• 30 Απριλίου 2024,

Οι οικοδομικές άδειες στο Δήμο Παγγαίου και οι συνεδριάσεις στο Δήμο Καβάλας – Συνέντευξη Ε. Δρακονάκη

 Οι οικοδομικές άδειες στο Δήμο Παγγαίου και οι συνεδριάσεις στο Δήμο Καβάλας – Συνέντευξη Ε. Δρακονάκη

Η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Ευαγγελία Δρακονάκη είναι ταυτόχρονα εργαζόμενη στην Πολεοδομία του Δήμου Παγγαίου.

Στην Πρωινή μίλησε για την επιτυχία της υπηρεσίας της και για τις δύο συνεδριάσεις σήμερα επιτροπών του Δήμου Καβάλας. Η Πολεοδομία του Δήμου Παγγαίου εξέδωσε το 2022 τις περισσότερες ψηφιακές οικοδομικές άδειες στο Ν. Καβάλας. Οι συνεδριάσεις σήμερα, παρά την απόφαση του ΣτΕ, αφορούν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με την κ. Δρακονάκη δεν θα έπρεπε να γίνουν και έστω προσωρινά να υπάρχουν συνεδριάσεις μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρώην Αντιδήμαρχος κατηγορεί τη διοίκηση του Δήμου για εγωϊσμό που δείχνει σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνεδριάσεις των Δημοτικών Επιτροπών ενώ υπάρχει η εκκρεμότητα με την απόφαση του ΣτΕ.

Η συνέντευξη

Ερ: Η Πολεοδομία του Δήμου Παγγαίου όπου εργάζεστε, έχει εκδώσει τόσες πολλές άδειες και μάλιστα ξεχωρίζει στο Νομό Καβάλας στις πολεοδομίες των άλλων Δήμων;

Απ:  Η πηγή απ’ όπου προέρχονται τα στοιχεία δεν είναι της διοίκησης του Δήμου Παγγαίου. Είναι μια επίσημη ανακοίνωση σε πανελλήνιο επίπεδο από στοιχεία που προκύπτουν από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης αδειών. Πηγαίνουμε καλά.

Υπάρχει ένα εξαιρετικό περιβάλλον μεταξύ των συναδέλφων. Η πολεοδομική νομοθεσία είναι μια πολύ δύσκολη και ζωντανή νομοθεσία. Κάθε τρεις και λίγο έχουμε καινούρια ζητήματα που προκύπτουν, καινούριες διαφοροποιήσεις αλλά τουλάχιστον το σύστημα δείχνει ότι υπάρχει μια καλή κινητικότητα. Άλλωστε ο Δήμος Παγγαίου, είναι ένας Δήμος μεγάλος με 60 χιλιόμετρα παραλία. Αναφέρομαι στις παραλίες γιατί ειδικά με την αύξηση του πληθυσμού η επιθυμία δόμησης και κατασκευής στο παραλιακό μέτωπο είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Ερ: Ψηφιακά οι περισσότερες άδειες το 2022 στο Νομό Καβάλας, βγήκαν από την Πολεοδομία Παγγαίου;

Απ: Ναι αυτό διαφαίνεται από το σύστημα. Μπήκαμε και εμείς ως υπάλληλοι και το επιβεβαιώσαμε. Γίνεται μια αναφορά ανά δημοτική ενότητα, ανά χωριό της περιοχής, όλης της Περιφέρειας.

Ερ: Οι περισσότερες οικοδομικές άδειες του Δήμου Παγγαίου σε ποια περιοχή βγήκαν;

Απ: Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη δημοτική ενότητα Ορφανού, εξαιτίας του παραλιακού μετώπου. Γενικότερα οι ενότητες οι οποίες έχουν παραλίες και δυνατότητα για δόμηση , εκεί υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Από εκεί και πέρα όμως και στα άλλα χωριά του Δήμου Παγγαίου υπάρχουν πολλές άδειες επισκευών, συντηρήσεων, προσθηκών. Ξέρετε η έννοια του τουρισμού έχει απλωθεί και στον ορεινό όγκο του Παγγαίου.

Ερ: Συνεδριάζει  ο Δήμος Καβάλας με τις επιτροπές του, αυτήν την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ δεν έχει αλλάξει κάτι από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απ: Ακριβώς. Δεν σας κρύβω ότι έμεινα έκπληκτη για τη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί. Δεν ξέρω πως παίρνουν αυτό το ρίσκο, για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και μάλιστα για σοβαρές αποφάσεις. Με πρώτη την απόφαση που αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Πραγματικά εντυπωσιάζομαι. Έχουμε ξαναπεί ότι υπάρχει τουλάχιστον μέχρι να λυθεί το θέμα και επίσημα από το Υπουργείο, η δυνατότητα όλα αυτά τα θέματα να συζητιούνται μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ας το αποφασίσουν και ας κάνουν Δημοτικό Συμβούλιο μια φορά την εβδομάδα και ας έχουμε τουλάχιστον ίσως και στο τελευταίο δεκάμηνο της θητείας της τωρινής διοίκησης αυτό το οποίο οραματίστηκε ο νόμος του «Κλεισθένη».

Ερ: Οι επιτροπές οι οικονομικές και ποιότητας ζωής των άλλων Δήμων του νομού μας, συνεδρίασαν ήδη.

Απ: Αν εξαιρέσω τη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου η οποία έχει μια συντριπτική πλειοψηφία, λόγω της νίκης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, η οποία τις  δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή από την αρχή και πριν γίνει η τροποποίηση του νόμου, το  θεωρώ τρομερά επισφαλές για οποιαδήποτε διοίκηση εφάμιλλη του Δήμου Καβάλας. Μη έχοντας δηλαδή  τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αρχής, να συνεδριάζει όταν υπάρχει θολό τοπίο λόγω της απόφασης του συμβουλίου επικρατείας. Υπάρχουν κινήσεις, μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις των υπουργείων γιατί θα πρέπει να δουν πως θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά μέχρι τότε δεν υπάρχει η δυνατότητα για την εύρυθμη λειτουργία και νομιμότητα των αποφάσεων  του εκάστοτε Δήμου και στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Καβάλας. Απλά αυτές πρέπει  να συζητιούνται και να λαμβάνονται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου που είναι πάνω απ` όλα.

Διαβάστε επίσης