• 6 Μαΐου 2024,

Οι «Παραμυθάδες» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

 Οι «Παραμυθάδες» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 μέλη της ομάδας μας επισκεφτήκαμε το 4ο  Δημοτικό σχολείο Καβάλας. Γύρω στις 09:00 φτάσαμε στο σχολείο όπου μας υποδέχτηκαν δάσκαλοι και μαθητές. Ξεκινήσαμε με τους λιλιπούτειους μαθητές του νηπιαγωγείου και συνεχίσαμε με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων.

Γλυκές φωνούλες και χαρωπά προσωπάκια συναντήσαμε σε κάθε τάξη. Μιας που ήταν η πρώτη μέρα του Μάρτη αναφερθήκαμε στο παμπάλαιο έθιμο της λαϊκής μας παράδοσης, τον Μάρτη ή Μαρτάκια καθώς και στο συμβολισμό τους.

Ακολούθησαν οι αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών στους οποίους συναντήσαμε μαζί με τα παιδιά βασιλιάδες και πριγκίπισσες, μια μάνα να δίνει διαφορετικές ευχές στα παιδιά της, γατούλες και ποντικάκια, έναν βοσκό που του άρεσαν τα ψέματα, ένα μαγικό χρυσοψαράκι και έναν χαριτωμένο Χότζα.

Και καθώς διανύουμε την περίοδο των αποκριών ζητήσαμε από τα παιδιά να λύσουν αποκριάτικους γρίφους και αινίγματα. Με ζωηρό ενδιαφέρον και παιχνιδιάρικη διάθεση μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές απαντούσαν σε όλους τους γρίφους ενώ αρκετοί προθυμοποιήθηκαν να μας πουν τι πρόκειται να ντυθούν φέτος.

Στο τέλος αναφερθήκαμε και στο αποκριάτικο έθιμο, το γαϊτανάκι, αλλά δε σταθήκαμε μόνο στην περιγραφή του. Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας ακολουθήσουν στο χορό γύρω του. Ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και χορέψανε τραγουδώντας με πολύ κέφι το «Μήλο μου κόκκινο».

Κι όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε μας αποχαιρέτησαν με χαμόγελα όμορφα και φωτεινά! Τα παραμύθια που ακούστηκαν ήταν: Η ευχή της μάνας, Ο βασιλιάς και το αλάτι, Ο ψεύτης βοσκός, Το χρυσόψαρο, Εύθυμες ιστορίες του Ναστραδίν Χότζα, Γιατί οι γάτες κυνηγούν τα ποντίκια , Ο ποντικός του αγρού και ο ποντικός του σπιτιού και Η βασιλοπούλα και το φτωχόπαιδο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια και τους δασκάλους του 4ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή. Συμμετείχαν οι Παραμυθάδες: Βογιατζηδάκη Ερασμία, Κεσεκιάδου Ελισάβετ, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαΐς, Τσίρκας Χρήστος και Τσιφλίδου Αρετή.

Διαβάστε επίσης