Οι απόψεις του Χρήστου Ποτόλια επι θεμάτων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

 Οι απόψεις του Χρήστου Ποτόλια επι θεμάτων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον οικονομικό απολογισμό και τον ισολογισμό του 2017, για μια ακόμα φορά φάνηκε ότι ο Δήμος λειτουργεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχει καθορίσει το κεντρικό κράτος, δηλαδή περίπου ως μια Ανώνυμη Εταιρεία, υλοποιώντας τις κεντρικές κατευθύνσεις που είναι καταστροφικές για τους δημότες. Αυτό γίνεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές που δέχονται αυτού του τύπου την ανάπτυξη, να το κρύψουν πίσω από λεπτομέρειες και αριθμούς.

Από τον ισολογισμό φαίνεται ότι περισσότερα από τα μισά έσοδα (64%) του Δήμου, προέρχονται στην ουσία από φορολογία-ανταποδοτικά τέλη από τους δημότες, ενώ η κρατική χρηματοδότηση ολοένα και μειώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό του δήμου βαίνει διαρκώς μειούμενο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα από τη μια οι εργολάβοι να κάνουν πάρτι (π.χ. Πράσινο) ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας να υπολειτουργεί και να περιμένει 8μηνίτες, 5μηνίτες ή 2μηνίτες για να δουλέψει.

Θεωρούμε ότι οι δομές διοίκησης και διεύθυνσης κάθε επιπέδου πρέπει να λειτουργούν ενταγμένες σε κεντρικό σχεδιασμό, πρέπει να έχουν κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης και σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας προβάλουμε και διεκδικούμε τους εξής στόχους πάλης:

  • Πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
  • Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από τους ΟΤΑ τους οποίους απεμπόλησε η πρώην ΚΕΔΚΕ και η τωρινή ΚΕΔΕ, γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διαφωνούμε ριζικά με ευέλικτες μορφές εργασίας.
  • Απαιτούμε έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασία από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή των έργων να γίνεται από δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους, να ελεγχθούν άμεσα όλες οι δημόσιες υποδομές και τα έργα. Επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο, ευτυχώς χωρίς θύματα, μετά τη πτώση της γέφυρας στο π. Νοσοκομείο, ότι οι δημόσιες εγκαταστάσεις δεν ελέγχονται και δε συντηρούνται.

Στην κατεύθυνση που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συνταχθούν με τις θέσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”», να δυναμώσουν και με την ευκαιρία των εκλογών στη Τοπική Διοίκηση τη φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης, με ισχυρό ΚΚΕ.

Έχοντας στο μυαλό μας τα παραπάνω καταψηφίζουμε την έκθεση του Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων Χρήσης έτους 2017.

Η.Δ. ΘΕΜΑΤΑ:  4ο θέμα: «Αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής… ΔΕΥΑΚ…». Πολιτική διαχείρισης μιας Α.Ε. του Δήμου που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με τη λογική της ανταποδοτικότητας φορτώνει τα βάρη στους δημότες. Από την πρώτη αράδα της εισήγησης οι «αναφορές» σε τέλη, κόστη και πάγια, κυριαρχούν, λες και οι διοικούντες, μετά των υπολοίπων που συμφωνούν με αυτή τη πολιτική, Κυβέρνηση και «λοιπές δημοκρατικές» αντιπολιτευόμενες (!?) παρατάξεις, μιλούν για ένα εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Είναι όμως λογικό να ασκούν τέτοια πολιτική για το νερό, αφού θεωρούν αυτό το υπέρτατο για τη ζωή στον πλανήτη αγαθό, εμπόρευμα. Επί πλέον μας κάνει εντύπωση το γεγονός που έχει να κάνει με το κυνισμό με τον οποίο ομολογούν ευθαρσώς για τις αυξήσεις που έρχονται στο νερό το επόμενο διάστημα, τις οποίες βέβαια δεν εφαρμόζουν λόγω εκλογών. Ομολογούν λοιπόν ότι έρχονται από την αποκεντρωμένη (από τη κυβέρνηση δηλαδή, όποια κι αν είναι αυτή μετά τις εκλογές) αυξήσεις για το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου, καθώς και νέες αυξήσεις από τη ΔΕΥΑΚ (με όποια διοίκηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές) λόγω του ότι σε αυτή τη φάση (λίγο πριν τις εκλογές…τυχαίο?) δεν υπολογίσθηκαν κόστη που έχουν σχέση με  «…υπηρεσίες ύδρευσης κατασκευής αγωγών και αποχέτευσης, εγγυήσεις έναντι κατανάλωσης, δικαιώματα σύνδεσης κ.λπ.» όπως ρητά αναφέρεται στην συγκεκριμένη εισήγηση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων. Κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει και η πολιτική τους στη ΔΕΥΑΚ, που τη χρησιμοποιούν για να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι τους στη τσέπη των εργαζόμενων. Δεν πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου τα «καλά παιδιά» που ανακοινώνουν όλοι τους στα ψηφοδέλτια, τα οποία βέβαια καλά παιδιά είναι, δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι’ αυτό, ωστόσο σηκώνουν το χέρι και ψηφίζουν αντιλαϊκές αποφάσεις…               .

6ο θέμα: «Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Καβάλας στην πλατεία Καπνεργάτη καθώς και στην ευρύτερη περιοχή αυτής». Στη χώρα μας γενικά, αλλά και στη πόλη μας ειδικά, κυριαρχεί το απόλυτο αλαλούμ σε ότι αφορά τη ρυμοτόμηση, δηλαδή τις ρυθμίσεις των όρων διαβίωσης των εργαζόμενων σε μια πόλη μεγάλη ή μικρή, σε ένα χωριό. Η αφόρητη κατάσταση που επικρατεί και στη πόλη μας, που κάνει την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων μαρτύριο, οφείλεται στην εμπορευματοποίηση της γης, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε ότι αφορά τη κατοικία, την εργασία, τη μετακίνηση, τα έργα υποδομής κ.α.. Για αυτό έχουμε πόλεις, όπως και η δική μας, όπου δεν υπάρχει πράσινο, ελεύθεροι χώροι ανοικτοί από κατασκευές κάθε είδους, επαρκείς και μεγάλοι δρόμοι, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, πεζοδρόμια για τους πεζούς κ.λπ. Η προτεινόμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού στη πλατεία Καπνεργάτη, έρχεται και «πατάει» σε αυτό το αλαλούμ και έχοντας την ίδια λογική, σε ότι αφορά τη ρύθμιση των κανόνων λειτουργίας της πόλης, που σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των καβαλιωτών, κάνει προτάσεις «μία από τα ίδια», με αποτέλεσμα το αλαλούμ να πάει στο τετράγωνο. Αναρωτιόμαστε με ποιες μελέτες που έγιναν και πήραν υπ’ όψη στο πώς να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών προτείνονται αυτές οι ρυθμίσεις? ποιες μελέτες έγιναν που να αποτυπώνουν τη σύνθεση του πληθυσμού, τις ανάγκες του για εργασία σε όλη την έκταση της πόλης και πως αντιμετωπίζει την ανάγκη μετακίνησης του για να προσεγγίσει αυτήν? ποιες μελέτες κατέγραψαν τις ανάγκες μετακίνησης των δημοτών για διεκπεραίωση αναγκών του στις δημόσιες υπηρεσίες, τη μετακίνηση του μαθητικού πληθυσμού το πρωί  στα δημόσια σχολεία, αλλά και στα ιδιωτικά το απόγευμα? τις μετακινήσεις για διασκέδαση, αναψυχή (!?), άθληση (!?), τις ανάγκες κίνησης των επαγγελματιών του μεταφορικού έργου ανθρώπων και εμπορευμάτων (ταξί, λεωφορεία, φορτηγά κ.τλ.)? Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Ο μόνος «μπουσουλάς», ο μοναδικός οδηγός που οδήγησε τη διοίκηση σε αυτές τις αποφάσεις, ήταν …. «ο τουρισμός» και τα τραπεζοκαθίσματα στους πεζόδρομους… τρομάρα μας (σας)….

Καβάλα 17-12-2018

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Διαβάστε επίσης