• 17 Μαΐου 2024,

Οι καπναποθήκες σώζονται μόνο αν αξιοποιηθούν

 Οι καπναποθήκες σώζονται μόνο αν αξιοποιηθούν

Ο Γιάννης Βυζικας έχει πολλές ιδιότητες. Πριν απ’ όλα είναι ένας ενεργός πολίτης της πόλης με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της ιστορίας. Άρα του καπνού και των καπναποθηκών. Δική του δουλειά και η αναλυτική καταγραφή των άδειων καπναποθηκών στην πόλη μας, η παρουσίαση αυτών όπως ήταν τότε κι όπως είναι σήμερα. Ζητήσαμε την άποψη του για το μέλλον των καπναποθηκών, με αφορμή το πρόσφατο γεγονός κατάρρευσης μιας ακόμη στέγης καπναποθήκης.

Ο κ. Βύζικας δεν άλλαξε άποψη. Ισχυρίζεται, κι έχει απόλυτο δίκιο, ότι οι καπναποθήκες σώζονται μόνο αν αξιοποιηθούν. Αξιοποιούνται μόνο αν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν να κάνουν με μια απλή διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Υπό αυτές τις συνθήκες η ουσία δεν αλλάζει. Οι καπναποθήκες ρημάζουν και με το πέρασμα των χρόνων καταρρέουν. Αρχικά οι στέγες τους. Στη συνέχεια και ότι άλλο είναι ευαίσθητο στο χρόνο, εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα.

Αυτό ήταν πάνω κάτω το νόημα των δηλώσεων του χθες στο ράδιο Πρωινή. Υποσχέθηκε νέες πρωτοβουλίες αν και οι προηγούμενες (ημερίδες, επιστολές κτλ) δεν φαίνεται να είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Εκεί στην Αθήνα δεν επηρεάζεται κανείς. Κάπως έτσι μετράμε απώλειες καπναποθηκών, ουσιαστικά της ιστορίας της πόλης. Ευχόμαστε δε αυτές οι απώλειες αν συνεχιστούν, να έχουν ίδια χαρακτηριστικά. Ποιος όμως είναι σίγουρος ότι στην επόμενη κατάρρευση δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος και ανθρώπινη περιουσία;

Ο Γιάννης Βύζικας μεταξύ άλλων είπε στο ράδιο Πρωινή: « Το συγκρότημα των καπναποθηκών για το οποίο μιλάμε ήταν της εταιρίας Χέρτζογκ. Μετά αγοράστηκε από την εταιρεία Ανατολικών Καπνών, από Ολλανδική εταιρεία,  από την ΣΕΚΕ και τελικά την Θεμελιοδομή ΑΕ. Σήμερα τις διαχειρίζεται εταιρεία ακινήτων της Alpha Τράπεζας. Με τα πρώτα δείγματα για την κατάρρευση στεγών είχαμε ειδοποιήσει εγγράφως. Κάναμε ενημέρωση άλλα μέτρα δεν πάρθηκαν. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε προλάβει όλα. Ζητάμε απλοποίηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των καπναποθηκών. Με την ευκαιρία του πρόσφατου γεγονότος θα πάρουμε νέα πρωτοβουλία. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι μας κυβερνούν ότι θα πρέπει εύκολα να αξιοποιούνται παλιές καπναποθήκες. Υπάρχουν υπηρεσίες για την υφιστάμενη κατάσταση και πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους. Αν τα μέτρα ασφαλείας δεν αρκούν, αυτό είναι κάτι που θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι. Για την αξιοποίηση παλιών καπναποθηκών, στις πολλές που υπάρχουν στην πόλη της Καβάλας,  κατά τις πληροφορίες μας όλα είναι παγωμένα».

Με αφορμή την κατάρρευση μιας ακόμη στέγης παλιάς καπναποθήκης ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης είπε: «Θα δούμε το θέμα νομικά. Θα συζητήσουμε και με την  Πολιτεία. Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στην τράπεζα που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο συγκρότημα των καπναποθηκών».

 

 

Διαβάστε επίσης