• 28 Μαρτίου 2024,

Οι Ομορφιές της Καβάλας

 Οι Ομορφιές της Καβάλας

Κείμενο της Μίνας Κοκορέλη.

Η Καβάλα είναι ένας πολυεπίπεδος, διαχρονικός προορισμός της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος εξαντλεί την αυθεντικότητα στο έπακρο. Η Παλιά Πόλη της Καβάλας στην περιοχή της Παναγίας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια χερσόνησο. Περιτριγυρισμένη από τη θάλασσα, είναι γεμάτη με ανηφορικά λιθόστρωτα δρομάκια, πολύχρωμα αρχοντικά με τα παραδοσιακά παράθυρά τους, γοητευτικά στενά σοκάκια και γεμάτες λουλούδια αυλές ακριβώς κάτω από το κάστρο της πόλης.

Η περιοχή της Παναγίας κάποτε αποτελούσε ολόκληρη την πόλη μέχρις ότου οι κάτοικοι ζήτησαν άδεια να χτίσουν πέρα από τους τοίχους κατά την οθωμανική εποχή. Οι πολλοί επισκέπτες της παλιάς πόλης βλέπουν τα μνημεία της με τα πόδια, καθώς αυτές τις μέρες τα αυτοκίνητα μόλις περνούν μέσα από τα στενά σοκάκια της.

Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε τα υπέροχα αξιοθέατα που περιλαμβάνουν το Ιμαρέτ, μια θαυμάσια δομή που χτίστηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Αλί – έναν οθωμανικό στρατιωτικό διοικητή και τον αυτοδημιούργητο Καντίβα της Αιγύπτου και του Σουδάν – ως δώρο στη γενέτειρά του, την εκκλησία της Παναγίας και το κάστρο, προσφέροντας την καλύτερα θέα της Καβάλας. το λιμάνι και το κέντρο της πόλης – και τα δύο δεξιά – το ναυπηγείο στα αριστερά και η περιοχή Κεραμωτή στο βάθος.

Η περιοχή της ακτογραμμής της Καβάλας, που καλύπτει το λιμάνι, την παλιά πόλη, τον ιστιοπλοϊκό όμιλο και την αποβάθρα, όπου λειτουργεί μια εγκατάσταση αλιείας, είναι ιδανική για μια βόλτα, προσφέροντας υπέροχη θέα τόσο στην πόλη όσο και στη θάλασσα. Ξεκινώντας από το λιμάνι, μια βόλτα κατά μήκος αυτής της έκτασης προσφέρει θέα στη ζωή της πόλης, ειδικά τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι έλκονται από τις καφετέριες, τις ψαροταβέρνες και τις διάφορες στάσεις στο δρόμο, προσφέροντας προϊόντα διατροφής και άλλα αντικείμενα.

Η Καβάλα είναι γεμάτη με καταστήματα, από την πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία της πόλης, μέχρι το δημαρχείο και από την παραλία μέχρι την οδό Ομόνοια, την καρδιά της εμπορικής περιοχής. Το μέγεθος της αγοράς είναι αρκετά σημαντικό για να αντλήσει αγοραστές από περιοχές πέρα από την Καβάλα, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Αυτό το σημείο αποτελεί το κέντρο για τους κατοίκους οι οποίοι κάνουν τα ψώνια τους εκεί, βρίσκουν εξειδικευμένους τεχνικούς όλο το 24ωρο καθώς και πολλές άλλες υπηρεσίες καθώς η Καβάλα αποτελεί μεγάλο κέντρο.

Για πολλές δεκαετίες, η Καβάλα ήταν γνωστή ως σημαντικός παραγωγός καπνού. Η τοπική παραγωγή μεταφέρθηκε από το λιμάνι της πόλης σε αγορές σε όλο τον κόσμο. Τα πολυάριθμα ορθογώνια κτίρια μεγάλου μεγέθους, που κάποτε στεγάζονταν τις επιχειρήσεις εμπορίας καπνού που ήταν διάσπαρτα σε όλο το κέντρο, αποτελούν σαφή ένδειξη της κύριας πηγής εσόδων της πόλης στο παρελθόν.

Αυτές τις μέρες, τα παλιά κτίρια είναι ότι έχει απομείνει από μια περασμένη εποχή. Ένας από αυτά έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, άλλα σε κέντρα ψυχαγωγίας, ενώ πολλά κατεδαφίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από πολυκατοικίες.

 

Διαβάστε επίσης