναμό Μόσχας και στη Νάπολι. Στην πατρίδα του κυρίως έπαιξε στον Ερυθρό Αστέρα. Μετά την Καβάλα είχε πάει στην Ενισέι Κράσνογιαρσκ.

10) Τακουάν Ντιν: Ένα ακόμη πολύ μεγάλο όνομα που ήρθε στην Καβάλα.

Αυτό έγινε τον Απρίλιο του 2010. Ο Ντιν είχε παίξει σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Στην Ευρώπη είχε θητεύσει στην Μάλαγα, στην Κάχα Λαμποράλ και στη Ντινάμο Μόσχας πριν έρθει στην Ένωση για το φινάλε του πρωταθλήματος.


Δεν ξεχνάμε τον Σέρβο Μπράνκο Γιόροβιτς, τον Βόσνιο Μοχάμεντ Πάσαλιτς (παίζει ακόμη στην Εθνική της χώρας του), τον Γάλλο Παπ- Φιλίπ Αμαγκού.

Επίσης με μεγάλο όνομα στην Καβάλα ήρθαν την πρώτη χρονιά ο Αμερικανός Μπίλι Τόμας (με θητεία στο ΝΒΑ) και ο Αλέν Ντιγκμπέ.

Παίκτης που επίσης ξεχώρισε σε μεγάλο βαθμό  αλλά δεν έπαιξε πολλά παιχνίδια ήταν ο σέντερ Αλεξάντερ(δεύτερη χρονιά της ομάδας στην Α1 κατηγορία).  Καλό πέρασμα είχε ο Σον Χαφ Αμερικανός με Φινλανδική υπηκοότητα.

Το ίδιο και ο Βούλγαρος Κοστόφ (και τώρα στέλεχος της Εθνικής Βουλγαρίας)  που ήρθε στην Καβάλα σε δυο διαφορετικές εποχές αλλά και ο Γκούστας από τη Λιθουανία. Μεγάλος σκόρερ ο Άντονι Γκράντι που πέθανε σε ηλικία 40 ετών ενώ εκτός από την Καβάλα είχε παίξει σε ΑΕΚ και Πανελλήνιο.

Την τελευταία χρονιά στην Α1 ο καλύτερος ξένος που είχε παίξει στην ομάδα αναμφισβήτητα ήταν ο Λεόν Ουίλιαμς, προερχόμενος από το πρωτάθλημα του Πουέρτο Ρίκο.

Διαβάστε επίσης